…και σας την παρουσιάζουμε!

Λίγες μόνο ημέρες απέμειναν για την πραγματοποίηση του 2ου TEDx του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η οργανωτική ομάδα του TEDxAUTH 2019 απάντησε σε μερικές ερωτήσεις μας.

Αν θέλεις να μάθεις λοιπόν πώς αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη διοργάνωση αυτού του event, ποια η σχέση τους με το Πανεπιστήμιο, καθώς και άλλα πολλά τότε συνέχισε να διαβάζεις.

Στις ερωτήσεις απάντησαν οι εξής: Βικτώρια Δάτση, Δημήτρης Ζησόπουλος, Ηλέκτρα Βουρούδη, Σταύρος Πιπερίδης και Ελένη Τραχανίδου.

Πείτε μας δύο λόγια τη σχέση σας με το Αριστοτέλειο. Ποιό είναι το αντικείμενο των σπουδών σας και ποια είναι η μέχρι τώρα εμπειρία σας στο Πανεπιστήμιο;

Δημήτρης: Σπουδάζω στο τμήμα των Μαθηματικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το πανεπιστήμιο μέχρι στιγμής μου έχει δημιουργήσει ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μια πλευρά υπάρχει μια αρνητικά φορτισμένη εικόνα, που όλοι έχουμε συναντήσει λίγο πολύ κάποια στιγμή στη ζωή μας. Αυτή η εικόνα οφείλεται στο γεγονός ότι το ΑΠΘ -όπως και κάθε ελληνικό πανεπιστήμιο- ανήκει στο ελληνικό δημόσιο με ό,τι θετικό ή αρνητικό συνεπάγεται αυτό. Από την άλλη πλευρά το πανεπιστήμιο μας ήταν και θα είναι χώρος που ανθίζουν όμορφες ιδέες, χώρος έκφρασης και ελευθερίας. Ευτυχώς που υπάρχουν καθηγητές που είναι πρόθυμοι και στηρίζουν ακόμα τέτοιες δράσεις και προσπάθειες. Προσωπικά θα επιλέξω να κρατήσω μόνο την δεύτερη οπτική.

Ελένη: Είμαι απόφοιτη του τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ και οι σχέσεις μου με το Αριστοτέλειο είναι άριστες. Σαν πανεπιστήμιο τα τελευταία χρόνια έχει δείξει μια ευνοϊκή στάση απέναντι σε όλες τις φοιτητικές δράσεις, πράγμα που σαν άτομο με έντονο εθελοντικό πνεύμα μέσα από τις διάφορες φοιτητικές ενέργειες (βλ. TEDxAUTH, Φοιτητική Εβδομάδα, ACM) με βρίσκει χαρούμενη και μου ξυπνά όρεξη για δημιουργία.

Ηλέκτρα: Είμαι φοιτήτρια στη σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα φοιτώ στο τμήμα Μαθηματικών. Η σχέση μου με το πανεπιστήμιο μέχρι φέτος ήταν τυπική, σχεδόν όπως όλων των φοιτητών που πηγαίνουν στις διαλέξεις, στις εξεταστικές τους και φυσικά στα πάρτυ που συχνά πυκνά δεν αφήνουν την πόλη να κοιμηθεί. Μετά τη συμμετοχή μου στην ομάδα του TEDxAUTH κατάλαβα ότι μέσα από το πανεπιστήμιο μπορείς να γνωρίσεις πολλά περισσότερα από όσα πίστευες μέχρι τώρα.

TEDxAUTH 2019
Curator και Assistant Curator του TEDxAUTH 2019

Πώς αποφασίσατε να συμμετάσχετε στην οργανωτική ομάδα του TEDxAUTH; Είχατε κάποιους δισταγμούς;

Σταύρος: Η ένταξή μου στην οργανωτική ομάδα του TEDxAUTH ήταν αποτέλεσμα ανέλιξης ετών. Από θεατής, σε εθελοντής και στη συνέχεια στη θέση που κατέχω τώρα.

Ελένη: Γνωρίζω το TED ήδη από το Λύκειο. Μάλιστα αρκετές ομιλίες που βρίσκονται αναρτημένες στο διαδίκτυο είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο στο να αλλάξω την οπτική μου γωνία πάνω σε διάφορα θέματα, αλλά και να ενισχύσω χαρακτηριστικά για τα οποία αμφέβαλλα. Έτσι, όταν είδα τα Χριστούγεννα του 2017 την ανακοίνωση πως το Αριστοτέλειο αναζητούσε άτομα για την ομάδα του πρώτου TEDxAUTH η απόφαση να δηλώσω συμμετοχή ήταν δεδομένη. Φέτος συνεχίζω για δεύτερη χρονιά να βρίσκομαι σε αυτή τη μεγάλη, από πολλές απόψεις, ομάδα βιώνοντας νέες εμπειρίες.

