Η χρονιά φτάνει στο τέλος της, αλλά η σεζόν συνεχίζεται κανονικά με ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις.

Το Frapress και γω σας καταθέτουμε μια λίστα με τις τοπ δέκα θεατρικές παραστάσεις που παίζονται ακόμα ή ξεκινάνε άμεσα. Η λίστα αυτή είναι φτιαγμένη για τους λάτρεις του είδους, αλλά και για νέους φαν του θεάτρου. Απαρτίζεται από πολύ ρομάντζο, λίγη δράση και πολύ συναίσθημα.

1. MR. LEONARD

Μια παράσταση των GINGER CREEPERS THEATER BAND βασισμένη σε δέκα τραγούδια του L. Cohen.

“Είναι τέσσερις το πρωί, τέλη Δεκέμβρη. Σου γράφω απλώς για να δω αν είσαι καλύτερα.”

Ένας θυρωρός, φτάνει σε μία σκηνή. Υπάρχουν μικρόφωνα, ηχεία, όργανα ακουμπισμένα, κόσμος που πηγαινοέρχεται και δοκιμάζει τις εντάσεις. Καταλαβαίνει πως ετοιμάζεται κάποια συναυλία. Η τελευταία συναυλία του Leonard Cohen.

Αλλά πώς φτάσαμε εκεί…

Ο Leonard Cohen σε ένα διαμέρισμα της Νέας Υόρκης, γράφει ένα γράμμα. Το γράμμα έγινε γνωστό ως “Famous Blue Raincoat”. Το απευθύνει σε έναν φίλο του. Το γράμμα φτάνει στον παραλήπτη του. Εκείνος απαντάει, με ένα νέο γράμμα, το οποίο φτάνει στη Νέα Υόρκη, αλλά ο κ. Leonard έχει μετακομίσει. Ο νεαρός θυρωρός που το παραλαμβάνει, αποφασίζει να τον βρει και να του το παραδώσει.

Κι έτσι ξεκινάει το ταξίδι…

Οι Ginger Creepers δημιουργούν έναν δικό τους θεατρικό χώρο, μία εγκατάσταση εμπνευσμένη, σχεδιασμένη και κατασκευασμένη από το έργο και το σύμπαν του μεγάλου Καναδού δημιουργού.

Κάθε Κυριακή (21:15) μετά το τέλος της παράστασης, ακολουθεί το Mr. Leonard Live, ένα μουσικό tribute στον Leonard Cohen, από τον τραγουδιστή και τραγουδοποιό Βασίλη Μπαμπούνη, που λειτουργεί σαν spin-off της παράστασης, με τα τραγούδια στα οποία έχει βασιστεί το Mr. Leonard και την πραγματική ιστορία τους.

Πληροφορίες Παράστασης:

Από το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 21:15, Κυριακή στις 19:00 & Δευτέρα στις 21:15. (Προ-παραστάσεις Δευτέρα 25/11- Τρίτη 26/11 στις 21:00 & Δευτέρα 2/11 – Τρίτη 3/11 στις 21:00) | Γενική Είσοδος: 12€, Μειωμένο: 10€, Ατέλειες: 5€

2. ΕΡΥΘΡΟ

του Παναγιώτη Μπαρμπαγιάννη

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας: “Η μαμά και ο μπαμπάς έχουν έναν ανάπηρο γιο Τον φροντίζουν. Τον προσέχουν. Και τον αγαπούν. Υπό έναν όρο. Να τους αγαπά κι αυτός. Σιωπηλά.”

“Τα χείλη της βάφτηκαν κόκκινα. Τα χέρια του επίσης.”

Το “ερυθρό” ειναι μία ιστορία για τη βία. Την κρυφή βία. Εκείνη που στη σύγχρονη οικογένεια κρύβεται πίσω από κλειδωμένες πόρτες.

Ανοίγουμε;

Το κείμενο γράφτηκε στα πλαίσια του Studio Συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου.

θεατρικές παραστάσεις

 

Επί σκηνής: Ευθύμης Γεωργόπουλος, Κωνσταντίνος Δανίκας, Βιργινία Ταμπαροπούλου

Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15 | Γενική είσοδος: 13 ευρώ, φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ), ατέλειες: 10 ευρώ |210 9011677 | Θέατρο ΠΚ Κασομούλη 30, μετρό Νέος Κόσμος

3. Girls & Boys

του Dennis Kelly

«Αλλά θέλετε να μάθετε ποιο είναι το πραγματικό θέμα; Θα σας πω εγώ ποιο είναι το πραγματικό θέμα. Το πραγματικό θέμα είναι η εξουσία».

