Αυτές είναι μερικές από τις σπανιότερες ψυχολογικές και εγκεφαλικές νόσους, που σίγουρα θα σου κινήσουν το ενδιαφέρον!

Ο κατάλογος με τις σπανιότερες και πιο περίεργες διαταραχές που αφορούν τον εγκέφαλο του ανθρώπου και την ψυχολογία του είναι αναρίθμητος. Στην ουσία πρόκειται για προσωπικότητες που παλεύουν κάθε μέρα με τον εαυτό τους, την ίδια τους την ύπαρξη, και, δυστυχώς όμως, σε μερικές περιπτώσεις το αντίδοτο για την ασθένεια απ’ την οποία υποφέρουν είναι δυσεύρετο και άγνωστο μέχρι στιγμής.

Διάβασε, λοιπόν, παρακάτω κάποιες από τις σπανιότερες και αξιοπρόσεκτες νευροψυχολογικές ασθένειες που υπάρχουν!

1. Το σύνδρομο του Υποκειμενικού Διπλού

Το συγκεκριμένο σύνδρομο, το οποίο, αν και σπάνιο, εμφανίζεται κυρίως σε ασθενείς που πάσχουν από μανιοκατάθλιψη ή σχιζοφρένεια, είναι απόρροια νευρολογικής ή ψυχικής διαταραχής ή ενός είδους εγκεφαλικής βλάβης. Ο προσβεβλημένος από την ασθένεια άνθρωπος συνοδεύεται από την ψευδή αντίληψη ότι κάπου τριγύρω υπάρχει κάποιο ακριβές αντίγραφο της εμφάνισής του, ένας κλώνος, είτε άγνωστος είτε προερχόμενος από το στενό του περιβάλλον, ωστόσο με διαφορετικό χαρακτήρα και καθημερινή ζωή. Μερικές φορές το άτομο πιστεύει ότι η προσωπικότητά του έχει μεταφερθεί σε κάποια άλλη ανθρώπινη ύπαρξη, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει μέχρι και σε εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς προς τον υποτιθέμενο σωσία.ψυχολογία

2. Το σύνδρομο της Κλινικής Λυκανθρωπίας

Η Κλινική Λυκανθρωπία είναι μια σπάνια ψυχιατρική πάθηση, σημάδι της επερχόμενης κλινικής κατάθλιψης, κατά την οποία ο πάσχων έχει την παραίσθηση ότι είναι στο στάδιο μεταμόρφωσης σε κάποιο ζώο ή έχει ήδη μεταμορφωθεί σε αυτό. Το σύνδρομο δεν αφορά μόνο στην πεποίθηση μετατροπής αποκλειστικά σε λύκο, όπως πιστεύεται και λόγω του ονόματος, αλλά και σε άλλα ζώα (πτηνά, άλογο, γάτα, κ.τλ.) ανάλογα με την χώρα που ζει το άτομο, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή του. Ο ασθενής έρχεται αντιμέτωπος με μια ψυχωτική κατάσταση, βιώνοντας βήμα-βήμα την διαδικασία μετάλλαξης από άνθρωπο σε ζώο σαν να συμβαίνει όντως στην πραγματικότητα.

3. Το σύνδρομο του Παρισιού

Είναι μια προσωρινή ψυχολογική πάθηση, που έχει παρατηρηθεί κυρίως στους Ιάπωνες, όταν επισκέπτονται την πόλη του Παρισιού. Η διαταραχή, βέβαια, είναι συνδεδεμένη με συμπτώματα, όπως κρίσεις πανικού, ψευδαισθήσεις, άγχος και εκρήξεις θυμού προς τους ντόπιους κατοίκους της πόλης. Κι όλο αυτό το πολιτισμικό σοκ που υφίστανται οι τουρίστες προέρχεται από την απογοητευτική πραγματικότητα του Παρισιού που αντιτίθεται στην πλασματική εξωραϊσμένη εικόνα που έχουν περάσει οι ταινίες, τα βιβλία και οι φωτογραφίες που σχετίζονται με το Παρίσι. Η θεραπεία που συνιστάται για τον ασθενή είναι η επιστροφή πίσω στην περιοχή διαμονής του.

Δες μικρά facts για τις σχέσεις, τον ύπνο και την υγεία εδώ!

4. Το σύνδρομο του Εξωγήινου Χεριού

Αποτελεί μια καθόλου συχνή νευρολογική διαταραχή, που μετονομάζεται και ως το σύνδρομο του Dr. Strangelove. Στην περίπτωση αυτή το άκρο του ατόμου, και συνήθως το αριστερό χέρι, σημειώνει αυτόματα απότομες και έντονες κινήσεις, χωρίς ο πάσχων να μπορεί να τις ελέγξει. Δυστυχώς, η ασθένεια αυτή είναι ανίατη, μιας και δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής κάποια θεραπεία. Αλλά υπάρχει η δυνατότητα να μειωθούν και να γίνουν κάπως πιο διαχειρίσιμα τα συμπτώματα του «εξωγήινου χεριού» μέσω της απασχόλησής του με ειδικές δραστηριότητες.

5. Το σύνδρομο του Cotard

Ή αλλιώς Cotard Delusion, μιας και πήρε το όνομα από τον νευροεπιστήμονα Jules Cotard, ή Walking Corpse Syndrome. Η εμφάνισή της νόσου παρατηρείται συνήθως λόγω έλλειψης ναρκωτικών ουσιών ή αποχής πολλών ωρών από τον ύπνο, αν και γενικότερα είναι εξαιρετικά σπάνια. Οι πάσχοντες, που είναι την ίδια στιγμή και σχιζοφρενείς, αφού κατακλύζονται από ανυπόστατες ιδέες, νομίζουν ότι πρόκειται να πεθάνουν, ή ότι είναι νεκροί και κατ’ επέκταση αθάνατα όντα.

Σχόλια