Δημήτρης: Είναι η 6η φορά που συμμετέχω με κάποιον τρόπο στην διοργάνωση ενός TEDx event. Κάθε φορά που αμφιταλαντεύομαι για το αν θα είμαι ή όχι ξανά μέλος μιας ομάδας TEDx θυμάμαι όλες εκείνες τις ωραίες αναμνήσεις που μου έχει αφήσει. Το σίγουρο είναι πως στο τέλος του event, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, θα έχω αποκτήσει αρκετά χρήσιμες ικανότητες, όμορφες εμπειρίες, και αν είμαι τυχερός ίσως και μερικούς φίλους, μιας και το να δουλεύεις καθημερινά σε ένα project με μια ομάδα, σε φέρνει πιο κοντά.

Ποιός είναι ο ρόλος σας στην ομάδα;

Βικτώρια: Είμαι η Curator του TEDxAUTH 2019, συντονίζω, δηλαδή, όλο το πρόγραμμα και έχω τη γενική επιμέλεια. Βρίσκομαι στο πλευρό όλων των μελών λειτουργώντας βοηθητικά, τακτοποιώ εκκρεμότητες και λεπτομέρειες. Προσπαθώ να στήσω από την αρχή έως το τέλος τον κορμό του event, ώστε η κάθε ομάδα να αναλάβει, στη συνέχεια, το κομμάτι για το οποίο είναι υπεύθυνη.

Σταύρος: Ο ρόλος μου στην ομάδα ονομάζεται Social Media Manager. Ουσιαστικά είμαι ο υπεύθυνος για τον καθορισμό, προγραμματισμό και τη δημοσίευση κυρίως του digital content που παράγεται, καθώς και για τη ψηφιοποίηση και προώθηση του συνολικού έργου της ομάδας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

TEDxAUTH 2019
Η ομάδα marketing του TEDxAUTH 2019

Ελένη: Ο τίτλος είναι αυτός του Web Content – Vlog Manager. Επιμελούμαι οποιοδήποτε βίντεο ανεβαίνει στις διαδικτυακές πλατφόρμες, που χειρίζεται η ομάδα του marketing, και βοηθώ στις διάφορες ανάγκες για οπτικοακουστικό υλικό. Παράλληλα, μαζί με τους «vlogατζίδες», όπως χαριτολογώντας λέμε την ομάδα του vlog, δημιουργούμε βίντεο στα οποία αναπτύσσουμε ιστορίες βασισμένες στο φετινό θέμα και τις επιμέρους ενότητες.

Πώς θα περιγράφατε την εμπειρία του TEDx με 3 λέξεις;

Βικτώρια: Μια συνεχή πρόκληση. Σκοπός μας είναι να γινόμαστε καλύτεροι, να κερδίζουμε εμπειρία, να ξεπερνάμε τους εαυτούς μας θέτοντας τον πήχη ολοένα και ψηλότερα.

Ηλέκτρα: Δημιουργία, μεράκι, ομαδικότητα.

Υπάρχει κάποια αγαπημένη ομιλία από κάποιο ελληνικό ή ξένο TEDx; Γιατί;

Ελένη: Ανάλογα με το πόσο έτοιμη είμαι να τις ακούσω εκείνη την ώρα, θεωρώ ότι όλες έχουν κάτι να πουν. Οπότε δεν έχω μια αγαπημένη, έχω πολλές καλές ομιλίες.

Δημήτρης
: A daring story from Uganda: Konstantinos Diamantopoulos. Είχα την τιμή να είμαι στην οργανωτική ομάδα του TEDx που φιλοξένησε τον παραπάνω ομιλητή και ήταν μάλιστα η πρώτη εμπειρία TEDx για μένα. Ο Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος ήταν ο πρώτος ομιλητής που γνώρισα προσωπικά. Σε κάποιον που δεν την έχει δει θα τον παρότρυνα να σταματήσει την ανάγνωση του άρθρου αυτού και να συνεχίσει, αφού έχει παρακολουθήσει την ομιλία.

To φετινό θέμα της εκδήλωσης είναι το perspective ή αλλιώς προοπτική, οπτική γωνία. Πώς οδηγηθήκατε στην επιλογή του συγκεκριμένου θέματος;

Βικτώρια: Ψάχναμε μια ευέλικτη θεματική, που θα μπορούσε να προσεγγιστεί με παραπάνω από έναν τρόπους και συγχρόνως θα λειτουργούσε ως «ομπρέλα» στα sessions, τις επιμέρους ενότητες, δηλαδή, που υπάρχουν. Φυσικά το «perspective» εμπερικλείει την έννοια της διαφορετικότητας, που από την αρχή μας απασχολούσε και θέλαμε με κάποιο τρόπο να εντάσσεται στην φετινή εκδήλωση του TEDxAUTH.
Πιστεύουμε, λοιπόν, πως το θέμα και οι ομιλίες θα καταφέρουν να θέσουν ερωτηματικά, να παρακινήσουν.

