Είδαμε και ακούσαμε την μπαρόκ όπερα του Γκέοργκ Φρίντριχ Χαίντελ, Alcina στο φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2019! Μια όπερα του 1728 που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Λονδίνο το 1735 με τεράστια επιτυχία.

Η Αλτσίνα ως μία άλλη Κίρκη κρατά σε ομηρία όλους όσους ναυαγούν στο νησί της υποβάλλοντας τους σε μία σωματική και συναισθηματική χειραγώγηση προσπαθώντας να συναντήσει τις υψηλές προσδοκίες της για  την εξιδανικευμένη αγάπη τιμωρώντας έτσι εκείνους μα και τον ίδιο της τον εαυτό. 

Το αρχαίο θέατρο του Ηρώδη του Αττικού έμοιαζε ιδανικό για το ειδυλλιακό τοπίο του νησιού της Αλτσίνα, φύση και πέτρα  για άλλη μια φορά μας έδειξαν τον αέναο χορό τους  και ανάμεσά τους ο άνθρωπος. Η Μυρτώ Παπαθανασίου ξεχώρισε με την δραματουργική της ερμηνεία όπως και με την εμπνευσμένη μουσική της απόδοση, νότες γεννημένες από την απόλυτη σιωπή που κατέληγαν σε υπέρλαμπρους διάττοντες αστέρες ακριβώς μπροστά μας. Πραγματικά στο ίδιο δραματουργικό ύψος η ερμηνεία από τον τσελίστα Ιάσονα Ιωάννου όπου συναντήσαμε την ίδια προοπτική ήχου,μια ανατριχιαστική εκμαίευση του ήχου από τα έγκατα της ιστορίας του ανθρώπου και της φύσης !
Η ορχήστρα στα χέρια του δεξιοτέχνη Γιώργου Πέτρου ακέραιη και  πιστή στην ανάδειξη των υπερβατικών στιγμών που μόνο ο έρωτας μπορεί να αναδείξει σε έναν άνθρωπο.

Η Αλτσίνα ως μία άλλη Κίρκη κρατά σε ομηρία όλους όσους ναυαγούν στο νησί της υποβάλλοντας τους σε μία σωματική και συναισθηματική χειραγώγηση

Παράπονό μας , τα ελάχιστα καθεαυτό μπαρόκ όργανα που εντοπίσαμε στους κόλπους της ορχήστρας , όπως επίσης την αποχώρηση μέρους του κοινού στην διάρκεια του διαλείμματος, φαίνεται πως στην αντίληψή μας για την όπερα έχει εδραιωθεί η μορφή του 19ου αιώνα που χρειαζόμαστε σοπράνο και τενόρους να φτάνουν στα όρια των φωνών τους για αρκετές φορές ,ακόμη και στο ίδιο κομμάτι, μόνο και μόνο για να ξέρουμε που να χειροκροτήσουμε.

Κόντρα σε αυτή την αντίληψη η υπεροχή της δραματουργικής εξέλιξης και όχι της εντύπωσης από μερικές κορώνες που μας προσφέρει η Αλτσίνα του Χαίντελ δυστυχώς έμοιαζε ανούσια για ένα μέρος των αποχωρούντων!

Επόμενη παράσταση: 12/07/2019 στις 21:00, Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Σχόλια