Cinématographe: έρχεται το 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
0%Συνολική βαθμολογία
Βαθμολογία αναγνωστών 1 Ψήφος
99%

Το Φεστιβάλ της πόλης μας γίνεται 60!

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα όλης της χώρας. Από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου θα έχουμε ξανά τη δυνατότητα να «φεστιβαλιστούμε» και να ψυχαγωγηθούμε σε αυτό το επετειακό γεγονός.

Φέτος διεξάγεται ως μια γιορτή για τη συμπλήρωση των 60 χρόνων παρουσίας του, για αυτό τα spots της εκδήλωσης εύχονται χρόνια πολλά στο φεστιβάλ, μέσω έμμεσου τρόπου.

Ο Βασίλης Κεκάτος, ο πρώτος βραβευμένος Έλληνας με Χρυσό Φοίνικα για μικρού μήκος ταινία, έχει επιμεληθεί τα τέσσερα σποτάκια της φετινής διοργάνωσης. Κάθε ένα φωτίζει τις εμπειρίες των θεατών από τα φεστιβάλ όλων αυτών των χρόνων και αγγίζει μια διαφορετική πτυχή της ανθρώπινης ζωής.

Με πρεσβευτή τον Γιώργο Πυρπασόπουλο θα προσφέρει ακόμη μια φορά υγιή ψυχαγωγία σε όσους το τιμήσουν με την παρουσία τους. Πολλές προβολές, παράλληλες δράσεις, masterclass και workshops θα συντονίζουν τους ρυθμούς της πόλης.

Τα φετινά posters

Για να ξεκινήσω από τα βασικά, η οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ (τα poster του δηλαδή) αποτελούν προϊόντα της εξαιρετικά πρωτοποριακής πένας του Έλληνο- Αμερικανού illustrator, Τζον Μαυρουδή. Είναι δομημένα με τη τεχνική της ποπ art και συνδυάζονται με στοιχεία αγιογραφίας.

Για αυτό, παρουσιάζονται δύο αγγελικές μορφές ως σύμβολα καλοσύνης μέσα σε ένα διπλό πλαίσιο:

Από τη μία το κάδρο είναι ένα γραμματόσημο, ένα διεθνές σύμβολο επικοινωνίας. Από την άλλη υπάρχει το συνταίριασμα λέξεων που είναι οι εντυπώσεις των θεατών.

Τζον Γουότερς, ένας cult σκηνοθέτης

Το πρώτο αξιοσημείωτο που θα απολαύσουμε, είναι η παρουσία του σκηνοθέτη Τζον Γουότερς. Από τις 6 μέχρι τις 8 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για ένα masterclass με σκοπό την ενημέρωση όλων όσοι ενδιαφέρονται για το κινηματογραφικό trash.

Επιπλέον, θα παρουσιάσει τη standup comedy του “The Filthy World” στον κινηματογράφο “Ολύμπιον”.

Επειδή όμως όλα αυτά γίνονται στα πλαίσια του κινηματογραφικού φεστιβάλ, θα προβληθούν και 10 ταινίες μέσω των οποίων προβάλλει τη λατρεία του για το ακραίο και το trash.

Αφιερώματα

Παράλληλα, η δεκαετία του ’80 θα έχει το δικό της αφιέρωμα με επιλογές ταινιών από τον “The Boy” (Αλέξανδρο Βούλγαρη).

Το αφιέρωμα “Μεγαλώνοντας στα 80 ’s” θα περιλαμβάνει ταινίες οι οποίες μελετούν την “μαθητεία” του ανθρώπου στη ζωή. Όλες προσεγγίζουν το πέρασμα από την εφηβεία στην εποχή της ωρίμανσης.

Ενδιαφέρον έχουν και οι ταινίες δυο σύγχρονων σκηνοθετών με οξεία ματιά:

  • Ο πρώτος είναι ο Καταλανός  Άλμπερτ Σέρα, του οποίου οι ταινίες μοιράζονται ρεαλιστικά και ρομαντικά στοιχεία. Θα παρευρεθεί για ένα masterclass αλλά και για την προβολή ταινιών του. Ειδικά οι ταινίες του υιοθετούν στοιχεία από την ποπ κουλτούρα και το πειραματικό σινεμά των 60’s, με χαρακτήρες από τη λογοτεχνία και την τέχνη.
  • Η δεύτερη σκηνοθέτης είναι η Τζοάνα Χογκ, της οποίας οι ταινίες πρωταγωνιστούν στον πρωτοποριακό κινηματογράφο της Βρετανίας. Αντλεί ταξικά θέματα και τα προβάλλει με έναν οξύ κοινωνικό ρεαλισμό.

Όλη η ιστορία του φεστιβάλ σε ένα κόμικ

Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η δημιουργία του πρώτου κόμικ για το φεστιβάλ, σε ελληνική και αλλόγλωσση έκδοση. Η υπόθεση αφορά την ερωτική ζωή ενός ζευγαριού το οποίο αλληλεπιδρά με το φεστιβάλ μέσω τριών εποχών του. Στο story περνά όλη η ιστορία της Θεσσαλονίκης και του φεστιβάλ καθ ‘ όλη τη διάρκεια αυτών των 60 χρόνων.

Για όλα τα παραπάνω, λοιπόν, αξίζει να “φεστιβαλιστούμε” ξανά φέτος και να βοηθήσουμε την έβδομη τέχνη που μετράει κάτι παραπάνω από έναν αιώνα!

Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε εδώ.

Σχόλια