Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, το TEDxUniversityoftheAegean είναι έτοιμο να κάνει την επανεμφάνιση του στις 31 Μαρτίου στο θέατρο Απόλλων, στην Ερμούπολη της Σύρου.

Όμως, θέλουμε να μάθουμε κάποια βαθύτερα μυστικά από κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν τα περασμένα χρόνια.

Γνωρίζοντας τη Σύρο και το TEDxUAegean μέσω του Πάρι Παρασκευάδη – Πλάνετς.

Ονομάζομαι Πάρις Παρασκευάδης – Πλάνετς και είμαι ηθοποιός/τραγουδιστής. Είμαι απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου και αυτήν την περίοδο ζω στο Λονδίνο και φοιτώ στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής, παρακολουθώντας το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μουσικού Θεάτρου της Ακαδημίας.
Η σχέση μου με το TEDxUAegean ξεκίνησε το 2015 όταν παρουσίασα το πρώτο TEDxUAegean. Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία και επειδή περάσαμε όλοι πολύ ωραία, ανανεώσαμε τη συνεργασία μας για την επόμενη χρονιά.

Την περίοδο που δέχθηκα τη πρόταση του TEDxUAegean, είχα γυρίσματα όλη μέρα οπότε ο τρόπος επικοινωνίας ήταν λίγο εναλλακτικός. Ήταν μια ιντερνετική κλήση στις 2 το πρωί από τη Σοφία (που τότε δε γνώριζα αλλά σήμερα είναι μια πολύ αγαπημένη μου φίλη). Αρχικά παραξενεύτηκα γιατί δεν μου είχε ξαναζητηθεί ποτέ να παρουσιάσω κάτι, αλλά γρήγορα όταν άκουσα ακριβώς περί τίνος πρόκειται και δεδομένου ότι ήμουν και είμαι φανατικός θαυμαστής των ομιλιών της TED, δέχθηκα με χαρά.

Παρουσίασα το “Motivaction” στην παρθενική εμφάνιση του TEDxUAegean και την επόμενη χρονιά, το “Fight or Flight”.Τα δύο θέματα ήταν αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους αλλά παράλληλα πολύ ενδιαφέροντα. Όλοι οι ομιλητές είχαν πραγματικά μοναδικές εμπειρίες και ιστορίες να μοιραστούν με τους ακροατές.

Μου ήταν αρκετά εύκολο να αφήσω την δουλειά μου και να ταξιδέψω στη Σύρο, λόγω του ότι τα συνέδρια γίνονται το Σαββατοκύριακο.

Φτάνοντας στο νησί, αυτό που με εντυπωσίασε είναι το εμβληματικό θέατρο Απόλλων, στο οποίο παρουσιάστηκαν τα συνέδρια. Είναι σαν μια μαγική χρονοπύλη! Τίποτα εξωτερικά δεν μαρτυρά αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό του. Μόλις πέρασα την πόρτα και μπήκα στο θέατρο ένιωσα σαν να τηλεμεταφέρθηκα σε κάποιο θέατρο της Ιταλίας του 18ου αιώνα. Η οργανωτική ομάδα του TEDxUAegean με έκανε να αισθανθώ σαν στο σπίτι μου. Σε αυτό βοήθησαν φυσικά και οι φιλόξενοι άνθρωποι του νησιού.

Η συναναστροφή μου με τα παιδιά της ομάδας αλλά και με τους ομιλητές ήταν άψογη, διότι περάσαμε αρκετή ώρα μαζί στις πρόβες και δεθήκαμε πολύ γρήγορα. Όλα ήταν άριστα οργανωμένα, οπότε αυτό βοήθησε στο να μην υπάρχει σχεδόν καθόλου άγχος.

Ένα δευτερόλεπτο πριν βγω στη σκηνή, είχα λίγο άγχος γιατί η παρουσίαση ήταν κάτι που δεν είχα ξανακάνει, αλλά σύντομα το ξεπέρασα. Αυτό που με βοήθησε ήταν ότι ένιωθα σαν ένα κομμάτι των ακροατών. Σαν να τους εκπροσωπώ κατά κάποιον τρόπο. Στόχος μου ήταν να δώσω απαντήσεις σε πιθανά ερωτήματά τους, να συστήσω τους ομιλητές και να κάνω όλη την εμπειρία για το κοινό, πιο ομαλή. Μαζί μου είχα 3 σημαντικά “εργαλεία”, που νομίζω ότι με βοήθησαν πολύ: το χιούμορ, την αμεσότητα και τη μουσική.

Η αλήθεια είναι πως ο χρόνος πάνω στη σκηνή του TEDxUAegean πέρασε πολύ γρήγορα και ήθελα κι άλλο.

Το TEDxUAegean και γενικότερα το κλίμα στο νησί μου άφησε ένα γλυκό συναίσθημα σχολικής εκδρομής!

Δε θα ξεχάσω τα όμορφα ηλιοβασιλέματα, τις βραδινές συζητήσεις με τους ομιλητές και τα παιδιά της ομάδας του TEDx στο Boheme del Mar, το όμορφο θέατρο, που μοιάζει σαν να έχει κυριολεκτικά προσγειωθεί στο νησί από την Ιταλία, το νόστιμο φαγητό και τη θέα από τον Σαν Μιχάλη.

Το φετινό θέμα του TEDxUAegean νομίζω ότι είναι κάτι που όλοι μας έχουμε βιώσει ή θα βιώσουμε κάποια στιγμή. Προσωπικά πιστεύω ότι ίσως η κάθε μέρα κρύβει ένα μικρό “Breaking Point”, που είναι απαραίτητο για την επαναπροσδιόριση των στόχων μας, που κάποιες φορές τείνουμε να ξεχνάμε. Αλλά μιλώντας από προσωπική εμπειρία, ποτέ δε ξέρεις πως ένα θέμα μπορεί να αναπτυχθεί όταν ακούς την προσωπική σκοπιά του κάθε ομιλητή και είμαι σίγουρος πως κάθε ένας θα έχει να πει κάτι πολύ ξεχωριστό.

Σε μερικές ημέρες, το TEDxUAegean έρχεται να δώσει απαντήσεις σχετικά με το θέμα του “Breaking Point”, όπου μέσα από 9 ομιλίες θα προσπαθήσουν να αναλύσουν ένα κομμάτι του.

Αν δεν έχετε προμηθευτεί το εισιτήριο σας, το συνέδριο θα προβληθεί μέσω livestreaming. Απλά μπείτε στην σελίδα του TEDxUAegean στο Facebook και θα λάβετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Σχόλια