Τα μεγαλύτερα συναισθήματα τα έχουμε νιώσει ενώ βρισκόμαστε σε μια σχέση. Πως όμως είμαστε σίγουροι ότι ζούμε την ιδανική;

Συναισθήματα: Πέντε απλές συλλαβές. Ατελείωτα πρωτόγνωρα βιώματα και αναμνήσεις χρόνων καλά καρφωμένες για πάντα στο μυαλό μας.

Πολλές φορές κάθομαι και αναρωτιέμαι.

Όταν αποφασίζουμε να βρεθούμε μέσα σε μια σχέση το επιλέγουμε εμείς ή υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μας οδηγούν στο να πάρουμε αυτή την απόφαση; Και αν όντως το επιλέγουμε εμείς, γιατί τότε κάποιες φορές νιώθουμε πως δεν μας καταλαβαίνουν και ότι σε πολλές μας αποφάσεις δεν μας στηρίζουν;

Και αν από την άλλη πλευρά δημιουργούμε σχέσεις επειδή εκείνη τη στιγμή νιώθουμε ευάλωτοι, με αποτέλεσμα να είμαστε έρμαια του συντρόφου μέχρι να ξαναβρούμε τις δυνάμεις μας και να ανοίξουμε τα φτερά μας; Και το μόνο που θα καταφέρουμε, θα είναι να γίνουμε θύματα μιας συναισθηματικά κακοποιημένης σχέσης και να πληγωθούν τα συναισθήματα μας για ακόμη μια φορά;

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σου υπενθυμίσω πως όταν μιλάμε για κακοποίηση δεν αναφερόμαστε πάντα στη σωματική και τη σεξουαλική βία.

Υπάρχουν και άλλες μορφές, όπως η ψυχολογική και η συναισθηματική.

Τα τελευταία δύο είδη αναγνωρίζονται δυσκολότερα από το θύμα και πολλές φορές μπορεί και ποτέ.

Οι συναισθηματικά, λοιπόν, κακοποιητικές σχέσεις αποτελούν το δυσκολότερο παιχνίδι που θα χρειαστεί να παίξεις με τον εαυτό σου.

Γιατί;

Καθώς, από την στιγμή που αρχίζεις να την βιώνεις, παίρνει αρκετό καιρό να τη συνειδητοποιήσεις. Σε δεύτερο στάδιο, θα χρειαστείς χρόνο και για να την αποδεχτείς. Έπειτα, θα χρειαστεί να ανασυγκροτήσεις όλες σου τις δυνάμεις και να δώσεις τη δική σου μάχη τόσο με τον εαυτό όσο και με τον σύντροφό σου, ώστε να βάλεις ένα οριστικό τέλος σε αυτή τη σχέση.

Είσαι λοιπόν έτοιμος να δεις τα σημάδια μιας τέτοιας σχέσης;

1# Θέλει να ξέρει συνέχεια που βρίσκεται ο/η σύντροφός του.

Στην αρχή μίας σχέσης, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ενδιαφέρον ή φροντίδα και κάποιος να το πάρει σαν κολακεία. Άλλωστε δεν είναι και λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως αν ο σύντροφός τους δεν τους ρωτά «που είσαι και τι κάνεις», δεν ενδιαφέρεται για αυτούς.

Όταν όμως το ενδιαφέρον του συντρόφου αρχίσει να γίνεται αρκετά πιο έντονο με αποτέλεσμα να παίρνει απανωτά τηλέφωνα ή να εμφανίζεται ξαφνικά στη δουλειά και σε κάποιο ραντεβού, τότε η κατάσταση έχει αρχίσει να βγαίνει από τα λογικά όρια και ο σύντροφος που το βιώνει νιώθει ότι παρακολουθείται σε κάθε του κίνηση.

2# Είναι κακός και μετά ξαφνικά καλός.

Οι κακοποιητικοί σύντροφοι μπορούν να ασκήσουν έλεγχο στο σύντροφό τους με το να κάνουν κακό στην αυτοεκτίμησή τους.

Γίνονται επικριτικοί, κάνοντας σχόλια για τα ρούχα ή την εμφάνιση, ενώ θυμώνουν όταν δεν ανταποκρίνεται ο άλλος στα δικά τους standards.Αμέσως μετά, μπορεί να αλλάξουν ξαφνικά, να ζητήσουν συγγνώμη και να δείξουν ενσυναίσθηση.

Είναι άλλη μία μορφή χειραγώγησης για να έχουν τα θύματά τους υπό έλεγχο.

3# Όλα οδηγούν σε διαμάχη.

Όλα τα ζευγάρια μαλώνουν. Η διαμάχη ανάμεσα στους δύο συντρόφους, ανεξάρτητα από το αν είναι ερωτική ή φιλική μια σχέση, τους βοηθά να γίνει πιο δυνατή.

Στην συναισθηματικά κακοποιητική σχέση, κάθε κουβέντα μπορεί να οδηγήσει σε διαμάχη και η οποία τελειώνει συνήθως με τη «νίκη» του συντρόφου που την προκαλεί.

Αυτό σημαίνει ότι θέλει να σας μειώσει και όχι απλώς να διαφωνήσει μαζί σας, με συνέπεια να νιώθει ότι έχει τον έλεγχο.

4# Φοβάστε να του μιλήσετε.

Ένας καλός τρόπος για να δείτε αν μπορείτε να είστε σε μια σχέση είναι η επικοινωνία.

Μέσα από αυτήν, μπορείτε να καταλάβετε αν αυτά που σας λέει ο σύντροφός σας είναι απλές κολακείες ή αν όντως είναι ανοιχτό βιβλίο σε εσάς. Μπορείτε να τον μάθετε, όχι μόνο από το πώς φέρεται, αλλά από το πώς σας κάνει να νιώθετε.

Αν λοιπόν, νιώθετε άβολα όταν είστε μαζί του ή φοβάστε να αναφέρετε κάποια θέματα, τότε σίγουρα υπάρχει πρόβλημα.

5# Θέλει να είναι η προτεραιότητά σου.

Το θέμα με τη συναισθηματική κακοποίηση είναι ότι συμβαίνει σταδιακά και το θύμα δεν το αντιλαμβάνεται μέχρι που αλλάζει ολόκληρη η ζωή του.

Ο κακοποιητικός σύντροφος έχει ανάγκη να είναι το κέντρο του σύμπαντός σας, να κάνετε πράγματα και να σκέφτεστε μόνο αυτόν.

Όχι, δεν θα σας το ζητήσει ευθέως αλλά θα προσπαθήσει να σας στο επιβάλει με τον τρόπο του. Ξαφνικά μηνύματα, τηλέφωνα, θα θέλει να κάνετε πράγματα μαζί τα οποία θα υποστηρίζει ότι τα κάνει για να είστε εσείς καλά και ευτυχισμένη/ος.

Από εσένα που το διαβάζεις μόνο μια χάρη θέλω.

Προσπάθησε να το αντιμετωπίσεις όπως εσύ νομίζεις ότι θα τα καταφέρεις και σε καμία περίπτωση μην κατηγορήσεις τον εαυτό σου.

Όλοι μπορούμε να πέσουμε θύματα μια τέτοιας σχέσης.

Το σημαντικό είναι ότι το έχεις αναγνωρίσει και θέλεις να βρεις τρόπο να γίνεις ο παλιός καλός εαυτό σου.

Σχόλια