Μία γυναίκα γνωρίζει τυχαία τον μέλλοντα σύζυγό της σ’ ένα αεροδρόμιο. Ένας έντονος, παθιασμένος, τρελός έρωτας. Σύντομα αρχίζουν να φτιάχνουν την κοινή τους ζωή. Αγοράζουν σπίτι, χτίζουν καριέρες, κάνουν παιδιά – μία συνηθισμένη οικογένεια. Μέχρι που εκείνος αρχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη δουλειά του, ενώ εκείνη απολαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη επαγγελματική αναγνώριση. Οι ισορροπίες ανατρέπονται. Τα πάντα αλλάζουν παίρνοντας μία απροσδόκητη και εφιαλτική τροπή…

«Δεν θυμάμαι κάποια συγκεκριμένη στιγμή που άρχισε να ξεφεύγει το πράγμα μεταξύ μας – θυμάμαι ότι βρέθηκα σε αυτήν την κατάσταση ξαφνικά».

Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 (μέχρι τις 7 Ιανουαρίου) | Εισιτήρια: 12 ευρώ, 8 ευρώ (μειωμένο) | Διάρκεια: 75 λεπτά | Θέατρο 104 (Black Box), Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα | 210 3455.020

4. Η Σαμάνθα και ο Μαξ στο βυθό της ασφάλτου

Του Άκη Δήμου – σκηνοθεσία: Θοδωρής Αντωνιάδης –  πρεμιέρα: Σάββατο 14 Δεκεμβρίου

Η Σαμάνθα και ο Μαξ δεν είναι μόνο δύο νέοι που προσπαθούν να βρουν την «άκρη» τους, σε ένα κόσμο που τους «στενεύει». Πρόκειται για δύο ψυχές του τότε και του τώρα, (ίσως του πάντα), που ζώντας στις παρυφές της πόλης, (ή και του κόσμου τελικά), αποφασίζουν να δραπετεύσουν σε μια αχανή άσφαλτο ,αμφιβόλου προορισμού… Ανεξερεύνητου “βάθους”. Κάθε τους «στάση» κι ένα γαϊτανάκι αναφορών, αποκαλύψεων, εξομολογήσεων, πικρών παιχνιδιών, όπου οι μνήμες, το παρόν και το μέλλον “συνομιλούν” άλλοτε γλυκά και άλλοτε επικίνδυνα εφιαλτικά! Μια βόλτα στο άγνωστο; Μια φυγή; Ένα φαντασιακό μυστικό τοπίο; Ένα αλληγορικό «σκοτεινό παραμύθι»; Η “ανάγνωση” δική σας.

 

Σάββατο στις 18:15 & Κυριακή στις 21:00

5. Εύα και Νόρα

Δύο γυναίκες η Εύα και η Νόρα, δεμένες σε μια σχέση φυσιολογική για τις ίδιες, ιδιαίτερη ή διαφορετική για τους άλλους, προσπαθούν όπως κάθε ζευγάρι να διαφυλάξουν τη σχέση τους από τον χρόνο και τα προβλήματα. Όταν τα πρώτα σημάδια φθοράς αρχίζουν να φαίνονται, όταν ο συναισθηματικός τους δεσμός απειλείται, οι δύο γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με την αλήθεια που δεν τόλμησαν να κοιτάξουν κατάματα.

Η Εύα και η Νόρα στο κέντρο της σκηνής ζωντανεύουν όλα εκείνα που θέλουμε να πούμε και δεν λέμε. Τις δικές μας αγωνίες, τους φόβους, τα πάθη.Κι ένα πρόσωπο καταλύτης. Μια χορεύτρια που έρχεται να διχάσει, να ενώσει, να προκαλέσει και ίσως να ξαναζωντανέψει την σχέση. Μια παράσταση με χιούμορ, χωρίς θεατρικές φόρμες και με πολλή αλήθεια.

Ονόματα ηθοποιών: Θεοδώρα Σιάρκου, Αννίτα Κούλη, Ελεονώρα Αντωνιάδου. Φιλική συμμετοχή: Σοφία Αδαμίδου –

Σάββατο: 18.30, Κυριακή: 21.00 | 80 λεπτά | Κανονικό εισιτήριο: 16 Ευρώ, Συνταξιούχων 14 Ευρώ, Άνεργοι- Φοιτητές 12 Ευρώ | Θέατρο “Αλκμήνη”

6. Tape

του Stephen Belber

Η ANDRODELY p.c. παρουσιάζει το έργο του Αμερικανού συγγραφέα Stephen Belber, «Tape», σε δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία του Θοδωρή Βουρνά και μετάφραση της Εμμανουέλας Αλεξίου στο Θέατρο 104. Πρωταγωνιστούν οι Κωνσταντίνος Κάππας, Δημήτρης Λιακόπουλος, Εμμανουέλα Αλεξίου.

