Συναντηθήκαμε με τη yoga instructor, Κατερίνα Σολαχίδου, και μας μίλησε για το πως ξεκίνησε τη yoga και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε!

Ένα όμορφο και βροχερό μεσημέρι βρέθηκα μαζί με την Ηλέκτρα στον Κορυδαλλό στο yoga studio μιας υπέροχης instructor. H Κατερίνα Σολαχίδου μας μίλησε για το πως είναι να ασχολείσαι με τη yoga και με εξέπληξε με όλα όσα μου είπε!

«Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι πως αλλάζει η ψυχολογία των μαθητών. Οι περισσότεροι χαμογελάνε μετά την πρακτική και χαίρονται και μεταξύ τους.»

Κατερίνα Σολαχίδου

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη yoga;

Πρακτική κάνω εδώ και περίπου 10 χρόνια. Πιστεύω ότι η yoga έρχεται και σε βρίσκει. Βλέπεις, βρέθηκα στη στιγμή που την είχα ανάγκη και εμφανίστηκε μπροστά μου. Όπως οι περισσότεροι, έτσι και εγώ ξεκίνησα από περιέργεια. Ουσιαστικά, δηλαδή, ξεκίνησα κατά τύχη.

Θυμάμαι από τα πρώτα μαθήματα μου άρεσε πολύ το πως αισθανόμουν μετά. Έφευγα με μια μεγάλη ελαφρότητα. Φυσικά, υπήρξαν και δυσκολίες, αφού ήρθα αντιμέτωπη με τις φοβίες και τις ανασφάλειές μου, αλλά όλο αυτό με βοήθησε και με βοηθάει να εξελιχθώ και να με ανακαλύπτω.

«Σκεφτόμουν πόσο όμορφα ένιωθα τότε που έκανα πρακτική και ξεκίνησα πάλι. Ήθελα να ξανανιώσω πάλι έτσι!»

Ενώ, η Κατερίνα Σολαχίδου μου περιέγραφε τον ενθουσιασμό που είχε όταν ξανάρχισε με έβαλε σε σκέψεις για το πόσο βελτιώθηκε η καθημερινότητά της.

«Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη που άρχισα να κάνω πρακτική σε καθημερινή βάση, κάνοντας όλο αυτό κτήμα μου και βελτιώνοντας την καθημερινότητά μου.»

»Έβλεπα όλα όσα μου συνέβαιναν και μου άρεσε, αφού επηρέαζε τη συμπεριφορά μου σε τέτοιο βαθμό που έγινε τρόπος ζωής.»

Κατερίνα Σολαχίδου

Και πώς κατέληξες τελικά να γίνεις yoga instructor;

Έκανα εκπαιδευτικό στη yoga για να εμβαθύνω στην πρακτική μου και όχι για να γίνω δασκάλα. Αγαπούσα πολύ την πρακτική. Διάβαζα βιβλία. Πήγαινα σε σεμινάρια, οπότε το ξεκίνησα θεωρώντας, τότε ότι θέλω να εμβαθύνω στην πρακτική μου.

«Αυτό που θέλω είναι να φεύγεις με μια ελαφρότητα από εδώ. Λίγο καλύτερα. Αυτό και μόνο βοηθά!»

Πιστεύω ειλικρινά ότι η yoga έρχεται στη ζωή σου για κάποιο λόγο. Έτσι, ήρθε και το εκπαιδευτικό στη ζωή μου. Μπορώ να σου πω ότι ακόμα το ανακαλύπτω.

Κατερίνα Σολαχίδου

Ποια ήταν η ενασχόληση σου πριν;

Δεν είχα καμία σχέση με αυτό που κάνω τώρα. Σπούδασα Μάρκετινγκ και Διαφήμιση και ταυτόχρονα δούλευα σε μια μεταφορική εταιρεία. Πάντα από μικρή, μου άρεσε ο αθλητισμός και έπαιξε βασικό ρόλο στη ζωή μου.

Πάντα μου άρεσε να ασκώ το σώμα μου, αλλά η yoga είναι κάτι άλλο. Δεν είναι μόνο άσκηση συμπεριλαμβάνει και ένα πνευματικό κομμάτι.

Πώς κατέληξες να ανοίξεις τον δικό σου χώρο;

Το studio, η Αναπνοή, έγινε πραγματικότητα όταν αποφασίσαμε με μια φίλη -δασκάλα pilates- να κάνουμε κάτι δικό μας και να πραγματοποιήσουμε αυτή την επιθυμία μας. Ο χώρος μας τώρα έχει κλείσει δύο χρόνια!

«Πιστεύω ότι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη το wellness. Μια ολιστική προσέγγιση. Φυσικά, και στη yoga θέλεις να κάνεις πράγματα, αλλά σημασία έχει να βρεις την αλήθεια σου και να καταλάβεις ποιος είσαι.»

Σου είπε κανείς να μην το κάνεις;

Όχι! Ποτέ! Ήταν όλοι τόσο θετικοί και μου έλεγαν ότι αφού κάνεις κάτι που αγαπάς πρέπει να το κάνεις. Αν κάνεις κάτι με αγάπη, τότε σίγουρα θα πάει καλά.

