Πας Erasmus; Μια αξέχαστη εμπειρία και ένα μεγάλο κομμάτι στη ζωή σου σε περιμένει! Αυτές οι μικρές συμβουλές ίσως κάνουν το τέλειο λίγο τελειότερο!

Έχει περάσει ένα εξάμηνο από τότε που γύρισα και το μυαλό μου είναι ακόμη πίσω, ενώ το σώμα μου βρίσκεται στην Ελλάδα. Δεν θα άλλαζα με τίποτα τα όσα έζησα, τα μαθήματα που πήρα και όλους τους υπέροχους ανθρώπους που γνώρισα!

Από μένα, για σένα, δέκα συμβουλές ως πρώην ερασμίτισσα σε μέλλοντα ερασμίτη!

1. Μοιράσου τα πράγματά σου.

Ξεκινά να μοιράζεσαι περισσότερο πράγματα όπως τα ρούχα ή το φαγητό σου με τους φίλους σου! Πρώτον, θα σας φέρει πιο κοντά και δεύτερον θα δεις πόσο όμορφα θα νιώθεις μετά! Μοιράσου ακόμα κι πρόκειται για φαγητό (ή τουλάχιστον προσπάθησε).

2. Εκτίμησε τα ταξίδια με λεωφορείο.

Σκεπτόμενος τα ταξίδια που θα κάνεις στο Erasmus, συνήθως έχεις στο μυαλό σου ένα ταξίδι με αεροπλάνο. Βέβαια, αν και μόνο είσαι τυχερός, θα βρεις φθηνά εισιτήρια. Μην σνομπάρεις τα άλλα μέσα που δεν φαίνεται να είναι η luxury επιλογή σου. Το λεωφορείο είναι μια πολύ φθηνή λύση και βλέπεις παράλληλα και μια διαφορετική όψη των χωρών καθώς τις διασχίζεις (+ πολλά λεωφορεία στο εξωτερικό έχουν ταινίες, φαγητό, πρίζες κλπ).

3. Να είσαι δεκτικός.

Απευθύνομαι κυρίως τους γκρινιάρηδες της παρέας, με αγάπη πάντα, παιδιά. Στο Erasmus οι περισσότερες δραστηριότητες θα γίνονται σε γκρουπάκια και δεν θα είσαι μόνος σου. Καλό είναι προτάσεις να πέφτουν από όλους στο τραπέζι και να έχουν όλοι άποψη. Αν δεν είσαι σύμφωνος με κάτι, εγώ σου λέω να το δοκιμάσεις! Ιδιαίτερα στα ταξίδια, τα γούστα μας δεν είναι ίδια με όλους. Απλά προτίμησε να μην χαλάσεις το κέφι γκρινιάζοντας ή κατεβάζοντας τα μούτρα στο πάτωμα. Εξάλλου η παρέα είναι αυτή που σε κάνει να περνάς καλά.

4. Πήγαινε στα parties των ντόπιων.

Σίγουρα τις περισσότερες φορές θα συχνάζεις σε μαγαζιά και πάρτι όπου ο κόσμος είναι κατά βάση φοιτητές και ειδικά φοιτητές Erasmus στις μεγάλες πόλεις. Ωστόσο, μην αποφύγεις να βγεις σε μπαράκια και μαγαζιά που συχνάζουν οι μόνιμοι κάτοικοι της πόλης. Εκεί θα βρεις πάρτι με περισσότερο κόσμο και θα αλλάξεις παραστάσεις, χωρίς να βλέπεις τα ίδια ερασμίτικα πρόσωπα. Επίσης, οι επιλογές ειδών μουσικής και στυλ είναι περισσότερες, κακά τα ψέματα.

5. Μάθε να την βγάζεις με λιγότερα πράγματα.

Αναφέρομαι κυρίως στα ταξίδια, αλλά και στο σπίτι σου. Μην φουλάρεις την βαλίτσα σου με άχρηστα πράγματα. Αρκέσου σε λίγες αλλαξιές ρούχα (κατάλληλα για εκεί που θα πας), τα απαραίτητα gadgets και εισιτήρια, άντε και κανένα σαντουιτσάκι ή μπισκοτάκι. Στην τελική μην παίρνεις καν βαλίτσα. Δοκίμασε το backpack και θα είσαι άνετος.

6. Εκπτώσεις που σου παρέχει το Erasmus ή η χώρα

Μπες στο site του ESN και ψάξε όλες τις προσφορές. Επίσης, πολλές φορές μαγαζιά και μουσεία έχουν ειδικές προσφορές για φοιτητές. Αν κάνεις μία αναζήτηση στο Google, θα βρεις διαμαντάκια που θα διατηρήσουν και το budget σου!

7. Χόρεψε σαν να μην υπάρχει αύριο

Ένα από τα πράγματα που αγάπησα στο Erasmus είναι οι ατελείωτες ώρες που πέρασα χορεύοντας χωρίς να με νοιάζει πως φαίνομαι. Μην διστάσεις να χορέψεις, είτε ξέρεις, είτε όχι. Βγάλε από μέσα σου την εικόνα του ελληνάδικου κλαμπ με τις ντίβες (σόρρυ κορίτσια) που κάθονται με τα ψιλοτάκουνα και κοιτούν αδιάφορα στον χώρο. Πιάσε από το χέρι κάποιον και break the dancefloor!

8. Δοκίμασε κάτι που ήθελες πάντα.

Στο Erasmus έχεις την ευκαιρία να φτιάξεις τον εαυτό σου από την αρχή. Γνωρίζεις καινούργια άτομα και διαμορφώνεις έναν νέο κύκλο και μία νέα ζωή (που δυστυχώς κρατάει μόνο ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο). Τώρα είναι η ευκαιρία να κάνεις κάτι που στην Ελλάδα δεν έκανες για διάφορους λόγους. Ένα νέο hobby, ένα νέο κούρεμα, ίσως ήρθε η ώρα να κάνεις το tattoo που πάντα ήθελες ή τέλος πάντων κάτι που δεν βρίσκεις εδώ.

9. Οργάνωσε θεματικές βραδιές

Αν είστε και σπιτόγατοι με την παρέα, αυτό θα σας ταιριάξει τέλεια. Από βραδιές με φαγητά της κάθε χώρας (εμείς προσωπικά κάναμε διαγωνισμό μαγειρικής), χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν μέχρι απονομές βραβείων, μαραθώνιους ταινιών και πάρτι 90’s.

10. Πάρε παγουρίνο

Ίσως η πιο άκυρη από όλες τις συμβουλές, αλλά δεν μπορούσα να μην το βάλω. Φρόντισε να αγοράσεις ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι για νερό, οπωσδήποτε. Στο εξωτερικό το νερό είναι δυσεύρετο έξω και πολλές φορές πρέπει να πληρώσεις για ένα ποτηράκι μια σταλιά. Για να μην χαλάς τα λεφτά σου σε ποτήρια και μολύνεις το περιβάλλον με πλαστικά, δεν έχεις άλλη επιλογή, ώστε να σωθείς.

Σχόλια