Στο παρακάτω κείμενο δεν θα διαβάσετε ευχές για τη νέα χρονιά αλλά τι άφησε η χρονιά που πέρασε. Γιατί κάθε χρόνος που φεύγει αφήνει κάτι πίσω του. Σαν ίχνη σε ένα δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε ξανά ή να  αποφύγουμε.

Το 2018 αποτελεί παρελθόν. Κάθε χρόνο, παραμονή πρωτοχρονιάς, αρχίζουν οι ευχές για τη νέα χρόνια με την ελπίδα να βγουν αληθινές. Μελαγχολία ανακατεμένη με προσμονή για αυτά που έφυγαν και αυτά που θα έρθουν.

Βλέπω πάντα τα φωτάκια να θαμπώνουν και θυμάμαι εκείνες τις στιγμές που θα με ακολουθούν και μετά τις 12. Κλείνω τη χρονιά με κάτι που αγαπώ. Λέξεις. Και με όσα μου άφησε αυτή η δύσκολη χρονιά.Με την ευχή να τα φυλάξω για την επόμενη.

12 πράγματα που μου άφησε το 2018

Ιανουάριος

Trust me if you can

Ο Τάσος Λειβαδίτης είχε πει ο έρωτας είναι ο πιο δύσκολος δρόμος να γνωριστούν οι άνθρωποι. Η εμπιστοσύνη θα παραφράσω εγώ.

Φεβρουάριος

Φιλία

Ένα χειμωνιάτικο βράδυ, κάπου στο Ζάππειο είχα δει χαραγμένο σε ένα τοίχο “Αν δεν είχα τους κολλητούς μου θα τα είχα παίξει». Το είδα, χαμογέλασα και άλλαξα δρόμο. Με περίμεναν οι κολλητοί μου. Κάποτε πίστευα ότι μπορώ να αντιμετωπίσω σχεδόν τα πάντα μόνη μου. Έκανα λάθος. Ευτυχώς.

Μάρτιος

Βγες από το κουτί

Είναι άβολο να  βγαίνεις από τα νερά σου. Να βγαίνεις από τη γυάλα σου, από το μικρόκοσμο σου. Στην αρχή φοβάσαι, όταν αντικρίζεις κάτι άγνωστο. Στην πορεία, όμως, καταλαβαίνεις ότι πρέπει να παίρνεις το ρίσκο και να πηγαίνεις ακόμη και εκεί που δεν έχει ταμπέλες. Γιατί πολύ απλά ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς αυτές.

Απρίλιος

Restart

Ποτέ δεν είναι αργά να κάνεις restart, όταν όλα πάνε στραβά ή έτσι νομίζεις. Άλλαξε διάθεση ή αλλιώς το φακό που βλέπεις τα πράγματα. Μερικές φορές απλώς πρέπει να πατήσεις το κουμπί πολλές φορές για να αλλάξουν τα πράγματα. Απλώς μην κάνεις το λάθος να περιμένεις τους άλλους να το πατήσουν για σένα.

Μάιος

Be true to yourself

Είναι πολύ εύκολο να απογοητευτείς. Είναι, όμως, πολύ δύσκολο να σταθείς στα πόδια σου, και να το εννοείς. Εκτός αν έχεις δεί το Persepolis και ακούς, αλλά κυρίως εφαρμόζεις τις συμβουλές της Μαρζάν Σατραπί.

“Θα συναντήσεις πολλούς ηλίθιους στη ζωή σου. Αν σε πληγώσουν θυμήσου ότι είναι ανόητοι. Μην απαντήσεις στη  βαρβαρότητα τους. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την κακία και την εκδίκηση. Να μένεις πάντα αληθινός στον εαυτό σου».

Να παραμένεις πιστός στον εαυτό σου. Το τι κάνει ο άλλος είναι δικό του θέμα ή βασικά δικό του πρόβλημα.

Ιούνιος

Φωτιά

Μισητή μου φωτιά, δεν θα ξεχάσω εκείνη τη Δευτέρα το πρωί, όταν είδα τον καπνό σου να έρχεται από πολύ μακριά. Ο ουρανός είχε σκοτεινιάσει από την οργή σου. Δεν περίμενα ότι θα έφτανες μέχρι εκεί. Έτρεξες γρήγορα, θανατηφόρα για να προλάβεις.

Δεν άφησες σχεδόν τίποτα όρθιο.

