Όταν οι υπερήρωες μάχονται για την σωτηρία της ανθρωπότητας, οι γονείς-ήρωες μάχονται για την σωστή ανατροφή των παιδιών τους.

Η οικογένεια είναι ο πρωταρχικός πυρήνας μέσα στον οποίο γεννιέσαι και διαπαιδαγωγείσαι. Γι’ αυτό οι γονείς παραμένουν το πιο σταθερό σημείο αναφοράς σε όλη σου τη ζωή.

Στον κινηματογράφο ο ρόλος της μητέρας ή του πατέρα είναι μια πρόκληση για κάθε ηθοποιό που θα κληθεί να τον ενσαρκώσει. Η Σάλι Φιλντ, η Σούζαν Σαράντονο, ο Ρόμπιν Γουίλιαμς και ο Ρομπέρτο Μπενίνι μας έδωσαν εκπληκτικές ερμηνείες ως γονείς.

Ας θυμηθούμε λοιπόν τις ταινίες που πρωταγωνίστησαν.

Φόρεστ Γκαμπ / Forrest Gump (1994) – Μητέρα

Η κυρία Γκαμπ είναι μαμά και μοναδικός προστάτης ενός ευγενικού αγοριού, του Φόρεστ, ο οποίος παρουσιάζει μια ελαφριά μορφή αυτισμού. Ο μικρός παράλληλα αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα με αποτέλεσμα να βρεθεί περιθωριοποιημένος στο σχολικό του περιβάλλον. Η μητέρα του έδωσε μάχη να τον εντάξει σε ένα ενιαίο σχολείο και δεν δείλιασε να χρησιμοποιήσει κάθε μέσω ώστε ο γιος της να έχει μια εκπαίδευση όπως αρμόζει σε κάθε παιδί της ηλικίας του.

Η μητέρα του Φόρεστ συμβουλεύει και στηρίζει το γιο της με ψυχραιμία, υπομονή και στοργή. Τον προετοιμάζει για να μπορέσει να ανταπεξέλθει με αξιοπρέπεια σε κάθε εμπόδιο και δυσκολία που θα του τύχει. Η στάση και η δυναμισμός της κύριας Γκαμπ έχουν καθοριστική επιρροή στο Φόρεστ. Σε κάθε πτυχή της ζωής του ανασύρει από τη μνήμη του και εφαρμόζει τα διδάγματα της με εμπιστοσύνη, σεβασμό και αγάπη προς το πρόσωπο της.

Η ζωή μου σε δύο πράξεις / Stepmom (1998) – Μητέρα 

Στην ταινία «Η ζωή μου σε δύο πράξεις» η Σούζαν Σαράντον, ως Τζάκι και η Τζούλια Ρόμπερτς , ως Ιζαμπέλα μας συγκλόνισαν με τις ερμηνείες τους. Η Τζάκι είναι μια μεσήλικη, διαζευγμένη μητέρα δύο παιδιών. Ο πρώην σύζυγός της ετοιμάζεται να παντρευτεί την Ιζαμπέλα, μια πολύ νεότερη της, με απειρία όμως στη διαχείριση των παιδιών. Οι δύο γυναίκες έχουν πολλά να τις χωρίζουν και ο ανταγωνισμός και η επιδοκιμασία ανάμεσα τους δεν δίνουν περιθώρια για ομαλή συνύπαρξη. Τα παιδιά επηρεασμένα από τη μητέρα τους αντιμετωπίζουν με εχθρότητα τη νέα τους μητριά.

Η ζωή όμως γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ των δύο όταν η Τζάκι ανακαλύπτει ότι πάσχει από καρκίνο και δεν της μένει πολύ χρόνος. Τότε θα στραφεί προς την Ιζαμπέλα για να της μάθει να φροντίζει τα παιδιά της όταν αυτή δεν θα είναι πια μαζί τους.

Η Τζάκι είναι αφοσιωμένη στα παιδιά της. Είναι μια μητέρα που θα βάλει στην άκρη την υπερηφάνεια και τον εγωισμό της για χάρη τους. Η Ιζαμπέλα από την άλλη προσπαθεί να ανταπεξέλθει στο νέο της καθήκον και πολλές φορές χάνει τον έλεγχο της κατάστασης. Η μοίρα θα συνδέσει τις δύο γυναίκες που μοιραστούν την ίδια οικογένεια.

