H Phoenix Athens παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Object not found! µε έργα της Τζίνας Δηµακοπούλου του Βαγγέλη Σάββα και της Μυρτώς Χρήστου.

Ο τίτλος αναφέρεται στην συνεχή υπερφόρτωση επιπρόσθετων επιπέδων τόσο στον κανονικό όσο και στον ψηφιακό κόσµο που τελικά ξεπερνά την πραγµατικότητα και τις ανθρώπινες δυνατότητες. Σε αυτή την έκθεση από την Phoenix Athens, το επιπλέον στρώµα των αντικειµένων λειτουργεί ως ψευδαίσθηση και ως στρατηγική απόκρυψης. Πόσο εκτιµούµε τι φαίνεται ή τι είναι κρυµµένο;

Κάθε καλλιτέχνης εκφράζει τη δική του κοινωνική και προσωπική ανησυχία χρησιµοποιώντας το χώρο ως ένα κενό καµβά. Οι καλλιτέχνες δηµιουργούν εγκαταστάσεις όπου τα γλυπτά αποσκοπούν στο να παρατηρηθούν µε προσοχή από κοντά. Η Δηµακοπούλου αναπτύσσει την ιδέα της ένδυσης ως δεύτερο ανθρώπινο δέρµα.

Η καλλιτέχνης κατασκευάζει διάφορες υφές απτικής διέγερσης µε κύριο χαρακτηριστικό το σύστηµα braille, εστιάζοντας στην έννοια των στρωµάτων και της ταυτότητας µε το ένδυµα σε υβριδική διάσταση.

Ο Σάββας διερευνά τις σχέσεις που αναπτύσσονται στο αστικό περιβάλλον µέσα από την οριοθέτηση του, ως µια διαδικασία διαχωρισµού, σύγκρουσης και ανταγωνισµού. Εξετάζει τους αφηρηµένους, χωρίς ταυτότητα χώρους, την σχέση τους µε τον άνθρωπο αλλά και τον ρόλο τους ως µετάβαση µεταξύ ιδιωτικού και δηµόσιου χώρου.

Τα έργα της Χρήστου πραγµατεύονται την έννοια της επιστρωµάτωσης που ξεκινά απο το πεδίο έρευνας του δέρµατος και προεκτείνεται στη σχέση κάλυψης και αποκάλυψης στοιχείων.

Ενσωµατώντας έναν πλούτο υλικών και υφών, που κινούνται µεταξύ οπτικής παχυρευστότητας, συµπύκνωσης και διαφάνειας υλικών, τα έργα της αντικατοπτρίζουν συχνά τη συµπεριφορά και την υλικότητα του ανθρώπινου δέρµατος. Η Χρήστου ασχολείται µε ψηφιακές µεθόδους για να µεταµορφώσει το φυσικό σε ψηφιακό και στη συνέχεια να το µετατρέψει σε ένα πολυεπίπεδο φυσικό αντικείµενο.

Η έκθεση δηµιουργεί ερωτήµατα για την έννοια της υλικότητας και της ταυτότητας καθώς οι καλλιτέχνες προκαλούν τον θεατή να δεσµευτεί στην εµπειρία της παρατήρησης των πολυεπίπεδων έργων
καθώς και να αξιολογήσει τη σηµασία της υφής, της επιφάνειας και του υλικού.

Βρες το event της Phoenix Athens εδώ ή στο website τους!

Σχόλια