Δέντρα, σπίτια, αυτοκίνητα. Μακάρι να έφτανες μόνο μέχρι εκεί. Μακάρι να μπορούσες να τραφείς μόνο με ύλη. Δεν ήταν αρκετή για να ησυχάσεις, ήθελες ανθρώπινη σάρκα.’Ηθελες να προκαλέσεις πόνο. Άρχισες το ανελέητο κυνηγητό. Δεν λογάριασες τους ηλικιωμένους, τα παιδιά, τους αρρώστους. Τους παγίδευσες. Κάποιοι σε ξεγέλασαν και δεν κατάφερες να τους χωρίσεις. Έφυγαν ενωμένοι. Κάποιοι άλλοι έφυγαν μόνοι.

Τι άφησες; Καπνό, σταχτή, και ένα οδυνηρό αναπάντητο γιατί. Και ύστερα ήρθε η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά, για να σβήσουν τις φλόγες σου. Το δέντρο ξαναγεννήθηκε. Μπορεί να έκαψες τα πάντα, αλλά όχι την ελπίδα.

Διάβασε εδώ: Φωτιά στην Αττική: Θα μπρούσες να είσαι εσύ…

Ιούλιος

Taro

Ένας πολύχρωμος ουρανός, βαμμένος με εκείνες τις φωτεινές αποχρώσεις του ηλιοβασιλέματος, κεντημένος με τις μελωδίες των Alt-J σε μια συναυλία που περίμενες καιρό, είναι αρκετά για να σε κάνουν χαρούμενο. Γιατί η ευτυχία είναι εκεί πολλές φορές, και σου φωνάζει αλλά εσύ δεν την βλέπεις.

Αύγουστος

Νερό

Η θάλασσα είναι πάντα μια καλή ιδέα, όταν νιώθεις ότι πνίγεσαι. Παράδοξο και όμως αληθινό. Πάντα είναι μια καλή ευκαιρία για να πας κοντά της και να ξεπλύνεις πληγές ή απλώς να χαθείς λίγο στο μπλε ορίζοντα.

Σεπτέμβριος 

Ζακ

Η προκατάληψη σκοτώνει. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Δες εδώ τη συνέντευξη του Ζακ Κωστόπουλου!

Οκτώβριος

Φως

Ένα βροχερό απόγευμα, σε ένα μουντό δωμάτιο νοσοκομείου μια φωτεινή γυναίκα μου θύμισε πόσο σημαντικό είναι να μην λυπόμαστε εκείνους που μας έχουν ανάγκη, αλλά να τους θαυμάζουμε, και κυρίως να τους αγαπάμε. Ο οίκτος είναι εύκολος, η αγάπη όμως;

Δες εδώ: Τι είναι αγάπη; 5 στοχαστές απαντούν!

Νοέμβριος

Ο δικός σου κύκλος 

Να βάζεις όρια. Να χαράζεις γραμμές. Στους άλλους και σε εσένα. Οριοθέτηση ύπαρξης, συμπεριφοράς, ζωής. Πάρε μια κιμωλία και σχημάτισε τον κύκλο σου. Αυτοπροστασία ή καλύτερα διαχείριση της αυτοκυριαρχίας σου.

Δεκέμβριος

Love actually

Λίγο πριν φύγει το 2018 κάποιος με ρώτησε ποια θα ήταν η τέλεια βραδιά για την αλλαγή του χρόνου.

Ένα πάρτυ απάντησα. Με εκείνα τα άτομα που αγαπάς, σε αγαπούν. Που είστε στον ίδιο χώρο ανάμεσα σε αγνώστους, στο απόλυτο χάος, και ένα βλέμμα είναι αρκετό, ένα χαμόγελο είναι αρκετό. Για να αισθανθείς όμορφα, για να χαμογελάσεις, για να λάμψεις. Ένα μυστικό σύμπαν, που ξέρετε μόνο εσείς και οι άλλοι αγνοούν. Εξάλλου τι είναι αγάπη; Αυτή η μαγική, ανεξήγητη διάσταση που συνδέει τους ανθρώπους.

2018 

Αλλαγή

Για να κάνεις τον κόσμο καλύτερο,και να φτιάξεις το δικό σου μέσα σε αυτόν, πρέπει πρώτα να τον αποδεχτείς και να τον αντιμετωπίσεις.

Καλή χρονιά!

Σχόλια