Θέλει να καλύψει όλο τον κόσμο με την τέχνη του!

«Ο Mr Doodle είναι ένας doodler από την Αγγλία.

Το έργο του καλύπτει τοίχους, έπιπλα και πολλές άλλες επιφάνειες σαν ένας ιός που εξαπλώνεται και συχνά χαρακτηρίζεται ως “Graffiti Spaghetti”. Αυτό διότι τα συμπλέγματα των χαρακτήρων, αντικειμένων και μοτίβων του ομαδοποιούνται όλα μαζί σε ένα σχηματισμό που μοιάζει να αναπτύσσεται χωρίς τέλος.»

Με αυτόν τον τρόπο μας συστήνεται στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Mr Doodle, θιασώτης μιας τέχνης που δηλώνεται ήδη στο όνομά του, την τεχνική doodle.

Πως όμως μπορεί να οριστεί το doodle ως τέχνη;

Η ακριβής ετυμολογία της λέξης doodle είναι το να ζωγραφίζει κανείς μοτίβα σκεπτόμενος κάτι άλλο ή κάνοντάς το επειδή βαριέται. Ως μορφή τέχνης θεωρούταν μέχρι κάποτε –αν και μερικοί συνεχίζουν αυτή την “παράδοση”– χαμηλής ποιότητας.

Απέκτησε αξία τα τελευταία χρόνια λόγω της ελευθερίας των καλλιτεχνών τη στιγμή της δημιουργίας. Γενικά, βασίζεται στο αυθόρμητο και δίνει την εντύπωση πως όλο το έργο είναι μια γραμμή ή πολλές περισσότερες ενταγμένες σε ένα σύνολο.

Ποιος είναι ο Mr Doodle;

Ο Sam Cox, με το ψευδώνυμο Mr Doodle, έχει ως στόχο της ζωής του να κάνει doodling παντού συνέχεια. Ξεκίνησε ζωγραφίζοντας με spray σε μπλούζες και τοίχους στα τελευταία χρόνια του σχολείου, κάτι που τον κατέστησε δημοφιλή και cool. Ωστόσο, όταν άρχισε να προβάλλει τα έργα του στο διαδίκτυο, διαφημίστηκε πολύ περισσότερο.

Φοράει μονίμως ρούχα αποτελούμενα από partnerships δικών του δημιουργιών και με αυτόν τον τρόπο δηλώνει πως έκανε και τον εαυτό του έναν χαρακτήρα.

Χαρακτηρίζει τις δημιουργίες του ως OCD (Obsessive Compulsive Drawing (εμμονική, παθολογική ζωγραφική). Ό,τι κι αν ζωγραφίζει το εντάσσει στην doodleland, χωρίς να αντιδρά αρνητικά σε όποιον τον χαρακτηρίζει τρελό.

Τι είναι αυτό που του κεντρίζει κάθε φορά το ενδιαφέρον και θέλει να το ζωγραφίσει; Μέρη απαρατήρητα, όπως ένας τοίχος, ένα φορτηγάκι κι άλλα αντικείμενα κατά προτίμηση άσπρα.

Και ναι, ίσως στην τρέλα που έχει η τέχνη του και στη δική του ασυμβατότητα με κάθε τι τετριμμένο και φυσιολογικό να έγκειται η επιτυχία του. Μια επιτυχία που ανοίγει νέες τάσεις κι οδούς στη τέχνη του δρόμου.

View this post on Instagram

A post shared by Mr Doodle (@mrdoodle)

Σχόλια