Αν προσπεράσουμε τη στερεοτυπική σύνδεση της ψυχικής διαταραχής με τη βία και την εγκληματικότητα, η νέα ταινία του Joker είναι εμβληματική.

Και αυτό γιατί κατάφερε να αναδείξει συγκλονιστικά τον κοινωνικό αποκλεισμό και το αδιέξοδο που συνεπάγεται η ψυχική ασθένεια. Καθώς επίσης και να αντικατοπτρίσει την ανικανότητα του κράτους πρόνοιας.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η υπέροχη ερμηνεία του Joaquin Phoenix, ο οποίος, ως Joker, πάσχει από βαριές ψυχικές διαταραχές. Μια εκ των οποίων τον αναγκάζει να γελά ανεξέλεγκτα και σε ακατάλληλες στιγμές.

Η κατάσταση του αυτή δεν κατονομάζεται και παρουσιάζεται ως αναπηρία στην ταινία, όμως βασίζεται σε πραγματική διαταραχή η οποία ονομάζεται Ψευδοπρομηκική Παράλυση (Pseudobulbar affect).

Τι είναι η Ψευδοπρομηκική Παράλυση;

Η PBA είναι μια νευρολογική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από ξαφνικά, ανεξέλεγκτα και σε ακατάλληλες στιγμές επεισόδια κλάματος ή γέλιου. Τα επεισόδια είναι ακούσια και μπορεί να μην συνδέονται ή και να μην συμφωνούν με την συναισθηματική κατάσταση του ατόμου. Για παράδειγμα, ο ασθενής μπορεί να πονάει ή να είναι θυμωμένος και να γελά.

Η διαταραχή αυτή συχνά δεν διαγιγνώσκεται ή διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως διαταραχή διάθεσης. Σε κάποιες περιπτώσεις, επειδή η PBA συχνά εκδηλώνεται με κλάμα, παραπέμπει σε κατάθλιψη.

Κάποιες από τις αιτίες εκδήλωσης της συγκεκριμένης διαταραχής είναι:

  • Το εγκεφαλικό
  • Η κρανιοεγκεφαλική κάκωση
  • Η νόσος Alzheimer
  • Η νόσος του Parkinson

Τέλος, αν το άτομο διαγνωστεί με Ψευδοπρομηκική Παράλυση μπορεί να τη διαχειριστεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείς να δεις πως είναι ένα επεισόδιο ακούσιου γέλιου.

Σχόλια