Το Σάββατο 8 Ιουνίου στην Πλατεία Συντάγματος από το πρωί ως αργά το βράδυ θα είμαστε όλοι εκεί και θα γιορτάσουμε το Athens Pride!

Θα έχει πολύ χρώμα! Θα έχει χαμόγελα και αγάπη! Θα έχει μουσική! Γνωστοί καλλιτέχνες όπως ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Ελένη Φουρέϊρα και η Τάμτα θα ανέβουν στη σκηνή. Α! Και μην ξεχάσεις την παρέλαση στις 18:00!

Το σύνθημα στο φετινό Athens Pride είναι: «Ο δρόμος έχει τη δική μας ιστορία». Τιμά τη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλος / Zackie Oh!, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή δολοφονημένος μέρα μεσημέρι σε έναν κεντρικό αθηναϊκό δρόμο.

Πως ξεκινάει όμως η ιστορία των gay parades παγκοσμίως;

Ένα καλοκαιρινό βράδυ, τον Ιούνιο του 1969, η αστυνομία της Νέας Υόρκης, βαριά οπλισμένη, εισέβαλε στο gay bar «Stonewall Inn» όπως συνήθιζε να κάνει εκείνη την εποχή σε όλα τα gay bar. Ο λόγος της εισβολής ήταν δήθεν ο έλεγχος για παράνομη πώληση οινοπνεύματος στο μπαρ.

Κι ενώ όλοι χόρευαν ανέμελα κι ήταν χαρούμενοι, γρήγορα τα συναισθήματα αυτά μετατράπηκαν σε θυμό. Ειδικά μετά τη σύλληψη του προσωπικού που εργαζόταν εκείνο το βράδυ της 28ης Ιουνίου στο μπαρ, κάποιων drag queens και μερικών transsexual, οι θαμώνες και πολλοί περαστικοί πήραν θέση.

Στην αρχή, πολλοί επιτέθηκαν στα αστυνομικά οχήματα με πέτρες, μπουκάλια, ακόμα και κάδους απορριμμάτων. Όλη τη νύχτα πλήθος κόσμου έδειχνε τη συμπαράστασή του στους συλληφθέντες και στους ομοφυλόφιλους παραμένοντας στην οδό Christopher του Greenwich Village της Νέας Υόρκης, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα το μπαρ. Οι συγκρούσεις με την αστυνομία συνεχίστηκαν με παρόμοια ένταση τις επόμενες ημέρες.

Ύστερα από τα γεγονότα αυτά, στις αρχές του Ιουλίου του 1969 οι ομοφυλόφιλοι ακτιβιστές συσπειρώθηκαν, κυκλοφόρησαν φυλλάδια και οργάνωσαν μια μαζική συγκέντρωση για την ομοφυλοφιλική απελευθέρωση. Η αλληλέγγυα συμμαχία που σχηματίστηκε υιοθέτησε την επίσημη ονομασία «Gay Liberation Front» (Ομοφυλοφιλικό Απελευθερωτικό Μέτωπο).

Διεκδικούσε να σταματήσει ο εκφοβισμός και η συνεχής παρενόχληση από την αστυνομία, ζητούσε την ανάκληση νόμων περί σοδομισμού, την προστασία στον εργασιακό χώρο και την θέσπιση νομοθεσίας κατά των κοινωνικών διακρίσεων. Στη συνέχεια ακολούθησε η δημιουργία όλο και περισσότερων οργανώσεων στη Νέα Υόρκη που υπερασπίζονταν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.

Μάλιστα τον Ιούνιο του επόμενου έτους έγινε ξανά πορεία προς ανάμνηση των γεγονότων που συνέβησαν στο gay bar «Stonewall Inn» και η πορεία αυτή αποτέλεσε πρότυπο για όσες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Αυτή την φορά διαμαρτυρήθηκαν για την χρήση βίας σε ομοφυλόφιλους και διεμφυλικούς και για τις διακρίσεις σε βάρος τους.

Έκτοτε, κάθε χρόνο τον Ιούνιο σε πολλές χώρες του κόσμου, πραγματοποιείται παρέλαση για να αναδείξει και να υπενθυμίσει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην ελευθερία και στο σεβασμό.

Στην 30η επέτειο, το 1999, το μικροσκοπικό μπαρ «Stonewall Inn» ανακηρύχθηκε Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς. Ενώ το 2009 στην 40η επέτειο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακήρυξε τον Ιούνιο ως μήνα υπερηφάνειας της κοινότητας LGBTQI.

Σήμερα το gay pride είναι παγκοσμίως μια γιορτή!

Σχόλια