Γενεύη – Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) προσκαλεί κινηματογραφιστές απ’ όλον τον κόσμο να συμμετέχουν στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μετανάστευσης. Το Φεστιβάλ, το οποίο λαμβάνει χώρα σε περισσότερες από 100 χώρες τον Δεκέμβριο, είναι το απόλυτο παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός με θέμα τη μετανάστευση.

Το κάλεσμα του οργανισμού του ΟΗΕ για την υποβολή υποψηφιοτήτων περιλαμβάνει ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους κι αφορά σε όλες τις κατηγορίες: μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ και κινούμενα σχέδια. Οι κινηματογραφιστές ανέκαθεν θεωρούσαν τη μετανάστευση ως μια πλούσια πηγή αφήγησης. Το φεστιβάλ προσφέρει την ευκαιρία σε κινηματογραφιστές και θεατές σε ολόκληρο τον κόσμο να απολαύσουν ταινίες γύρω από τη μετανάστευση, που διασκεδάζουν και εκπαιδεύουν, καθώς οι ιστορίες μπορούν να είναι δραματικές, λυπητερές ή αστείες.

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μετανάστευσης

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΔΟΜ εγκαινίασε το 2016 το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου με θέμα τη Μετανάστευση με μόλις 30 υποβολές ταινιών. Πέρυσι οι υποβολές από ανεξάρτητους κινηματογραφιστές έφτασαν τις 784 σε 98 χώρες, καθιστώντας το Φεστιβάλ ένα παγκόσμιο φαινόμενο για το χώρο. Το 2018 στον τελικό προκρίθηκαν 42 ταινίες, ενώ έγιναν 558 προβολές σε 104 χώρες σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας έτσι ένα παγκόσμιο κοινό με περισσότερους από 30.000 ανθρώπους, εμπνευσμένους κινηματογραφιστές και λάτρεις των ταινιών.

«Απίστευτο φεστιβάλ! Το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Ο ΔΟΜ είναι ένας σπουδαίος οργανισμός μ’ έναν πολύ σημαντικό σκοπό. Ήταν υπέροχο το συναίσθημα να βλέπω τη δική μου ταινία μικρού μήκους να παίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο σκηνοθέτης Juan Romero.

 Η συζήτηση γύρω από τις ταινίες και τον χώρο μετά τις προβολές ενθαρρύνονται ενώ οι διοργανωτές σε κάθε συμμετέχουσα χώρα μπορούν να οργανώσουν τις δικές τους εκδηλώσεις, βραβεία και πολλά άλλα.

Το κάλεσμα του ΔΟΜ για υποβολές είναι ανοιχτό έως την Παρασκευή, 9 Αυγούστου. Για να μπορέσει να περάσει στην επόμενη φάση, η κάθε ταινία θα πρέπει να αναδεικνύει με οποιονδήποτε τρόπο τις προκλήσεις και τις διαφορετικές διαστάσεις της μετανάστευσης, όπως επίσης και τη συμβολή των μεταναστών στα νέα του περιβάλλοντα. Το Φεστιβάλ είναι ανοιχτό τόσο σε επαγγελματίες κινηματογραφιστές όσο και νέους στον χώρο.

Μια επιτροπή αποτελούμενη από διεθνείς επαγγελματίες θα καθορίσει την τελική επιλογή στις δύο κατηγορίες ακολούθως:

Ταινίες μεγάλου μήκους: Οι κινηματογραφιστές που ασχολούνται με όλα τα είδη ταινιών καλούνται να υποβάλουν έργα που συνδέονται με τα θέματα του φεστιβάλ, με συνολικό χρόνο διάρκειας 41 λεπτών κι άνω.

Ταινίες μικρού μήκους: Οι κινηματογραφιστές που ασχολούνται με όλα τα είδη ταινιών καλούνται να υποβάλουν έργα που συνδέονται με τα θέματα του φεστιβάλ, με συνολικό χρόνο διάρκειας από 15 έως 40 λεπτά.

Θα ληφθούν υπόψη μόνο οι ταινίες που υποβάλλονται μέσω της επίσημης πλατφόρμας του Φεστιβάλ, FilmFreeway.

Όροι και κανονισμοί

* Προθεσμία υποβολών*

Οι ταινίες όλων των ειδών (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια, κλπ.) είτε μεγάλου, είτε μικρού μήκους, θα γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019.

* Θέμα Φεστιβάλ *

Όλες οι υποβολές πρέπει να απεικονίζουν τις προκλήσεις και τις διαφορετικές διαστάσεις της μετανάστευσης, όπως επίσης και τη συμβολή των μεταναστών στις νέες κοινότητες. Ενθαρρύνονται επίσης οι ταινίες που αποτυπώνουν την προκατάληψη απέναντι στους μετανάστες, αψηφούν τα στερεότυπα και παρουσιάζουν θετικές και φιλόξενες ενέργειες από και προς τους μετανάστες.

*Γλώσσα*

Οι ταινίες πρέπει να είναι στα αγγλικά ή με υπότιτλους στα αγγλικά. Οι υπότιτλοι ενθαρρύνονται, ακόμη και αν ο διάλογος είναι στα αγγλικά, για να εξασφαλιστεί η μέγιστη κατανόηση για το παγκόσμιο κοινό.

Ενθαρρύνονται επίσης οι ταινίες σε άλλες γλώσσες αλλά πρέπει να περιλαμβάνουν υπότιτλους στα αγγλικά.

* Έτος παραγωγής *

Οι ταινίες που ολοκληρώθηκαν την ή μετά την 1η Ιανουαρίου 2016 θεωρούνται επιλέξιμες για το Φεστιβάλ.

* Δικαιώματα *

Οι ταινίες μπορούν να υποβάλλονται μόνο από άτομα με το νόμιμο δικαίωμα να εμπορεύονται την ταινία.

* Επιλογές ταινιών *

Το φεστιβάλ θα ενημερώσει τους αιτούντες μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, εάν έχει επιλεγεί η ταινία τους. Για κάθε επιλεγμένη ταινία, είτε ο σκηνοθέτης είτε ο υπεύθυνος για την υποβολή της θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να παρέχουν σχετικό φωτογραφικό υλικό, το βιογραφικό των συντελεστών και το σενάριο για υποτιτλισμό. Οι ταινίες που έχουν ήδη υποβληθεί σε δύο προηγούμενες χρονιές του Φεστιβάλ δεν είναι επιλέξιμες για υποβολή φέτος.

* Δεν υπάρχει κόστος για την υποβολή ταινιών *

* Οι ταινίες που παράγονται με οποιαδήποτε οικονομική υποστήριξη από τον ΔΟΜ είναι επιλέξιμες για τον διαγωνισμό αλλά δεν είναι επιλέξιμες για επιχορηγήσεις *

Κάντε κλικ εδώ για να μπείτε στην επίσημη σελίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τη Μετανάστευση (GMFF).

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την κα Amanda Nero στα κεντρικά γραφεία του ΔΟΜ:

Τηλ: +41 227 179 482

Email: anero@iom.int

ή στο γραφείο της Ελλάδας με την κα Μαριλένα Παππά

Τηλ: +30 210 210 99 19 040 ext. 137

Email: mpappa@iom.int

Σχόλια