Η θεατρική επιτυχία του Δημήτρη Ψαθά, Ζητείται ψεύτης, βρίσκεται φέτος στη σκηνή του Θεάτρου Παλλάς, επιβεβαιώνοντας πως θα παραμένει επίκαιρη για καιρό!

Η θεατρική κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά, Ζητείται ψεύτης, έχει ως βασικό στόρυ τις πελατειακές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ βουλευτών και ψηφοφόρων. Το έργο το γνωρίσαμε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’60 μέσα από την ομώνυμη ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη. Πρόκειται, μάλιστα, για ένα διεθνώς γνωστό έργο! Και αυτό, γιατί έχει μεταφραστεί και παιχτεί σε πολλές χώρες του κόσμου, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

Ας πούμε, όμως, λίγα λόγια για την πλοκή του έργου…

Το έργο σατιρίζει με μεγάλη ευστοχία τα διάφορα ψέμματα, στα οποία επιδίδονται οι πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής της χώρας. Έτσι λοιπόν, εδώ έχουμε να κάνουμε με το βουλευτή Θεόφιλο Φερέκη (Γιώργος Παρτσαλάκης). Ο ίδιος, μη μπορώντας να διαχειριστεί τους ψηφοφόρους του, αναζητά έναν βοηθό που να ειδικεύεται στα… ψέμματα!

Θα τον βρει τελικά στο πρόσωπο του Θεόδωρου Πάρλα (Αλέξης Γεωργούλης) ή αλλιώς «Ψευτοθόδωρου»! Ο Θεόδωρος Πάρλας είναι ένας φτωχός βιοπαλαιστής, ο οποίος πηγαίνει από το χωριό στην Αθήνα με σκοπό να βρει δουλειά. Βρίσκεται, λοιπόν, στο γραφείο του βουλευτή Φερέκη δηλώνοντας… επαγγελματίας ψεύτης! Από εκείνη τη στιγμή, ξεκινά μία νέα καριέρα ως ο ιδιαίτερος γραμματέας του βουλευτή.

Μία καριέρα, η οποία βασίζεται στα ευφάνταστα ψέμματα που σκαρφίζεται διαρκώς, με σκοπό να δικαιολογήσει τις απραγματοποίητες προεκλογικές υποσχέσεις του βουλευτή. Σκοπός του, να καθησυχάζει τους οργισμένους ψηφοφόρους.

Εμπόδιο, όμως, στη «λαμπρή» καριέρα του επιδιώκει να σταθεί η σύζυγος του βουλευτή, Τζένη (Ναταλία Δραγούμη)! Τον αντιπαθεί και προσπαθεί με κάθε τρόπο να τον εκθέσει στα μάτια του συζύγου της.

Εντυπώσεις!

Πρόκειται για μια εξαιρετική παράσταση, τόσο από άποψη ερμηνειών, όσο και από σκηνοθετικής πλευράς. Υπεύθυνος για τη σκηνοθεσία του έργου είναι ο διακεκριμένος σκηνοθέτης, Πέτρος Ζούλιας, ο οποίος για άλλη μια φορά μάς προσέφερε ένα θεατρικό αριστούργημα. Αυτό που, κατά τη γνώμη μου, έχει κάνει τόσο ξεχωριστή την εν λόγω παράσταση είναι η προσθήκη τραγουδιών και μπαλέτου κατά τη διάρκεια του έργου.

Είναι μία παράσταση εύστοχα «ντυμένη» με αγαπημένα τραγούδια από το παρελθόν, τα οποία αποδίδονται εξαιρετικά στη σκηνή από ένα πολυμελές μπαλέτο. Μάλιστα, σε πρώτη θεατρική εμφάνιση βλέπουμε την Αποστολία Ζώη στο ρόλο της τραγουδίστριας Πίτσας Κίτσας, η οποία κυριολεκτικά μαγεύει το κοινό με τις ερμηνείες της. Τολμώ να πω, πως αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη της βραδιάς!

Μεταξύ άλλων, στην παράσταση ακούμε διαχρονικά τραγούδια, όπως τα: Εσύ είσαι η αιτία που υποφέρω, Βίρα τις άγκυρες, Λαός και Κολωνάκι, Το τραμ το τελευταίο, καθώς και πολλά ακόμη!

Φυσικά, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στους τρεις βασικούς πρωταγωνιστές της παράστασης. Ασφαλώς, τα λόγια για τον κ. Παρτσαλάκη δεν αρκούν, για να περιγράψω το ταλέντο του. Υποδυόμενος το βουλευτή Φερέκη χαρίζει άφθονες στιγμές γέλιου, με τις ατάκες και τον υποκριτικό αυθορμητισμό του.

Ακόμα μία έκπληξη για μένα, αποτέλεσε και ο Α. Γεωργούλης, τον οποίο πρώτη φορά παρακολούθησα στο θέατρο. Είναι ιδιαίτερα απολαυστικός και θεωρώ πως ο συγκεκριμένος ρόλος του ταιριάζει απόλυτα! Εξίσου απολαυστική είναι και η Ν. Δραγούμη, η οποία αποδίδει εξαιρετικά τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα της Τζένης.

Τέλος, καταλυτικό ρόλο στην πλοκή του έργου έχει και ο Αργύρης Αγγέλου. Ο ίδιος ενσαρκώνει τον Άγη, κολλητό φίλο του Φερέκη, που όμως σχεδιάζει διάφορα πίσω από την πλάτη του.

Εάν ψάχνεις μία παράσταση ευχάριστη και κωμική, τότε η παράσταση «Ζητείται ψεύτης» είναι η ιδανική για σένα! Θα γελάσεις με την ψυχή σου, αλλά και θα διασκεδάσεις με τη μουσική και τη θετική ατμόσφαιρα που θα σου μεταδώσουν απλόχερα οι ηθοποιοί.


Πληροφορίες παράστασης:

Θέατρο Παλλάς – Βουκουρεστίου 5, Αθήνα

Ημέρες & Ώρες παραστάσεων:

Πέμπτη – Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00 & 21:00, Κυριακή 19:00

Εισιτήρια: από 10€

Μέχρι τις 21 Απριλίου 2019.

Σχόλια