Γάμος α λα Ελληνικά / My Big Fat Greek Wedding (2002) – Μητέρα

Την Μαρία Πορτοκάλος, μητέρα της Τούλας, στη ταινία «Γάμος α λα Ελληνικά» την αγαπήσαμε για είναι κλασικό παράδειγμα Ελληνίδας μάνας. Μας έκανε να ξεκαρδιστούμε στα γέλια ή να βουρκώσουμε από συγκίνηση, από τη μια στιγμή στην άλλη. Με συναίσθημα, λογική και αποφασιστικότητα επεξεργαζόταν τα προβλήματα και τις αγωνίες των παιδιών της. Υπέβαλε λύσεις και αποφάσεις στον αρχηγό της οικογένειας χωρίς να φαίνεται ότι είναι δικές της. Έτσι γινόταν η κινητήρια δύναμη της οικογένειας παραμένοντας ταπεινή.

Η κυρία Πορτοκάλος είναι μια τρυφερή, δοτική μητέρα με έντονο μεσογειακό ταμπεραμέντο. Καταφέρνει να διαχειριστεί πάντοτε επιδέξια τις εκρήξεις και τις ανασφάλειες του συζύγου της. Αποτελεί το στυλοβάτη της οικογένειας ενώ ξέρει να κρατάει τις ισορροπίες στο σπίτι της.

Μια σχέση στοργής / The Blind Side (2009) – Μητέρα

Η ταινία «Μια σχέση στοργής» είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία του αφροαμερικανού παίχτη του ράγκπμπι , Μάικλ Ορ. Ορφανός από μικρή ηλικία ο μεγαλόσωμος Μάικλ έχει την τύχη να τον δεχτούν σε ένα χριστιανικό σχολείο του Μέμφις. Εκεί θα συναντήσει τη Λη Αν Τούη και η ζωή του θα αλλάξει.

Η βραβευμένη με όσκαρ, Σάντρα Μπούλοκ υποδύεται τη Λη Αν, μια ευκατάστατη, μορφωμένη κυρία της καλής κοινωνίας, παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Ένα βροχερό κρύο βράδυ η Λη Αν αποφασίζει να περιθάλψει τον Μάικλ στο σπίτι της. Η οικογένεια της δένεται μαζί του καθώς τον γνωρίζει όλο και περισσότερο γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της.

Η Λη Αν μπορεί να μην είναι η βιολογική μητέρα του Μάικλ, ωστόσο αντιλαμβάνεται τη καλοσύνη και την ευγένεια της ψυχής του. Χωρίς να διστάσει, τον υιοθετεί και προσπαθεί να του προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον.

Παρά τις εμφανείς εξωτερικές και πολιτιστικές διαφορές τους, η κυρία Τούη παρέχει μια διέξοδο στο νεαρό αγόρι καλύπτοντας δύο βασικές του ανάγκες. Του δίνει δηλαδή τη δυνατότητα να ενταχθεί στην οικογένειά της σαν ισότιμο μέλος. Ενώ επιπλέον τον προσανατολίζει προς το ράγκπμπι, προβλέποντας ότι θα έχει πολύ καλές επιδώσεις σε αυτό το άθλημα ώστε να ξεχωρίσει και να κερδίσει μια υποτροφία. Έτσι, ο Μάικλ νιώθει την ασφάλεια και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να χτίσει ελεύθερα το μέλλον του.

Κυρία Ντάπφαϊρ / Mrs. Doubtfire (1993) – Πατέρας

Ο ταλαντούχος Ρόμπιν Γουίλιαμς, στην ταινία «Κυρία Ντάπφαϊρ», υποδύεται τον Ντάνιελ Χίλαρντ, έναν ηθοποιό που η καριέρα του έχει πάρει την κατιούσα. Εκείνος δεν φαίνεται να πτοείται και το μόνο που απολαμβάνει όσο τίποτα άλλο στο κόσμο είναι τα τρία του παιδιά. Δυστυχώς η σύζυγος του ζητάει διαζύγιο και το δικαστήριο αποφασίζει να της δώσει την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών τους. Ο Ντάνιελ στην προσπάθεια του να βρίσκεται καθημερινά με τα παιδιά του, μεταμφιέζεται σε μεσήλικη αγγλίδα και πιάνει δουλειά ως οικιακή βοηθός στην πρώην σύζυγο του.

Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το Ντάνιελ παράτολμο καθώς ακολουθεί πρακτικές κάπως ακραίες. Όμως η προσήλωση, η στοργή και η αγάπη για τα παιδιά του αναδεικνύουν έναν τρυφερό, ανιδιοτελή και πάνω απ’ όλα αφοσιωμένο πατέρα. Είναι ένας γονιός που ζει και αναπνέει για τα παιδιά του.

Η ζωή είναι ωραία / La Vita E Bella (1997) – Πατέρας

Στην ιταλική ταινία εποχής «Η ζωή είναι ωραία» συναντάμε τον εβραϊκής καταγωγής, Γκουίντο. Με φόντο μια εποχή που σημαδεύτηκε από φρικτά εγκλήματα πολέμου, στις αρχές της δεκαετίας του ’40, η ταινία καθρεφτίζει την ασύλληπτη δύναμη που έχουν συναισθήματα όπως ο έρωτας και η πατρική αγάπη.

Ο Γκουίντο, σερβιτόρος πολυτελούς ξενοδοχείου, συναντά τον έρωτα της ζωής του, τη Ντόρα. Χαριτωμένος, ευρηματικός, ευγενικός, με το γλυκό του χαμόγελο γοητεύει τη αγαπημένη του. Ωστόσο η ευκατάστατη οικογένεια της Ντόρας δεν τον εγκρίνει και τον περιφρονεί. Έτσι ο τολμηρός Γκουίντο κλέβεται με τη Ντόρα και δημιουργούν μια ευτυχισμένη οικογένεια.

Όταν το Τρίτο Ράιχ κατακτά την Ιταλία, ανάμεσα στους Εβραίους πολίτες που στέλνονται με τρένο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, βρίσκεται κι ο Γκουίντο με το τετράχρονο γιο του. Η Ντόρα για να μην τους χάσει, τους ακολουθεί μπαίνοντας οικειοθελώς σε ένα από τα βαγόνια, μαζί με εκατοντάδες άλλες Εβραίες γυναίκες.

Η συγκλονιστική αγάπη του Γκουίντο για το γιο του τον οδηγεί να εξάψει τη φαντασία του μικρού μετατρέποντας τη σκληρή πραγματικότητα του στρατοπέδου σε ένα παιχνίδι με έπαθλο. Η εξαιρετική ερμηνεία του Ιταλού θρύλου, Ρομπέρτο Μπενίνι, που πρωταγωνιστεί ενώ επιμελείται του σεναρίου και της σκηνοθεσίας, συγκινεί υπενθυμίζοντάς μας πως όταν υπάρχει ανιδιοτελής αγάπη υπάρχει ελπίδα.

Το κυνήγι της ευτυχίας / The Pursuit of Happyness (2006) – Πατέρας

Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, η δραματική ταινία «Το κυνήγι της ευτυχίας» εστιάζει στον δεσμό πατέρα και γιου. Ο Γουίλ Σμιθ υποδύεται το Κρις Γκάρντνερ, έναν Νεοϋορκέζο που αγωνίζεται να συντηρήσει την οικογένεια του. Η σύζυγός του δεν αντέχει την πιεστική και αδιέξοδη οικονομική τους κατάσταση και τον εγκαταλείπει. Οι αστοχίες, τα απρόοπτα, οι λάθος επιλογές ταλανίζουν τον ήρωα που με ιώβεια υπομονή, επιμονή και αποφασιστικότητα ποντάρει όλες του τις ελπίδες σε μια χρηματιστηριακή εταιρία κάνοντας αίτηση ως μαθητευόμενος χρηματιστής.

Ο Κρις τα χάνει όλα, μένοντας άστεγος και άνεργος. Κρατώντας στο ένα χέρι το γιο του και στο άλλο μια βαλίτσα με τα λιγοστά υπάρχοντά τους, καταλήγουν να περιφέρονται στην μεγάλη πόλη αναζητώντας ένα κατάλυμα για να περάσουν τη νύχτα. Από τον βυθό της δυστυχίας όμως ο Κρις θα καταφέρει να πάρει φορά και να αγγίξει την κορυφή της ευτυχίας στο τελευταίο λεπτό της ταινίας.

Τον πεντάχρονο Κρίστοφερ ενσαρκώνει ο πραγματικός γιος του ηθοποιού δημιουργώντας μια ιδιαίτερη συναισθηματική σύνδεση στους δύο χαρακτήρες. Ο Κρις αγαπάει και προστατεύει το μικρό Κρίστοφερ και οι δυο τους χτίζουν κατά τη διάρκεια του έργου μια δυνατή σχέση.

Σχόλια