Ηλέκτρα: Ως speaker coach, η απάντηση είναι πολύ εύκολη. Θέλαμε ένα θέμα ενδιαφέρον, που να μας εκφράζει, να μπορούμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτό σωστά και φυσικά να είναι γενικό για να μην μας περιορίζει στα επόμενα βήματα μας. Το κυριότερο όμως κριτήριο, ήταν να είναι επίκαιρο. Τι ποιo επίκαιρο από την προοπτική;

Πώς πιστεύετε ότι η επιλογή του συγκεκριμένου θεματικού άξονα θα συνεισφέρει στον κάθε θεατή; Πιστεύετε ότι είναι τελικά απαραίτητος ο συχνός επαναπροσδιορισμός της προοπτικής για τη ζωή για όλους τους ανθρώπους;

Σταύρος: Γενικά με το θέμα της προοπτικής, επιχειρούμε όχι μόνο να δώσουμε έναυσμα στους ομιλητές να μιλήσουν για την ιδέα τους που αξίζει να διαδοθεί, αλλά και να προβληματίσουμε τον θεατή. Για μένα το TEDx είναι μια αφορμή για προβληματισμό καθώς παρέχουμε “απλόχερα τροφή για σκέψη”, τη στιγμή που η καθημερινότητά μας είναι τόσο γεμάτη αφήνοντας μηδαμινό χρόνο για αυτοκριτική, προβληματισμό και αναθεώρηση.

Ελένη: Μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να γράφει έκθεση πάνω σε αυτή την ερώτηση. Η προοπτική συμβαδίζει με την οπτική. Κάθε ξημέρωμα όταν ανοίγει κανείς τα μάτια του βλέπει διαφορετικά στοιχεία του χώρου. Ακόμα κι αν βλέπει το ίδιο ταβάνι κάθε μέρα, λίγο λίγο ανακαλύπτει κάτι καινούργιο. Αυτό τον κάνει να αλλάζει την περιγραφή που του δίνει. Προσθέτει ή αφαιρεί στοιχεία. Αλλάζει, δηλαδή, η προοπτική που μπορεί να έχει ένα ταβάνι. Αν λοιπόν ένα ταβάνι(!) μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε σκέψεις, φαντάσου πως η προοπτική στη ζωή ενός ανθρώπου αλλάζει τον κόσμο όλο!

Ποιά θεωρείτε ότι ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε μέχρι στιγμής ως προς τη διοργάνωση της εκδήλωσης;

Ηλέκτρα: Σε αυτήν την απάντηση μπορώ να εκφραστώ εκ μέρους όλης της ομάδας μου, που είναι υπεύθυνη για το κομμάτι των συμμετεχόντων στο event. Η μεγαλύτερη πρόκληση, αναμφίβολα, ήταν να βρεθούν οι σωστοί άνθρωποι – ομιλητές για να εκτοξεύσουν το φετινό θέμα της προοπτικής. Θέλαμε ανθρώπους με εμπειρίες, γνώσεις και όρεξη για δημιουργία, οι οποίοι θα μπορούσαν να μεταφέρουν στο κοινό τις ιδέες, αλλά και τον τρόπο σκέψης τους μέσα από μια ομιλία, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο.

Σταύρος: Νομίζω η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα ήταν να πείσουμε το εν δυνάμει κοινό μας πως αυτό που προετοιμάζουμε δεν θα μείνει μόνο στη θεωρία, τα όμορφα γραφικά και τα ωραία λόγια, αλλά πρόκειται να λάβει υπόσταση στις 7 Απριλίου στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. Και νομίζω πως το πετύχαμε κρίνοντας από την ταχύτητα που εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια και το “word of mouth” που τρέχει αυτήν την περίοδο στη Θεσσαλονίκη.

Βικτώρια: Να καταφέρεις να διατηρήσεις την ομάδα ενωμένη και παράλληλα προσηλωμένη στην επίτευξη του τελικού στόχου. Η επικοινωνία μεταξύ 25 ανθρώπων με εντελώς διαφορετικούς τρόπους σκέψης, ξεχωριστά ερεθίσματα και εμπειρίες αποτελεί, σε κάθε περίπτωση, ένα απαιτητικό εγχείρημα και τίθεται ως προτεραιότητα. Από εκεί και πέρα προσπαθείς να μεταδώσεις τον ενθουσιασμό και την προσμονή σου στο κοινό επιχειρώντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τέλος θα ήθελα να κλείσουμε τη συνέντευξη με την αγαπημένη σας στιγμή στα πλαίσια κάποιου TEDx.

Δημήτρης: Είναι η στιγμή που κλείνει η αυλαία και βρίσκεσαι μόνος σου μαζί με τα υπόλοιπα άτομα που μοιράστηκες το ταξίδι αυτό. Ξέρεις ότι περάσατε αρκετές δυσκολίες και υπήρξαν αρκετά εμπόδια όλους αυτούς τους μήνες αλλά θα θυμάσαι για πάντα το ταξίδι.

Σχόλια