Ο Joe σου μαθαίνει πώς είναι η φυλακή από μέσα…

Αναρωτήθηκες ποτέ, αν όλα αυτά που έχεις ακούσει για την φυλακή -το σαπούνι στο πάτωμα, το σεντόνι στα κάγκελα του κελιού, το κράτημα του εσωτερικού της τσέπης- είναι όντως αλήθεια; Ο Joe Guerrero και το AfterPrisonShow σου απαντάνε σε ό,τι ήθελες και δεν ήθελες να ξέρεις για τη ζωή στη φυλακή.

Ποιος είναι ο Joe Guerrero;

Ο Joe έχει κάνει 7 χρόνια φυλακή. Ο Joe ήταν 7 χρόνια στη φυλακή, με κατηγορίες για κατοχή ναρκωτικών και ένοπλη βία. Ο Joe έκανε tattoo στη φυλακή, από το οποίο έβγαζε αρκετά λεφτά, για να έχει κόσμο να μαγειρεύει γι’ αυτόν. Ο Joe είναι one cool-ass motherfucker.

Ξεκινώντας το κανάλι AfterPrisonShow στο Youtube τον Δεκέμβρη του ’15, με μικρά vlog video για τη ζωή του μετά την αποφυλάκισή του στις 13 Οκτώβρη 2015. Χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία τον πρώτο χρόνο, ο Joe αποφάσισε να ξεκινήσει να μιλάει για ιστορίες από την φυλακή, και όχι μόνο μετά απ’ αυτή, όπου κατάφερε να σημειώσει τους πρώτους αξιόλογους αριθμούς.

Με μια ιδιαίτερη μίξη επιβλητικότητας και χαζοβιολιάς, αξιοπιστίας και τρολιάς, κλικάρεις για τα thumbnail και τους click-bait τίτλους και μένεις για την ενδιαφέρουσα προσωπικότητα και τις surreal ιστορίες.

Ανακάλυψα το AfterPrisonShow πριν από περίπου δυο χρόνια, όταν είδα το video “How to Make a Prison Pizza”, όπου ο Joe μας διδάσκει πως μπορείς να απολαύσεις μια pizza πίσω από τα σίδερα, με υλικά από το κυλικείο της φυλακής. Δεν ήξερα για την ιστορία του Joe, μέχρι που έψαξα λίγο καλύτερα στο κανάλι.

Δεν ντρέπεται να μιλήσει για τα λάθη που τον οδήγησαν στην 7χρονη διαμονή του στην φυλακή. Δεν ζητάει, όμως, άφεση. Ξεπλήρωσε το χρέος του στην κοινωνία, παραδέχεται που τα σκάτωσε και χρησιμοποιεί τις εμπειρίες του ως προειδοποιήσεις.

Δε φοράει κάποιο ψευτό-δασκαλίστικο ύφος και δεν κάνει κήρυγμα. Είναι διασκεδαστικός και αυτοσαρκάζεται, τσαλακώνεται, χωρίς όμως να υποβαθμίζει και να γελοιοποιεί τη φυλακή και τους κινδύνους της.

Η θεματολογία είναι κάτι το οποίο επίσης κερδίζει. Τα Prison Story είναι πάντα διασκεδαστικά και μ’ ένα μήνυμα που μπορεί να εφαρμοστεί και στη ζωή έξω από τη φυλακή.

Οι συνεντεύξεις με άλλους πρώην φυλακισμένους, με τις δικές τους ιστορίες και εμπειρίες, δείχνουν μια άλλη οπτική, που παρουσιάζει πώς διαφορετικοί άνθρωποι μπορούν να έχουν βιώσει τελείως διαφορετικά τον χρόνο τους μέσα.

Και οι συνταγές της φυλακής δεν αποτυγχάνουν ποτέ να δείξουν τι μπορούν, ο απεριόριστος χρόνος και η έλλειψη υλικών να κάνουν στη δημιουργικότητα και την εφευρετικότητά σου.

Ήξερες πως μπορείς να φτιάξεις δέκα διαφορετικά πιάτα από noodles των 50 λεπτών; Ή pizza με χειροποίητο σπιτικό-φυλακίσιο ζυμάρι; Ο Joe σου μαθαίνει πώς.

Μέσα από τις ιστορίες του, γνωρίζεις τους απίστευτους χαρακτήρες που γνώρισε ο ίδιος αυτά τα 7 χρόνια. Όπως τον μεγάλο Αφρό-Αμερικάνο gay συγκάτοικό του Delicious ή αλλιώς Big D. Τον Punk Tattoo Guy, ο οποίος ήταν ερωτευμένος με τον Joe, και όταν αποφυλακίστηκε, έστειλε στον Joe χρήματα στη φυλακή. Ή τον Touch ‘em Two Times Tommy, που δεν θα σε ακουμπήσει μία φορά, ούτε τρείς φορές, αλλά δύο φορές.

Σε μαθαίνει για τους μύθους και την παραπληροφόρηση που έχουμε για την φυλακή. Τί γίνεται όντως όταν πέφτει το σαπούνι, τί σημαίνουν τα παπούτσια στην είσοδο της ντουζιέρας, πώς βγάζουν οι κρατούμενοι λεφτά και πόσα ναρκωτικά παίζουν πραγματικά.

Διακωμωδεί καταστάσεις με σκοπό να τις κάνει διασκεδαστικές και ευκολόπεπτες, για να καταφέρει τον τελικό του σκοπό. Να σου δείξει πως η φυλακή δεν είναι παιδική χαρά, δεν είναι εύκολη και δεν συγχωρεί. Απαιτεί σωματική και εγκεφαλική πυγμή. Πειθώ και διακριτικότητα. Και στις περισσότερες περιπτώσεις, τύχη.

Αν είναι να τσεκάρεις κάποιο κανάλι στο Youtube αυτό το μήνα, τσέκαρε το AfterPrisonShow. Δες πώς είναι η φυλακή από κάποιον που την έζησε, επιβίωσε και κατάφερε να ξαναφτιάξει τη ζωή του. Πάντα με μια αισιοδοξία που κερδίζεται μέσα από τις πιο δύσκολες καταστάσεις και μια θετική σκοπιά.

Ο Joe κλείνει όλα του τα video με τον ίδιο τρόπο.

Enjoy life, the free world. Never take a moment for granted and live the most out of every day.

Peace!

Σχόλια