Περάσαμε, για άλλη μία χρονιά σε αυτή την περίοδο της αντίστροφης μέτρησης, της ανυπομονησίας, της αναζήτησης δώρων. Ο αγαπημένος μας Δεκέμβριος τις τελευταίες μέρες του χρόνου φιλοξενεί τεράστιες χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη.

Πλατείες στολισμένες με τόνους από φώτα και λαμπάκια, θεόρατα δέντρα με μπιχλιμπίδια κρεμασμένα στα κλαδιά τους και μικρά σπιτάκια φορτωμένα με γκι που λαμποκοπά. Προσπάθησα με μία μικρή πρόταση να σχηματίζω στο μυαλό σου την πιο απλή εικόνα που θα μπορούσε να έχει μία χριστουγεννιάτικη αγορά, και ακόμα και μία τόσο άδεια περιγραφή σε δελεάζει να θέλεις να επισκεφτείς έστω και μία από αυτές τις αγορές, έτσι δεν είναι;

Ζεστό κρασί, τοπικές λιχουδιές και προϊόντα, καθώς και περίτεχνα στολίδια από πρώτες ύλες είναι τα must που συναντά κανείς σε ένα Christmas Market.

Αυτές είναι κάποιες από τις πιο διάσημες χριστουγεννιάτικες αγορές στον κόσμο!


Οι πρώτες θέσεις στο βάθρο δικαιωματικά ανήκουν σε πόλεις τις Γερμανίας, καθώς εκεί διοργανώνονται οι πιο παλιές και μεγάλες αγορές. Ακόμα και στις Η.Π.Α. συναντάμε πολλές φορές την ονομασία ‘Γερμανική Χριστουγεννιάτικη Αγορά’.

1. The Striezelmarkt – Δρέσδη

χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη

httpwww.dresden.de_

Με ιστορία που ξεκινά από τον 15ο αιώνα μ.Χ., η Striezelmarkt της Δρέσδης είναι από τις παλαιότερες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης.

Ανοίγει τα περίπτερά της από τις 28 Νοεμβρίου μέχρι την παραμονή στις 24 Δεκεμβρίου. Ένας παράδεισος με έργα ξυλουργικής, μεταλλικής και κεραμικής τέχνης ξεδιπλώνεται μπροστά σου.

Δοκίμασε Krappelchen, Fladenbrot, πολλά πιάτα με λουκάνικα (αν τρως κρέας) και επιλογή ζεστής μπύρας.

2. The Christkindlesmarkt – Νυρεμβέργη

https://www.lostateminor.com

Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, η χριστουγεννιάτικη αγορά της Νυρεμβέργης χρονολογείται από την 16ο αιώνα μ.Χ. Κάθε χρόνο ανοίγει τις πύλες της την Παρασκευή πριν την έναρξη της παραδοσιακής αντίστροφης μέτρησης των Γερμανών μέχρι τα Χριστούγεννα.

Φέτος ξεκίνησε στις 30 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου. Επίσης, οι διοργανωτές προσέχουν πολύ να ακολουθούν όσο πιο βιώσιμους τρόπους παραγωγής μπορούν.

Από φαγητό μπορείς να δοκιμάσεις, φυσικά, λουκάνικα Bratwurst και Rostbratwurst με προέλευση την ίδια την πόλη. Μην ξεχάσεις Gluhwein και Gingerbread!

3. Christkindelsmärik – Στρασβούργο

https://www.masculin.com/

Στο Στρασβούργο, την πρωτεύουσα των Χριστουγέννων, μία πόλη όπου έχεις την αίσθηση ότι έχει δημιουργηθεί για να υπάρχει κατά την χριστουγεννιάτικη περίοδο πραγματοποιείται η Christkindelsmärik.

Επίσης, έχει μία από τις παλαιότερες αγορές στον κόσμο. Είναι τόσο σημαντική που προστατεύεται ακόμη και από την UNESCO. Από τις 23 Νοεμβρίου μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου σε περιμένει να την επισκεφτείς και να απολαύσεις τοπικές γεύσεις ανάμεσα στα ξύλινα σαλέ. Πραγματικά μία μαγική εμπειρία!

Πάρε μία γεύση από τα παραδοσιακά μπισκότα Βredele, βάφλες και κάστανα.

4. Christmas Markets – Βιέννη

https://www.newmarketholidays.co.uk/holidays/europe/vienna-christmas-markets

Στη Βιέννη θα συναντήσεις τις πιο παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές. Λέγεται ότι η πρώτη αγορά στην Αυστριακή πρωτεύουσα διοργανώθηκε το 1298 μ.Χ.

Σε αυτή την πόλη δεν θα ξεχωρίσω μία γιατί κάθε χρόνο στήνονται πάνω από 20 διοργανώσεις. Μερικές από αυτές είναι στο Rathausplatz, στο Freyung, στο Belvedere Palace. Σε κάθε γωνιά της πόλης βρίσκεις κι από ένα γκρουπ με φωτιζόμενα σπιτάκια μπουκωμένα με χριστουγεννιάτικο υλικό.

Κατά μέσο όρο ξεκινούν στα τέλη του Νοέμβρη και διαρκούν μέχρι τα Χριστούγεννα. Δοκίμασε Christmas punch, που φτιάχνεται κυρίως από φρούτα, και λουκάνικα, καβουρδισμένα αμύγδαλα και ντόνατς!

5. Christmas Markets – Πράγα

https://www.pragueexperience.com

Η Πράγα (μία από τις αγαπημένες μου πόλεις) είναι ένα παραμύθι όλες τις ημέρες του χρόνου. Φαντάσου, λοιπόν, πόσο όμορφη είναι όταν ντύνεται στο πνεύμα των Χριστουγέννων.

Στο κρύο λιθόστρωτο έδαφος της Old Town Square και της Wenceslas Square, πέντε λεπτά απόσταση, βρίσκονται οι δύο βασικές χριστουγεννιάτικες αγορές. Στον δρόμο συναντάς κι σε άλλα δύο τρία σημεία. Οι αγορές είναι έτοιμες να δεχτούν τους επισκέπτες από την 1η Δεκέμβρη μέχρι τις 6 Ιανουαρίου, κάθε χρόνο. 

Φυσικά, μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις Trdelnik, όποτε βρεθείς στην Πράγα, αυθεντική τσέχικη μπύρα, πολλά λουκάνικα, για άλλη μία φορά, και χοιρινό κρέας που θα δεις να ψήνεται εκεί.

Εσύ ποια θα επισκεφτείς;


Καλές Χριστουγεννιάτικες αποδράσεις!

Δες επίσης: Οι πιο όμορφες Χριστουγεννιάτικα στολισμένες πόλεις της Ευρώπης!

Σχόλια