Στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτισμός στις Γειτονιές» μια πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων και του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων Athens Culture Net, o δύο φορές βραβευμένος πανευρωπαϊκά οργανισμός Balkans Beyond Borders (BBB) εμπνέεται από τη γειτονιά ως αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης και δημιουργεί έναν διαδραστικό πολυμεσικό χάρτη με  βιωματικές ιστορίες και πολιτιστικές διαδρομές. Το Balkans Beyond Borders στη γειτονιά:  Ιστορίες από το Παγκράτι και τον Άγιο Αρτέμιο θα λάβει χώρα το μήνα Μάρτιο.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εργαστήρια, να ανακαλύψουν και να δημιουργήσουν τη δική τους διαδρομή στο Παγκράτι και τον Άγιο Αρτέμιο και να γίνουν bloggers του δρόμου. Μέσα από το πρόγραμμα θα αποκτήσουν βασικές δεξιότητες γύρω από τις μεθόδους καταγραφής και αφήγησης, θα λάβουν βασικές γνώσεις σχετικά με τη φωτογραφία, το βίντεο, την ηχογράφηση ή και άλλες τεχνικές πολυμορφικής αφήγησης και θα εμπνευστούν μέσα από συζητήσεις γύρω από το θέμα της ταυτότητας της γειτονιάς, τις σημερινές προκλήσεις και μελλοντικές. Οι πραγματικές ιστορίες είναι δίπλα μας. Αρκεί κάποιος να τις ανακαλύψει για να τις μάθουμε καλύτερα!

Στο τέλος του προγράμματος ένας ολοκληρωμένος διαδραστικός χάρτης διαφορετικός από τους άλλους θα δημιουργηθεί με βάση τις διαδρομές και θα παρουσιαστεί σε ανοιχτή εκδήλωση στο Μουσείο Γουλανδρή το Σάββατο, 28 Μαρτίου στη 1:00 μμ. Στη συνέχεια όλες τις διαδρομές θα φιλοξενηθούν στο διαδικτυακό χώρο του Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων και του Balkans Beyond Borders δίνοντας τη δυνατότητα σε μελλοντικούς χρήστες να τις ακολουθήσουν.

Balkans Beyond Borders στη γειτονιά: Ιστορίες από το Παγκράτι και τον Άγιο Αρτέμιο

Balkans Beyond Borders στη γειτονιά:
Ιστορίες από το Παγκράτι και τον Άγιο Αρτέμιο

Το ΒΒΒ in the neighborhood αποτελεί μία ενότητα δράσεων του οργανισμού που σκοπό έχει τη διασύνδεση των κατοίκων και την προώθηση της πολιτιστικής και της ιδιαίτερης ταυτότητας κάθε γειτονιάς. Οι δράσεις σε επίπεδο γειτονιάς συνδυάζουν την καλλιτεχνική δημιουργία και τον κοινωνικοπολιτικό διάλογο. Στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί δράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό πάντα σε συνεργασία με αστικούς τοπικούς φορείς.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αιτηθούν μέχρι τις 28/2. Η τελική επιλογή θα είναι αποτέλεσμα της αξιολόγησης των αιτήσεων με τελικό αριθμό έως 30 συμμετέχοντες ή ομάδες.

Επισκφτείτε το Facebook Event

Πρόγραμμα Δράσης

Balkans Beyond Borders στη γειτονιά:  Ιστορίες από το Παγκράτι και τον Άγιο Αρτέμιο

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτισμός στις Γειτονιές» μια πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων και του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων Athens Culture Net

 

7 Μαρτίου 2020:

Βιωματικό-δημιουργικό εργαστήριο για την ανάπτυξη βασικών θεωρητικών δεξιοτήτων

 

  • Εισαγωγική παρουσίαση της δράσης, γνωριμία με τους συμμετέχοντες
  • Εισαγωγή στις βασικές έννοιες της ταυτότητας, της πολιτισμικής ιστορίας και άλλων προσεγγίσεων, μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων.
  • Εισαγωγή στις τεχνικές της αφήγησης ιστορίας (storytelling) και του street blogging.

 

Ώρα: 10:00-13:00

Τοποθεσία: Skrow Theater, Αρχελάου 5 Παγκράτι

 

8 Μαρτίου 2020:

Εργαστήριο για την ανάπτυξη τεχνικών δεξιοτήτων στο βίντεο (street video), στη φωτογραφία,στην ηχογράφησης και στην πολυμορφική αφήγηση.

Ώρα: 11:00-14:00

Τοποθεσία: Skrow Theater, Αρχελάου 5 Παγκράτι

 

Κυριακή 15  Μαρτίου 2020:

Συνάντηση συμμετεχόντων για την πρόοδο της παραγωγής των έργων τους και συμμετοχή σε βιωματικό εργαστήριο ανάπτυξης δεξιοτήτων παρουσίασης και προώθησης των έργων τους (pitching). Οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν την εξέλιξη των εργασιών τους, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη από την ομάδα και τους συνεργάτες του ΒΒΒ.

 

Ώρα: 11:00-14:00

Τοποθεσία: Skrow Theater, Αρχελάου 5 Παγκράτι

 

Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Κατάθεση έργων – καταληκτική ημερομηνία

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Ανοιχτή εκδήλωση παρουσίασης των παραγόμενων έργων και debate με θέμα ‘Οι γειτονιές σήμερα – πολιτισμός, ανάπτυξη και προσαρμογή στον 21ο αιώνα’

Ώρα: 13.00

Τοποθεσία: Αμφιθέατρο Μουσείου Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, Παγκράτι

Δείτε όλες τις δράσεις του προγράμματος “Πολιτισμός στις Γειτονιές”  εδώ

Σχόλια