Quotes -ελληνιστί ρητά- όπως το αξέχαστο “new year new me”, το “page 1 of 365” κι άλλα πολλά που στόχο έχουν να μας πείσουν ότι μια αλλαγή στο ημερολόγιο συνεπάγεται αλλαγή και στη ζωή μας.

Λίγες μέρες έμειναν για να κατακλύσουν και πάλι τις οθόνες μας διάφορα quotations με σκοπό (υποτίθεται) να μας εμπνεύσουν για το νέο έτος που έρχεται. Πιστή στην απέχθειά μου για όλα τα inspirational quotes και ακόμα πιο πίστη στην απέχθειά μου για τα μεγάλα μη ορθολογικά λόγια, θα σχολιάσω τα 4 πιο mainstream new year’s quotes. Φίλε ρομαντικέ, φύγε από αυτό το άρθρο.

Οι εναπομείναντες…πάμε;

Tommorow is the first blank page of a 365 page book. Write a good one.

new year new me

Όχι. Σίγουρα όχι. “Αύριο” είναι άπλα 01/01. Μια μέρα που οι περισσότεροι θα έχουν ξυπνήσει με hangover από την κραιπάλη του ρεβεγιόν.

Κάποιοι θα μαζευτούν σε σπίτια, κέντρα διασκέδασης ή φαγάδικα με τους φίλους ή την οικογένειά τους. Είναι μια μέρα που θα διασκεδάσουν γνωρίζοντας ότι έρχονται πιο κοντά στην λήξη της άδειάς τους. Κάποιοι λιγότερο τυχεροί, θα τρέχουν πάνω κάτω με ξέχειλους δίσκους για να σε εξυπηρετήσουν. Ή θα οδηγούν το ταξί για να σε γυρίσουν σώο και αβλαβή σπιτάκι σου. Ή θα έχουν εφημερία στο νοσοκομείο και θα σε μαζεύουν.

Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις δεν ξεκινάει καμία σαιζόν την Πρωτοχρονιά.

Οι δουλειές συνεχίζουν από εκεί που είχαν μείνει. Τα σχολεία επίσης. Σε πέντε μήνες δίνεις πανελλήνιες ή σε δέκα μέρες ξεκινάει η εξεταστική σου.

Σε καμία περίπτωση η 01/01 δεν μπορεί να παρομοιαστεί με tabula rasa.

Η πιο κοντινή ημερομηνία σε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι η 01/09 . Μια ημερομηνία που στο βόρειο τουλάχιστον ημισφαίριο σηματοδοτεί τη λήξη 2-3 πιο χαλαρών μηνών. Όχι 15 με το ζόρι ημερών.

Cheers to a new year and another chance to get it right.new year new me

Και πάλι όχι. Αυτό το…ρητό είναι ούτε λίγο ούτε πολύ το ευαγγέλιο κάθε τεμπέλη.

Αν η ευκαιρία που περιμένεις να τα κάνεις όλα σωστά σχετίζεται με ένα χαρτί σε ένα ημερολόγιο, λυπάμαι. Λυπάμαι που στηρίζεις τις επιθυμίες και τις επιτυχίες σου σε μια εφεύρεση που ο άνθρωπος δημιούργησε για να μετράει το διάστημα που δεν έχει ακόμα πεθάνει.

Η ευκαιρία να τα κάνεις όλα σωστά είναι σήμερα. Ή μάλλον χθες. Ή όποτε εσύ θελήσεις. Μην περιμένεις τη Δευτέρα για να ξεκινήσεις δίαιτα και την 01/01 για να σταματήσεις να είσαι μ@Lάκ@$. It doesn’t work like this.

I’m definitely not the same person I was, when this year started.

new year new me

Ναι σίγουρα δεν είσαι. Όπως δεν είσαι και το ίδιο άτομο που ήσουν πριν ένα μήνα.

Ή πριν πέντε μέρες. Ή πριν 24 ώρες. Πρακτικά, κάποια από τα κύτταρά σου έχουν αναγεννηθεί ήδη. Κύκλος ζωής του κυττάρου λέγεται. Θεωρητικά, αν δεν είσαι καθηλωμένος σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου, χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο (που δεν είσαι για να ποστάρεις τέτοια στα social), τα ερεθίσματα που λαμβάνεις καθημερινά σε αλλάζουν.

Λίγο λίγο μεταβάλλονται οι πυρηνικές σου πεποιθήσεις. Οπότε το να κάνεις αυτή τη δήλωση στα social media είναι σαν να δηλώνεις ότι έκανες μπάνιο.

No one cares. Δεν είναι quotable.

New Year’s day is every man’s birthday.new year new me

Ναι προφανώς και είναι. Γραφειοκρατικά. Για το κράτος. Για τα γραφεία τελετών.

Για το δικαίωμά σου να ψηφίσεις. Για τέτοια πρακτικά ζητήματα. Μην γίνεσαι όμως βλάσφημος πα#άRα$. Δεν σφάδαζε στον πόνο κάποια μέσα στο κατακαλόκαιρο για να υπολογίζεις εσύ ως γενέθλιά σου την Πρωτοχρονιά. Δεν ξαναγεννιέσαι την Πρωτοχρονιά, απλά παίρνεις κάνα χάπι να στρώσει το στομάχι σου από τα ξίδια.

Για να συνοψίσουμε, η Πρωτοχρονιά είναι μια πολύ όμορφη ευκαιρία για κάποιους.

Για να βρεθούν με τους φίλους τους, με την οικογένεια τους. Για να διασκεδάσουν και να ξεσκάσουν. Για κάποιους άλλους είναι μια μέρα σκληρής δουλειάς. Μάθε να τους εκτιμάς αυτούς τους δεύτερους λίγο παραπάνω.

Η ευκαιρία να αλλάξεις τα κακώς κείμενα είναι σήμερα.

Cheers to another day in your life.

 

Σχόλια