Αλλά ακόμη και αν δεν πάει τουλάχιστον προσπάθησες. Μην ξεχνάς ότι αν δεν ζήσουμε κάτι, μετά θα λέμε γιατί δεν το έζησα;

Yoga ή Πανιά;

Κάνω και ταϊλανδέζικο μασάζ (γέλια). Αγαπώ τη yoga. Τα πανιά είναι η τρέλα μου.

Σιγά σιγά κάποια παιδάκια κάνουν yoga εσείς εδώ κάνετε yoga ή aerial yoga;

Έχουμε κάνει και εδώ! Για τα παιδιά είναι ένα παιχνίδι. Θα κάνουν κούνια, θα διασκεδάσουν, θα παίξουν και ταυτόχρονα μπαίνουν σε κομμάτια της yoga. Είναι κάτι πολύ διαφορετικό για τους instructors.

«Η αλλαγή έρχεται όταν αλλάζεις συμπεριφορά και αν το κάνεις εσύ θα το κάνει και ο διπλανός σου και έτσι βοηθά ο ένας τον άλλον.»

Μίλησε μου για το κομμάτι της διδασκαλίας…

Είναι υπέροχο να κάνεις μάθημα σε παιδιά. Φεύγεις πάντα πολύ πιο χαρούμενος. Η αίθουσα γεμίζει με παιδικές φωνές είναι πραγματικά φανταστικό. Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μπορούν να χτίσουν τις προσωπικότητές τους πάνω σε γερές βάσεις, με μεγαλύτερη ηρεμία και καλοσύνη.

Θεωρείς ότι υπάρχει ηλικία στη yoga;

Η yoga είναι ανεξάρτητη ηλικίας, μπορείς να κάνεις από baby yoga, μέχρι και πολύ μεγαλύτερες ηλικίες. Σημασία έχει πότε θα βρεθείς στη στιγμή, που θα την χρειαστείς.

Είναι πολύ γρήγοροι οι ρυθμοί. Δεν νομίζω ότι είναι στη φύση του ανθρώπου, αλλά είναι αναγκαία λίγη ηρεμία.

«Η yoga δεν έχει φύλο και ηλικία και μπορείς να ξεκινήσεις οποιαδήποτε στιγμή νιώθεις έτοιμος/η!»

Θα ζούσες εκτός Αθήνας;

Ζω στην Αθήνα και την αγαπώ, αλλά νομίζω πως αν παρουσιαζόταν η ευκαιρία θα έπαιρνα την απόφαση να φύγω αν και δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μου.

Η yoga έρχεται και σε βρίσκει;

Ναι! Έρχεται και σε βρίσκει ακόμα και αν δεν γνωρίζεις τι είναι. Σε βοηθάει να ανακαλύψεις τον πραγματικό σου εαυτό.

Θεωρείς ότι το Ρέικι υφίσταται;

Πιστεύω στην ενέργεια Ρέικι και έχω δεχτεί. Η θεραπεία δεν έχει να κάνει μόνο με το φυσικό σώμα και η ενέργεια μπορεί να φροντίσει τα συναισθηματικά ή νοητικά μπλοκαρίσματα!

Μου κάνει εντύπωση η ηρεμία σου, αν και πιστεύω ότι έρχεται. Ήσουν πάντα έτσι;

Όχι. Κάποιες φορές ήμουν ήρεμη, άλλες όχι τόσο. Η yoga με άλλαξε πολύ με βοήθησε να δω τα πράγματα πιο σφαιρικά και με βοήθησε να έρθω πιο κοντά στο κέντρο μου.

Τι θα πρότεινες να διαβάσεις κάποιος που ξεκινά yoga;

Μπορεί να ξεκινήσει να διαβάσει κάποια φιλοσοφικά βιβλία του Osho, αλλά καλύτερα πρώτα να κάνει πρακτική και μετά! Πρέπει να το βιώσεις και να το ζήσεις. Για μένα είναι πολύ σημαντική η πρακτική.

Ό,τι και να κάνεις που σκοπό έχει να βελτιώσει την καθημερινότητά σου είναι θετικό, γιατί με κάποιο τρόπο θα σε αλλάξει.

Έχει προτρέψει κάποιος/α φίλο/η να ξεκινήσει yoga;

Έχουν ξεκινήσει κάποιοι, αλλά δεν ξέρω αν εγώ ήμουν η σπίθα για να συμβεί. Τώρα προσπαθώ να πείσω τη μαμά μου!

Και για το τέλος η πιο κλασική ερώτηση… Ποιά είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Γενικά δεν μου αρέσει να κάνω σχέδια, και να προγραμματίζω. Μου αρέσει να ζω το παρόν και να απολαμβάνω τη στιγμή. Πάντως ένα ταξίδι στην Ινδία θέλω να καταφέρω να το κάνω στο άμεσο μέλλον!

Ευχαριστούμε πολύ την Κατερίνα Σολαχίδου για την υπέροχη συνέντευξη και την Ηλέκτρα Κατσίκη για τις φωτογραφίες!

*Μπορείς να βρεις την Κατερίνα Σολαχίδου και το studio της εδώ!

Σχόλια