Ήχος από τακούνια που χτυπούν ρυθμικά και γρήγορα το δάπεδο και παλαμάκια! Επιρροές r&b και ψηλές νότες στα φωνητικά!

Η Rosalía Vila Tobella, γνωστή ως απλά Rosalía, είναι μία φρέσκια παρουσία στον χώρο της art pop, εγώ θα έλεγα και alternative pop. Γεννήθηκε στην Καταλονία, σε μία μικρή πόλη κοντά στην Βαρκελώνη και φέτος διανύει τα 25.

Μία φυσική ισπανική ομορφιά, με σαρκώδη χείλη και διαπεραστικό βλέμμα. Σπάνια θα την δεις με υπερβολικό μακιγιάζ. Νομίζω προτιμάει να τονίζει το ντύσιμό της, καθώς τα κομμάτια που διαλέγει είναι μοναδικά. Τα πολύ μακριά σκούρα καστανά μαλλιά, κάτω από την μέση της, νομίζεις πως παίρνουν μέρος στις χορογραφίες της.

Ξεκίνησε να παίζει κιθάρα για να εντυπωσιάσει ένα αγόρι που της άρεσε στο δημοτικό, ωστόσο της άρεσε τόσο πολύ που τελικά έφτασε και στο πιάνο, που δηλώνει πως είναι το αγαπημένο της όργανο. Τελικά, αποφάσισε να αφοσιωθεί στη μουσική για το υπόλοιπο της ζωής της.

To Flamenco είναι ήχος και παράδοση όλης της Ισπανίας, όμως προήλθε αρχικά από το Νότο της, ακριβέστερα την Ανδαλουσία. Είναι ένα συνονθύλευμα τσιγγάνικης, αραβικής, ανδαλουσιανής και εβραϊκής κληρονομιάς. Μουσική των φτωχών και υποκουλτούρα που σε συγκινεί στο άκουσμα της.

Η αλήθεια είναι πως για τους Ισπανούς του Νότου προκάλεσε αναταραχή η φωνή μιας “ξένης” από τον ισπανικό Βορρά. Η Rosalía, όμως, προσπαθεί να μετριάσει όλες τους τις αμφιβολίες δείχνοντας και μιλώντας για τον σεβασμό που τρέφει για το flamenco και τους ιστορικούς του καλλιτέχνες. Σπουδάζοντας την μουσική αυτή οχτώ χρόνια, λέει πως έχει μάθει όλους τους κανόνες της.

Το εξώφυλλο από το QUE NO SALGA LA LUNA

Η νεαρή μουσικός κατάφερε αυτό που λίγοι καταφέρνουν. Να βγει έξω από το στερεοτυπικό κουτί μιας παραδοσιακής μελωδίας, να το εξελίξει και να το φέρει στα μέτρα και τις απαιτήσεις των millenials. To 2018 ήταν η χρονιά που έσκασε με τον δίσκο της “El mar querer” (ή “The Bad Love” όπως αποδόθηκε στα αγγλικά) ο οποίος αποτελεί ένα ολόκληρο μουσικό project. Μάλιστα, ο δίσκος αρχικά αποτέλεσε τη διπλωματική της εργασία.

O δίσκος είναι μία ιστορία μελοδραματικής αγάπης, πάθους και ρομαντισμού. Κάθε κομμάτι αποτελεί ένα chapter της ιστορίας, όπως και τα videoclips που έχει κινηματογραφήσει για τα 4 από τα 11 τραγούδια.

El Mar Querer

  1. MALAMENTE (Cap.1: Augurio)
  2. QUE NO SALGA LA LUNA (Cap.2: Boda)
  3. PIENSO EN TU MIRÁ (Cap.3: Celos)
  4. DE AQUÍ NO SALES (Cap.4: Disputa)
  5. RENIEGO (Cap.5: Lamento)
  6. PRESO (Cap.6: Clausura)
  7. AGDAD (Cap.7: Liturgia)
  8. DI MI NOMBRE (Cap.8: Éxtasis)
  9. NANA (Cap.9: Concepción)
  10. MALDICIÓN (Cap.10: Cordura)
  11. A NINGÚN HOMBRE (Cap.11: Poder)
Άκουσε όλο το άλμπουμ σε αυτή την playlist

Η αισθητική των μικρών μουσικοταινιών με συναρπάζει αφάνταστα και μου δίνει vibes τύπου Τarantino στα 90’s.

Επίσης, η Rosalía έχει συνεργαστεί πρόσφατα με τον υπέρτατο J Balvin και βασιλιά της ισπανικής μουσικής. Άκου το «Con Altura» και το «Brillo». Το τραγούδι «Barefoot In The Park» με τον James Blake είναι κι αυτό ένα όμορφο θρόισμα στα αυτά.

Το singe «Malamente» κέρδισε τα βραβεία Best Urban/Fusion Performance και Best Alternative Song στα Latin Grammy Awards 2018, και το Best Pop Video International στα UK Music Video Awards.

Η Rosalia εν τέλει προσφέρει μία ισπανόφωνη πρόταση, σύγχρονη, διαφορετική όμως από τα συνηθισμένα. Η σκληρή δουλειά και αφοσίωση φαίνεται και τέτοιοι καλλιτέχνες αξίζουν αναγνώρισης.


Δες εδώ: Γιατί το Φλαμένκο είναι το ρεμπέτικο της Ισπανίας;

Σχόλια