Η αυλαία της 92ης τελετής απονομής των Oscars μπορεί να έπεσε, αλλά κάποιες στιγμές γράφτηκαν για πάντα στην ιστορία του θεσμού.

 

Το κόκκινο χαλί στρώθηκε.Οι προβολείς άναψαν και η παρέλαση των αστέρων του Χόλιγουντ ξεκίνησε για μια ακόμη χρονιά. Η 92η τελετή απονομής των Oscars έλαβε χώρα στο υπέρλαμπρο Dolby Theater του Λος Άντζελες, χωρίς την παρουσία οικοδεσπότη για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Oscars 2020

1 Νότια Κορέα- Αμερική 1-0 

Και ενώ όλοι περίμεναν το “1917” του Σαμ Μέντες να σαρώσει τα όσκαρ όπως δρομολογούσαν τα στοιχήματα, η Ακαδημία μας εξέπληξε ευχάριστα, κάνοντας την ανατροπή στο παρά πέντε. Βράβευσε για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού ως καλύτερη μια ξενόγλωσση ταινία.

Τα εξαιρετικά «Παράσιτα» του Κορεάτη Μπογνκ Τζουν Χο κατάφεραν να βγουν από το υπόγειο και να βρουν τη θέση τους στην κινηματογραφική ιστορία όπως τους άξιζε, αφήνοντας πίσω τους μεγαθήρια όπως ο Σαμ Μέντες, ο Σκορσέζε και ο Ταραντίνο.

Ο Μπονγκ Τζουν Χο δε μπορούσε να πιστέψει την ανατρεπτική του νίκη, καθώς μετά τη βράβευση για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία νόμιζε ότι είχε ξεμπερδέψει με τα βραβεία, όπως δήλωσε.

Όταν ήμουν νέος και μελετούσα σινεμά, υπήρχε μια φράση που χάραξα βαθιά στην καρδιά μου: “Το πιο προσωπικό είναι και το πιο δημιουργικό”. Η φράση είναι από τον μεγάλο Μάρτιν Σκορσέζε»

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους συνυποψηφίους του, εκφράζοντας το θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη του για όσα έχει μάθει από αυτούς.

Ευχήθηκε να μπορούσε να σπάσει το όσκαρ σε πέντε κομμάτια για να το μοιραστούν όλοι.

Συνολικά τα “Παράσιτα” απέσπασαν τέσσερα βραβεία, αυτά της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, καλύτερης ξενόγλωσσης και του πρωτότυπου σεναρίου.

Άφησαν με άδεια χέρια στις μεγάλες κατηγορίες τον Κουέντιν Ταραντίνο που φλέρταρε με το όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου και το Σαμ Μέντες με το όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας.

2 Ο λόγος του “Τζόκερ”

Το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου που έχει σαρώσει όλα τα βραβεία δικαιώθηκε.

Ο Χοακίν Φίνιξ κέρδισε το πρώτο του χρυσό αγαλματίδιο για τη συγκλονιστική ερμηνεία του στην πολυσυζητημένη ταινία “Τζόκερ”, κερδίζοντας το παρατεταμένο χειροκρότημα σύσσωμου του κινηματογραφικού  κόσμου.

Ωστόσο, τις εντυπώσεις έκλεψε για μια ακόμη φορά ο ευχαριστήριος του λόγος στα Oscars. Με αυτόν έδωσε φωνή σε όσους δεν έχουν και χρησιμοποίησε ξανά τη βράβευση του για να θίξει θέματα όπως η οικολογική συνείδηση και η ανθρώπινη αλληλεγγύη.

Oscars 2020

Πιστεύω πως είτε μιλάμε για την ανισότητα φύλου, τον ρατσισμό, τα queer δικαιώματα, εκείνα των αυτοχθόνων ή των ζώων, μιλάμε για την μάχη ενάντια στην αδικία. Μιλάμε για την μάχη ενάντια στην αντίληψη πως ένα έθνος, ένας λαός, μια φυλή, ένα φύλο, ένα είδος, έχει το δικαίωμα να κυριαρχεί, να χρησιμοποιεί και να ελέγχει κάποιο άλλο με ατιμωρησία.

Ο Φίνιξ έκλεισε τον ευχαριστήριο λόγο του  βαθιά συγκινημένος με ένα στίχο του αδικοχαμένου αδερφού του Ρίβερ που χάθηκε σε ηλικία 23 ετών από υπερβολική δόση ναρκωτικών:

τρέξε προς την σωτηρία με αγάπη και η ειρήνη θα ακολουθήσει.

3 The revenant 

Ο Έμινεμ μπορεί να άργησε λίγο, 18 χρόνια για την ακρίβεια, αλλά τελικά αποφάσισε να δώσει το παρόν στην φαντασμαγορική τελετή του Χόλυγουντ.

Ο ίδιος ερμήνευσε το «Lose yourself» που είχε βραβευτεί με όσκαρ το 2003 για την ταινία “8 Mile”. Ένα βραβείο που δεν παρέλαβε ποτέ, καθώς τη βραδιά των όσκαρ εκείνης της χρονιάς προτίμησε να μείνει σπίτι με την κόρη του όπως είχε γραφτεί.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ σκέφτηκε ο διάσημος ράπερ προς έκπληξη όλων. Οι αντιδράσεις από την εμφάνιση του ανάμεικτες.

4 The statement thread

Η βραβευμένη με όσκαρ Νάταλι Πόρτμαν, θέλησε να κάνει ένα φεμινιστικό statement στο κόκκινο χαλί των Oscars.

Κέντησε στην κάπα του φορέματος Dior μερικά ονόματα γυναικών σκηνοθετών που δεν ήταν υποψήφιες για όσκαρ σκηνοθεσίας φέτος.

Μερικά ονόματα μεταξύ αυτών ήταν εκείνα της Lulu Wang, Greta Gerwig, Lorene Scafaria, Marielle Heller και Mari Diop, Celine Sciamma όπως δήλωσε η ίδια.

Oscars 2020

Ήθελα να τιμήσω τις γυναίκες που δεν είχαν αναγνωριστεί για το απίστευτο έργο τους φέτος, με ένα απλό τρόπο

Αν και έχει αυξηθεί το γυναικείο κοινό στο θεσμό των βραβείων δυστυχώς στην συγκεκριμένη κατηγορία μόνο 5 από τις 449 υποψηφιότητες ήταν γυναίκες σκηνοθέτιδες ενώ μόνο η Κάθριν Μπίγκελοου για το “Hurtlocker” έχει αναδειχθεί νικήτρια το 2010.

5 Yesterday

Την άρτι βραβευθείσα από τα Grammy Billie Eillish επέλεξε η ακαδημία για το αισθαντικό και συγκινητικό «εις μνήμην» όσων χάθηκαν από τον κινηματογραφικό κόσμο τη χρονιά που μας πέρασε.

Η υπέροχη φωνή της έντυσε το «Yesterday» των Beatles σε μια διασκευή που επιμελήθηκε με τον αδερφό και συνεργάτη της Finneas που τη συνόδεψε στο πιάνο.

 

That’s all folks. Ραντεβού το χρόνου!

 

Σχόλια