Το έργο:

Στο μικρό δωμάτιο ενός μοτέλ στο Μίσιγκαν δυο παλιοί φίλοι και συμμαθητές, ο Βίνσεντ και ο Τζον, συναντιούνται με αφορμή την προβολή της ταινίας του Τζον σε ένα τοπικό κινηματογραφικό φεστιβάλ. Μέσα από μία σύντομη ανασκόπηση της μέχρι τώρα πορείας τους, αρχίζουν να αναμοχλεύουν το παρελθόν. Όταν όμως ο Βίνσεντ κατηγορεί τον Τζον για βιασμό της πρώην κοπέλας του ίδιου, Έιμι, πιέζοντάς τον με κάθε τρόπο να το παραδεχτεί, το αμφιλεγόμενο περιστατικό θα πάρει διαστάσεις προσωπικής κόντρας. H Έιμι, προσκεκλημένη από τον Βίνσεντ, θα μπει αναπάντεχα στο δωμάτιο για να δώσει τη δική της, διαφορετική εκδοχή… Πώς αντιλαμβάνεται και πώς αναπαράγει ο κάθε χαρακτήρας ένα περιστατικό που ανήκει στο παρελθόν και με ποιον τρόπο ο χρόνος διαστρεβλώνει τις θέσεις τους;

Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος Κάππας, Δημήτρης Λιακόπουλος, Εμμανουέλα Αλεξίου

Σάββατο και Κυριακή στις 21.15 | 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα) | Κανονικό εισιτήριο: 14 ευρώ Μειωμένο: Φοιτητικό 10 ευρώ, Συνταξιούχων 12 ευρώ, Ατέλεια 5 ευρώ

7. Ο Εραστής

του Χάρολντ Πίντερ

Εταιρία Θεάτρου ΗΘΩ- Σκηνοθεσία: Λένα Φιλίπποβα- Πρεμιέρα: Σάββατο 14 Δεκέμβρη

“Εκτός από το γνωστό και το άγνωστο, τι άλλο υπάρχει;” Χάρολντ Πίντερ

Ένα απ’ τα πιο γοητευτικά θεατρικά έργα του Χάρολντ Πίντερ, Ο Εραστής, ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά από την Εταιρία Θεάτρου ΗΘΩ, σε σκηνοθεσία Λένας Φιλίπποβα στο Θέατρο Επί Κολωνώ από τις 14 Δεκεμβρίου.

Ο Ρίτσαρντ και η Σάρα είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι που ζει απομονωμένο σ’ ένα καλόγουστο σπίτι σε προάστιο. Ο άνδρας εργάζεται ως οικονομικός σύμβουλος και η γυναίκα φροντίζει να δημιουργεί την ιδανική ατμόσφαιρα του σπιτιού: τον πρωινό αποχαιρετισμό, την υποδοχή του άνδρα ύστερα απ’ τη συνηθισμένη κουραστική μέρα στη δουλειά, το γεύμα, τη χαλαρή συζήτηση. Μερικές φορές την εβδομάδα, ύστερα από κανονισμένο ραντεβού, το σπίτι του ζευγαριού επισκέπτεται ο εραστής της γυναίκας.

Ένα ευφυές παιχνίδι με τον έρωτα και το χρόνο στήνει ο Χάρολντ Πίντερ στον Εραστή (1963), καταγράφοντας την άβυσσο που κρύβεται κάτω απ’ την επιφάνεια της καθημερινής ζωής. Εκεί ζουν οι φαντασιώσεις, οι συνειδητές και οι ασυνείδητες επιθυμίες των ηρώων. Έχοντας από καιρό χάσει την προσωπική τους ταυτότητα και τη μεταξύ τους επαφή, φλυαρούν, θέλοντας να κρύψουν το εσωτερικό τους δράμα. Η ερωτική, όμως, απιστία θα αποκαλύψει με τον πιο αναπάντεχο τρόπο τη βαθιά μοναξιά που τους συνδέει, αλλά και την απεγνωσμένη τους ανάγκη για κατανόηση και αληθινή επικοινωνία.

