Η MCU αποτελεί μια εταιρεία της οποίας οι ταινίες αποβαίνουν κάθε φορά κερδοφόρες γι’ αυτήν.

Μέχρι πρότινος, βέβαια, το πάνθεον των σούπερ ηρώων αποτελούνταν από απλά, χωρίς ιδιαίτερες αντιφάσεις-διαφορετικότητες, άτομα. Εντάξει, ξέρω πως δεν ακούγεται και πολύ φυσιολογικό να κάνω λόγο για απλούς ήρωες με τον κατεψυγμένο επί χρόνια Captain America και πτερόεντα με ένα σφυρί Θώρ αλλά ήταν όλοι σχεδόν άντρες. Μια αλλαγή σε αυτή τη γραμμή αποτέλεσε η δυάδα των πρώτων διαφορετικών ηρώων της Marvel.

Οι πρώτοι διαφορετικοί ήρωες της Marvel

Αρχικά, το 2018 γνωρίσαμε τον Μάικλ Μπ. Τζόρνταν στον ρόλο του Black Panther. Μπροστά στα μάτια των θεατών ανοίχτηκε μια νέα κοινωνία κάπου καλά κρυμμένη στην Αφρική, η Ουακάντα.

Marvel

Μια ταινία στην οποία η Ουακάντα δηλώνει υπερήφανη που κρύβεται από τη Δύση. Τακτική, χάρη στην οποία γνώρισε πρόοδο σε κάθε επίπεδο.

Η δεύτερη ταινία δεν έχει συμπληρώσει ακόμα χρόνο, με την Captain Marvel να έχει κερδίσει αρκετά φώτα πάνω της. Από τη μια μέσω του ομώνυμου film, από την άλλη με την ουσιαστική συμμετοχή της στο Avengers: Endgame.

Μια γυναίκα η οποία ίσως αποτελεί και τον μοναδικό ανίκητο μέχρι στιγμής ήρωα.

Marvel

Βέβαια, παρόμοιες ιδέες φαίνεται να υπάρχουν και πίσω από την εμβληματική φιγούρα της Black Widow. Η Σκάρλετ Γιόχανσον συμμετείχε στις περισσότερες ταινίες για να μας την κάνει τη τελευταία στιγμή.

Σαφώς και αυτή νικήθηκε αλλά ήταν η απόφασή της. Μέχρι τότε είχε μάθει σε όλους τι εστί μητριαρχία.

MCU: Phase 4

Η εταιρεία ανακοίνωσε στο San Diego Comic-Con την νέα πορεία του κινηματογραφικού της σύμπαν. Οι ταινίες που έκαναν μεγαλύτερη αίσθηση είναι οι ακόλουθες:

  • Black Widow: η ταινία αποτελεί sequel της Captain Marvel. Η Γιόχανσον προφανώς και πρωταγωνιστεί κόβοντας πρώτη την κορδέλα της νέας κούρσας.
  • Thor: Love and Thunder: εδώ εμφανίζεται πλέον μια παλιά γνώριμή μας, η Νάταλι Πόρτμαν, παίρνοντας τη σκυτάλη (ή καλύτερα το σφυρί) από τον Θώρ. Ένας γυναικείος Θώρ, έχοντας δίπλα της για συντροφιά τη Βαλκυρία (την είχαμε γνωρίσει στη 3η ταινία του Θώρ).
  • Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings: εδώ πρόκειται για τον πρώτο Ασιάτη ήρωα της MCU, με πρωταγωνιστή τον Σιμού Λιού.

Τι θέλει να πετύχει μέσω αυτών των ηρώων;

Γενικά, το σύμπαν αυτό δεν κλείνει τα μάτια του μπροστά σε καταστάσεις της σύγχρονης εποχής. Στοιχεία που παλαιότερα είχαν προβληθεί ελάχιστα ή πλαγίως τώρα υπερτονίζονται.

Οι διαφορετικοί χαρακτήρες τώρα γίνονται ολόκληρες ταινίες, αποτυπώνοντας απλά ορισμένες φέτες της εποχής μας.

Αξιοσημείωτα είναι δυο στοιχεία:

  1. Από τη μια η Βαλκυρία έρχεται στη νέα ταινία του Θώρ για να αναζητήσει την ταυτότητά της. Αποτελεί ίσως τον πρώτο ήρωα της LGBTQ+ κοινότητας.
  2. Η Γιόχανσον δήλωσε πως το μέλλον της Marvel ανήκει στις γυναίκες.

Προφανώς και η εταιρεία θέλει μέσω των ταινιών να φωνάξει -διακριτικά πάντα- κάτω η πατριαρχία και ζήτω η μητριαρχία. Να αποδείξει πως ο κόσμος των σούπερ ηρώων δεν ανήκει μόνο στους άνδρες, τους οποίους η πατριαρχία επέβαλε ως τα δυνατότερα όντα.

Ακόμα και οι γυναίκες δύνανται να πάρουν ανάλογες καταστάσεις στα χέρια τους και ίσως να τις φέρουν εις πέρας καλύτερα. Ας μην ξεχνάμε την Captain Marvel στη τελευταία ταινία, η οποία έφτασε ακριβώς στο πιο κρίσιμο σημείο της μάχης και η βοήθειά της ήταν καταλυτική.

Είναι μια νέα φάση για την οποία προετοιμαστήκαμε ως θεατές μέσω της σκηνής στο Endgame, όπου όλες οι γυναίκες-ηρωίδες ενώνονται εναντίον του Thanos.

Η αποδοχή από τον κόσμο

Το BBC και BuzzFeed έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην ορθή επιλογή της MCU για το θέμα της diversity στις επόμενες ταινίες της.

Γενικά, αρκετοί εκθείασαν την κίνηση αυτή καθώς αυτή η θεματολογία της διαφορετικότητας είναι μια καλή επιλογή bussiness. Βέβαια, δεν έλειψαν και ορισμένοι άλλοι οι οποίοι θεώρησαν φιάσκο αυτή την επιλογή που.

Ας μη γελιόμαστε βέβαια. Η MCU έχοντας χτίσει μια συγκεκριμένη σχέση με τους οπαδούς της, κερδιζοντάς τους συνεχώς, έρχεται τώρα να τους ξανακερδίσει με κάτι διαφορετικό.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως δεν θα της στοιχίσει καθώς οι παθιασμένοι θα τις δούμε όλες τις ταινίες. Εξάλλου αποτελεί και μια εταιρεία που έχτισε αυτό που ήθελε -κέρδη και φήμη- και τώρα είναι καιρός να παραμείνει στις πρώτες γραμμές μέσω άλλων δρόμων.

Έρχεται να επανατοποθετήσει τους γυναικείους χαρακτήρες εκεί που θα έπρεπε να είναι. Σχεδόν καμία από τις προηγούμενες άλλων εταιρειών -όπως η Cat Woman και η Supergirl- δεν έκαναν επιτυχία. Και ίσως ήρθε ο καιρός οι γυναίκες να σώσουν με επιτυχία και αυτές τον κόσμο.

Σχόλια