Ακόμη δύο ανατρεπτικά Project βρέθηκαν στο δρόμο μας…

Κείμενα: Μαριάνθη Δόβρη, Φωτογραφίες: Πολέμαρχος

Η σημερινή ημέρα ξεκίνησε με δύο διαφορετικά project από όλα τα προηγούμενα – το “Mnemosyne” και το “Build In Carpets”. Αν αναρωτιέστε όμως τι είναι το καθένα από αυτά, ας δούμε στη συνέχεια!

Mnemosyne

Το Mnemosyne -ή αλλιώς Μνημοσύνη- είναι ένα φωτογραφικό project που διεξάγεται στα πλαίσια του MEDS με tutors τον Jan Von Der Heyde και τον Vlad Georgiev. Τι κάνει το συγκεκριμένο project όμως διαφορετικό; Αυτό που κάνει λοιπόν το συγκεκριμένο project να διαφέρει -και συνάμα να ενδιαφέρει- είναι η αποστασιοποίησή του από το κομμάτι της digital φωτογραφίας και η λογική του “εμπρός πίσω” στην αναλογική φωτογραφία.

Ο κάθε participant έχει την δυνατότητα επιλογής ενός δικού του θέματος για τις φωτογραφίες του, οι οποίες είναι όλες στο σύνολό τους τραβηγμένες στο νησί των Σπετσών. Έπειτα, οι συμμετέχοντες ασχολούνται με ολόκληρη τη διαδικασία της επεξεργασίας μίας φωτογραφίας μπαίνοντας σε σκοτεινούς θαλάμους και εκτυπώνοντας τις αγαπημένες τους.

Συζητώντας με 2 participants του Mnemosyne.

Και τι γίνεται όμως αν κάποιος στερέψει από έμπνευση; Ρωτήσαμε εμείς δύο κοπέλες που έτυχε να βρίσκονται στο dark room εκείνη την ώρα. Και εδώ έρχεται διασκεδαστικό κομμάτι της υπόθεσης: κάποιο μέλος της ομάδας θέτει ένα challenge το οποίο θα επαναφέρει και πάλι την ισορροπία και την έμπνευση.

Και όσον αφορά το ελληνικότατο όνομα του project, ρωτήσαμε και αυτό τον tutor του project -τον Vlad- και μας εξήγησε ότι για κάθε project το όνομα είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα. Γι’ αυτό το λόγο τους πήρε 3 ημέρες αποκλειστικά για την εύρεσή του καταλήγοντας από περίπου 20 ονόματα στο Mnemosyne. Ο λόγος είναι η μυθολογική προέλευση του ονόματος, καθώς η Μνημοσύνη ήταν η μητέρα των Μουσών και παράλληλα ήθελαν να “επαναφέρου픨στη μνήμη των συμμετεχόντων την προέλευση της φωτογραφίας.

Στόχος του project όπως μας είπαν είναι να δημιουργηθεί μία έκθεση με τις φωτογραφίες τους στο νησί των Σπετσών.

Συζητώντας με τον tutor του project Vlad Georgiev.

Build In Carpets

Η επόμενη στάση μας για εκείνη την ημέρα ήταν στο project Build In Carpets της Γεωργίας Χαραλάμπου και της Δήμητρας Βρέντα.

Σκοπός του project είναι η διακόσμηση ενός εγκαταλελειμμένου χώρου στο χώρο της Αναργύρειου και Κοργιαλένειου Σχολής με κάποια… ιδιαίτερα χαλιά! Χρησιμοποιώντας λοιπόν την παραδοσιακή μέθοδος του αργαλειού οι συμμετέχοντες έπλεξαν διάφορα patterns πάνω σε ξύλα. Έπειτα αυτά τα ξύλινα και υφασμάτινα χαλιά τοποθετήθηκαν στο χώρο δημιουργώντας την αίσθηση ενός πίνακα αφηρημένης τέχνης.

Οι συμμετέχοντες συνεργαζόμενοι πάντα με τις tutors έχουν συνδυάσει τα χρώματα μεταξύ τους αρμονικά και κάθε θεματική αποτελεί και ένα χώρο του σπιτιού. Η συνεργασία της ομάδας ήταν άψογη καθώς το έργο αν και δύσκολο, κυλάει με πολύ γρήγορους ρυθμούς και τα κορίτσισ έδωσαν την απαραίτητη ελευθερία στους συμμετέχοντες, ώστε να βάλουν και αυτοί τις δικιές τους πινελιές στο συγκεκριμένο έργο.

Συζητώντας με την tutor του project Δήμητρα Βρέντα.

Και κάπως έτσι λοιπόν μία ομάδα φοιτητών από διαφορετικά μέρη του κόσμου καταφέρνει παρεμβαίνοντας καλλιτεχνικά σε ένα χώρο να τον μετατρέψει σε ένα έργο τέχνης από το τίποτα!

Σχόλια