Είδαμε την θεατρική παραγωγή των Θεατρικών Σκηνών, «Χτυποκάρδια στο θρανίο» και η αλήθεια είναι ότι ένα… χτυποκάρδι το νιώσαμε!

Μετά από 56 ολόκληρα χρόνια η δημοφιλής ρομαντική κομεντί του Αλέκου Σακελλάριου, «Χτυποκάρδια στο θρανίο», που γενιές και γενιές έχουν αγαπήσει, βρίσκεται φέτος στη θεατρική σκηνή του Θεάτρου Ήβη, σε σκηνοθεσία Λάκη Λαζόπουλου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι, με έναν μοναδικό θίασο, που θα σε ενθουσιάσει!

Ποιος δεν ξέρει, όμως, την ιστορία του έργου; Πιστεύω πως δεν υπάρχει άνθρωπος, που δεν έχει παρακολουθήσει έστω μία φορά την ομώνυμη ταινία, με πρωταγωνίστρια την αείμνηστη Αλίκη Βουγιουκλάκη. Πάμε, όμως, να κάνουμε μία μικρή ανακεφαλαίωση της πλοκής.

Η Λίζα Πετροβασίλη είναι ένα 17χρονο τσαχπίνικο και παιχνιδιάρικο κορίτσι, το οποίο, προκειμένου να γλιτώσει μία μέρα από το σχολείο, παριστάνει την άρρωστη στους γονείς της, οι οποίοι αμέσως καλούν γιατρό, ώστε να την εξετάσει. Μία ματιά ήταν αρκετή ανάμεσα στη Λίζα και το Δημήτρη, το γιατρό που πήγε να την εξετάσει, για να δημιουργηθεί ένας μεγάλος έρωτας, ο οποίος οδήγησε τη μικρή και παρορμητική Λίζα να εγκαταλείψει το σχολείο της, προκειμένου να παντρευτεί τον αγαπημένο της.Τι γίνεται, όμως, όταν με τη λήξη του μήνα του μέλιτος, η Λίζα παραμελείται ορισμένες φορές από το Δημήτρη λόγω δουλειάς; Ναι, πολύ σωστά θυμάσαι!

Συνειδητοποιεί πόσο τελικά της λείπει το σχολείο! Αποφασίζει, λοιπόν, να γραφτεί κρυφά από όλους στο σχολείο, όπου πηγαίνουν οι φίλες της και κάπως έτσι, ξεκινά να ζει μια διπλή ζωή – άλλη στο σπίτι, άλλη στο σχολείο – που μόνο σε μπελάδες και παρεξηγήσεις την οδηγεί.

Μετά, λοιπόν, από πολλές παρεξηγήσεις και καβγάδες με τον άντρα της, αναγκάζεται να αποκαλύψει πρώτα στους γονείς της και μετά σε εκείνον αυτό το μεγάλο μυστικό, που έκρυβε τόσο καιρό!

Στην παράσταση ο ρόλος της Λίζας Πετροβασίλη ενσαρκώνεται καταπληκτικά από την Κατερίνα Γερονικολού, μία ταλαντούχα ηθοποιό της νέας γενιάς, η οποία πραγματικά απογειώνει το ρόλο. Το έτερόν της ήμισυ, τον Δημήτρη, υποδύεται ο ηθοποιός Ορέστης Τζιόβας, ενώ στους ρόλους των γονιών της Λίζας βλέπουμε τους αγαπημένους ηθοποιούς, Νίκο Γαλανό και Νίκη Παλληκαράκη.

Στο ρόλο της καμαριέρας, που κάλυπτε τη Λίζα στις αταξίες της, βλέπουμε την απολαυστική Σοφία Βογιατζάκη. Το θίασο συμπληρώνουν οι λατρεμένοι Μάρω Κοντού και Κώστας Βουτσάς, στο ρόλο της διευθύντριας του σχολείου και του καθηγητή των Αρχαίων, αντίστοιχα, οι οποίοι αποθεώνονται από τα χειροκροτήματα του κοινού και όχι άδικα!

Πρόκειται για μία εξαιρετική παράσταση, τόσο από άποψη σκηνικών και κοστουμιών, όσο και από πλευράς ερμηνειών, «ντυμένη» με τα γνωστά αγαπημένα μουσικά κομμάτια, που ακούγονται και στην ταινία του 1963.

Είναι, δε, από τις λίγες παραστάσεις, που αποτελούνται από τόσο μεγάλο θίασο, καθώς, εκτός από τους βασικούς ήρωες που αναφέρθηκαν ανωτέρω, υπάρχει και ένας αριθμός νεαρών κοριτσιών, που υποδύονται τις φίλες και συμμαθήτριες της Λίζας, οι οποίες πλαισιώνουν καταπληκτικά το έργο και τους ηθοποιούς.

Κατά την άποψή μου είναι μία εξαιρετικά δουλεμένη παράσταση, που δεν έχει καμία προσπάθεια μίμησης των ηθοποιών, με τους οποίους έχουν ταυτιστεί οι ρόλοι της Λίζας και του Δημήτρη.

Ο κάθε ηθοποιός ξεχωριστά υποδύθηκε το ρόλο που του είχε ανατεθεί αξιοπρεπώς με σεβασμό προς το έργο και τους χαρακτήρες αυτού. Κατ’ εμέ δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης μεταξύ των μεν και των δε, καθώς ο κάθε ηθοποιός υπηρέτησε το ρόλο του με βάση τη δική του ταυτότητα και προσωπικότητα.

Δεν θα μπορούσα, όμως, να μην αναφερθώ ξεχωριστά στην πρωταγωνίστρια της παράστασης, την Κατερίνα Γερονικολού, η οποία ήταν απολαυστική ως Λίζα Πετροβασίλη.

Η αστείρευτη ενέργεια και το υποκριτικό της ταλέντο «ξεδιπλώνονται» στη σκηνή, δίνοντας μία δική της νότα στο ρόλο, διαψεύδοντας όλα εκείνα τα κακόβουλα σχόλια και τις κριτικές περί σύγκρισης και μίμησης, που είχαν γίνει προς το πρόσωπό της, πριν ακόμα ξεκινήσει η παράσταση, αποδεικνύοντας σε όλους, πόσο καλή ηθοποιός είναι, και κυρίως στο κοινό, που την αποθέωσε με τα χειροκροτήματα του στο τέλος της παράστασης.

Σου συστήνω, λοιπόν, ανεπιφύλακτα να παρακολουθήσεις τη συγκεκριμένη παράσταση, η οποία τόσο πολύ αγαπήθηκε από τον κόσμο από την πρεμιέρα της κιόλας, ειδικά αν αγαπάς το θέατρο και τις καλές ερμηνείες. Είμαι σίγουρη ότι θα μιλάς για πολύ καιρό για αυτή! Μην τυχόν τη χάσεις γιατί… εσύ θα χάσεις!

Πληροφορίες για την παράσταση:

Θέατρο Ήβη – Σαρρή 27, Αθήνα (περιοχή Ψυρρή)

Ημέρες & Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 8 μ.μ., Πέμπτη – Παρασκευή 9 μ.μ., Σάββατο 6 & 9 μ.μ., Κυριακή 7 μ.μ.

Εισιτήρια: από 10€

Extra tip: δες στο Viva.gr για προσφορές!

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019.

Σχόλια