Παίζουν: Χρύσα Κοτταράκου, Κωνσταντίνος Παράσης

Σάββατο στις 21.30 και Κυριακή στις 19.00 | Γενική Είσοδος: 13 €, Φοιτητικό/Ανέργων: 10 € | Διάρκεια: 70 λεπτά | Κρατήσεις θέσεων: 2105138067, 6948298063

8. Ντ’ Εόν

του Renny Krupinski με την παρουσία του συγγραφέα στο “Αγγέλων Βήμα”

Η ιστορία ενός ανθρώπου που έζησε τη μισή του ζωή ως άνδρας και την άλλη μισή ως γυναίκα…

Το 1769, ο Γάλλος διπλωμάτης Σαρλ Ντ’ Εόν ντε Μπωμόν, παρασημοφορημένος ήρωας του Πρωσικού Πολέμου, βγήκε να περπατήσει στους δρόμους και να κατακτήσει την κοινωνία του Λονδίνου φορώντας φουστάνι. Για να είναι η γυναίκα που πάντα ήταν!


Η αληθινή, συγκλονιστική ιστορία του/της Σαρλ/Ζενεβιέβ Λουί Ωγκύστ Αντρέ Τιμοτέ Ντ’ Εόν ντε Μπωμόν, του ανθρώπου που διεκδίκησε κόντρα σε βασιλείς και κυβερνήσεις και επέβαλε το αυτονόητο δικαίωμά του να είναι απλά ο εαυτός του ανεξάρτητα από το φύλο του και έζησε τη μισή του ζωή ως άντρας και την άλλη μισή ως γυναίκα.

Ο Renny Krupinski, εντελώς ξεχωριστή περίπτωση πολυπράγμονα καλλιτέχνη διεθνούς φήμης με έντονη παρουσία σε θέατρο, σινεμά και τηλεόραση, μεταξύ άλλων διακρίσεων, έχει αποσπάσει το πρώτο βραβείο στο παγκοσμίου φήμης και επιρροής Φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Ο Ντ’ Εόν του έχει ανέβει στη σκηνή, για πρώτη και μόνη φορά, το 2018, στην πατρίδα του το Μάντσεστερ, σκηνοθετημένο από τον ίδιο τον Krupinski αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές και από τους πιο «δύσκολους» Λονδρέζους κριτικούς. Στο “Αγγέλων Βήμα”, το έργο θα παρουσιαστεί για δεύτερη φορά διεθνώς…

Ηθοποιοί: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Νίκος Αναγνωστόπουλος, Γιώργος Γογώνης, Ανδρέας Ζάκας, Γιάννης Ίτσιος, Αθηνά Μαυρομάτη, Σταμάτης Μπαντούνας, Δημήτρης Ξηρός, Ελεάννα Παναγουλέα, Βασίλης Σαμαριτάκης, Ποπέτα Σούκου

Στο πιάνο επί σκηνής ο Σπύρος Παπαθεοδώρου

Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 20.30 από τις 9 Νοεμβρίου 2019 | Διάρκεια 120΄| Τιμές εισιτηρίων: 14€ (κανονικό), 10€ (μειωμένο), 5€ (ατέλεια) | ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια (πίσω από το Εθνικό Θέατρο Τσίλλερ)

9. Η ΖΑΡΙΑ

του Peter Straughan

Ο Peter Straughan είναι βραβευμένος με ΒΑFΤΑ, υποψήφιος για OSCAR και για πολλές άλλες διεθνείς διακρίσεις για σενάριά του. Η ΖΑΡΙΑ (αγγλικός τίτλος BONES=τα κόκκαλα, τα ζάρια), θεατρικό του έργο γραμμένο το 2002, μάς μεταφέρει σε ένα καταχρεωμένο πορνοσινεμά, στο Gateshead, μια ασήμαντη πόλη της κεντρικής Αγγλίας, την δεκαετία του ’60.

Εκεί, τέσσερις losers, οι δύο αδέλφια-ιδιοκτήτες και οι άλλοι δύο υπάλληλοί τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν καψωμένο γκάνγκστερ που έχει έρθει καρφωτός στο σινεμά παραμονή Χριστουγέννων πιστεύοντας πως εκεί θα βρει επ’ αμοιβή ερωτική συντροφιά. Με την άφιξή του, ο ένας από τους αδελφούς, ελαφροΐσκιωτος και φαντασιόπληκτος καθώς είναι, πιάνει το γκάνγκστερ όμηρο και ονειρεύεται να πάρει λύτρα για την απελευθέρωσή του. Με αυτό το τρελό σενάριο πιστεύει πως θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα όλων τους και της επιχείρησης βάζοντας και τους υπόλοιπους τρεις μέσα σε αυτή την φαντασίωση. Έτσι πυροδοτείται ένα σπαρταριστό παιχνίδι γάτας / ποντικού για πέντε που θυμίζει άλλοτε ασπρόμαυρες γκανγκστερικές ταινίες, άλλοτε κωμικές ταινίες του βωβού και έχει ένα απροσδόκητο και αιματηρό τέλος.

Το έργο παρουσιάζεται σε μετάφραση Μαργαρίτας Δαλαμάγκα-Καλογήρου, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάριος Δερβιτσιώτης, Μανώλης Κλωνάρης, Γιώργος Μπανταδάκης, Αλέξανδρος Νταβρής, Τάκης Παρασκευόπουλος

Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.15 | Τιμές εισιτηρίων: 12€ (κανονικό), 10€ (μειωμένο), 5€ (ατέλεια) | Διάρκεια 80 λεπτά | Κρατήσεις: Τηλεφωνικά στο 210-5242211 & Ηλεκτρονικά στο www.aggelonvima.gr | Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια (πίσω από το Εθνικό Θέατρο Τσίλλερ)

10. Κατανόησέ με ή σε Καταβροχθίζω

από τη θεατρική ομάδα Ανδρομέδα

Από την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού), έως την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 9 μ. μ.

… “Στο μέλλον θα πρέπει να λογοδοτήσουμε στα παιδιά μας όχι τόσο για τις άσχημες πράξεις των κακών ανθρώπων, όσο για την αποτρόπαιη σιωπή των καλών”… Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ

Μαρτυρίες παιδιών απ’ όλον τον κόσμο για την κακοποίησή τους και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Επιλογή, τελική μορφή κειμένων και σκηνοθεσία: Κοραή Δαμάτη

Το έργο βασίζεται σε μαρτυρίες παιδιών απ’ όλον τον κόσμο, στοιχεία από έγκυρους οργανισμούς, γραπτά σημαντικών ανθρώπων για το παιδί, ιστορικά ντοκουμέντα των τελευταίων εβδομήντα ετών, μαζί με αναφορές σε στατιστικές, συγκρίσεις και έρευνες πάνω στον γενικό όρο κακοποίηση του παιδιού, αλλά και στις άπειρες υποδιαιρέσεις του.

Μαρτυρίες παιδιών απ’ όλον τον κόσμο για την πολλαπλής μορφής κακοποίησή τους.

Παρόλο που, κατά γενική ομολογία, έχει βελτιωθεί το επίπεδο ζωής των παιδιών σε σχέση με το παρελθόν, υπάρχουν ακόμη εκατομμύρια παιδιά που ζούνε σε τραγικά άσχημες συνθήκες.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, 168 εκατομμύρια παιδιά –το ένα στα δέκα παγκοσμίως–, εργάζονται στους τομείς της γεωργίας, στις κατασκευές, τη βιοτεχνία και τη βαριά βιομηχανία, αμειβόμενα με ψίχουλα.

Παιδιά ζητιανεύουν όλη μέρα στους δρόμους προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για να ζήσουν.

Παιδιά πρόσφυγες αφήνουν μια εμπόλεμη ζώνη προσπαθώντας με δυσκολία να επιβιώσουν και να ενταχθούν σε ένα ξένο γι’ αυτά κοινωνικό σύνολο.

Παιδιά του τρίτου κόσμου πεθαίνουν καθημερινά από την ασιτία και από επιδημίες.

Παιδιά στρατολογούνται χωρίς τη θέλησή τους βιώνοντας καθημερινά απάνθρωπες καταστάσεις.

Παιδιά πέφτουν θύματα βίαιης και σκληρής μεταχείρισης είτε από τους ίδιους τους γονείς, είτε από συγγενείς, είτε από διάφορα εγκληματικά κυκλώματα.

Παιδιά δέχονται μορφές κακομεταχείρισης μέσα σε διάφορα ιδρύματα από τους υπαλλήλους που εργάζονται εκεί.

Παιδιά έχουν τιμωρηθεί με βάναυσο τρόπο, έχουν υποστεί ξυλοδαρμό, έχουν διωχθεί από το σπίτι, έχουν γίνει αποδέκτες απειλών και μόνιμου εκφοβισμού.

Παίρνουν μέρος αλφαβητικά οι ηθοποιοί: Φανή Γρύλλη, Αντώνης Καραθανασόπουλος, Ντίνα Κούκου, Δημήτρης Μακρής, Σοφία Ρούβα, Γιάννης Τριαντάκης, Αναστασία Τσούτση

Φωνές: Περικλής Μοσχολιδάκης, Κοραής Δαμάτης

κεντρική φώτο

Σχόλια