Ετοιμάζεσαι για σπουδές στη Σκωτία ή σπουδάζεις ήδη εκεί; Σου έχουμε όλα όσα χρειάζεσαι!

Αναζητώντας το κατάλληλο μέρος για σπουδές στο τομέα των οικονομικών, είδα ότι το Πανεπιστήμιο του Strathclyde βρίσκεται σε υψηλές θέσεις και αποτελεί μια αρκετά καλή επιλογή, κάπως έτσι κατέληξα να κάνω σπουδές στη Σκωτία και συγκεκριμένα στη Γλασκώβη…

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας, η οποία όμως δεν είναι πρωτεύουσα. Αν έμενα εκεί για μια μέρα απολαμβάνοντας ξέγνοιαστη βόλτα στο κέντρο της πόλης, οι λέξεις που θα την χαρακτήριζαν θα ήταν: Grafitti, βροχή, πέτρες, γκάιντα και χαμογελαστοί κάτοικοι… Α και πολλά σκαλιά με ανηφόρες.

Ας γυρίσουμε, όμως, στα Πανεπιστήμια…Σε βαθμίδες κατάταξης διατηρούν προβάδισμα οι σχολές οικονομικής και μηχανικής επιστήμης.

Το Strathclyde Business School (SBS), στο οποίο σπουδάζω, ιδρύθηκε το 1796. Το Νοέμβριο του 2016 ανακηρύχθηκε το Business School της χρονιας στο Times Higher Education και η αναγνώριση αφορούσε την επιχειρηματικότητα και τη πρωτοπορία.

Αποτελεί ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα τριπλης διαπίστευσης από AMBA, AACSB, EQUIS. Συγκεκριμένα, η διαπίστευση για το τμήμα Accounting and Finance είναι CIMA και ICAS.

Με αγάπη στα χρηματοοικονομικά και τη δροσιά του Ηνωμένου Βασιλείου αυτά τα δεδομένα είναι ελκυστικά για προτίμηση προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού στο ίδρυμα του Strathcyde.

Ας δούμε, λοιπόν, όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τις σπουδές σου στη Σκωτία…

Δίδακτρα

Τα δίδακτρα είναι πολύ οικονομικά στο προπτυχιακό επίπεδο σε όλα τα πανεπιστήμια της Σκωτίας. Το μεταπτυχιακό για παράδειγμα Finance and Management, που ανέρχεται στις 12.500 λίρες, θεωρείται ακριβό. Το πανεπιστήμιο προσφέρει μεγάλο εύρος υποτροφιών και ταυτόχρονα υπάρχει η επιλογή της χρηματοδότησης από το Student Awards Regancy Scotland (SAAS). Δομή που δίνει δάνειο σε φοιτητές έως 5.500 λίρες. Η αποπληρωμή ξεκινάει απο τη στιγμή έυρεσης εργασίας και εισοδήματος πάνω απο 18.330 λίρες το χρόνο.

Και που θα μείνω όταν έχω έρθει για σπουδές στη Σκωτία;

Η φοιτητική σου φωλιά είναι ένα δύσκολο θέμα στη Γλασκώβη. Όσο το γρηγορότερο ψάξεις, τόσο νωρίτερα θα βρεις κάτι καλύτερο.

Ιδιωτική εστία > Εστία σχολής > Συγκατοίκηση σε διαμέρισμα-σπίτι.

Αυτή η φορά αντικατοπτρίζει το κόστος απο το ακριβότερο προς το φθηνότερο. Παρακάτω σου έχουμε βρει περίπου πόσες λίρες κατά Μ.Ο το μήνα θα σπαταλήσεις (συμπεριλαμβανομένου τα έξοδα: νερό, ρεύμα).

1000-550 > 500-400 >500-300

Πληροφορίες:

  • Μπορείς να αναζητήσεις σπίτι μέσω των σελίδων: Gumtree, Spareroom, Zoopla, Rightmove
  • Η πληρωμή του ενοικίου για την εστία μπορεί να γίνει με δόσεις (συνήθως έως 9 δόσεις) για διάρκεια διαμονής 44-51 εβδομάδες.
  • Στη περίπτωση ενοικίασης σπιτιού μπορεί να ζητηθεί εγγύηση (deposit) + δύο ενοίκια και βεβαίωση εγγυητή.
  • Προσοχή οι φοιτητές δεν πληρώνουν council tax (δημοτικά τέλη).

Τι χρειάζεται για να ανοίξω λογαριασμό στην τράπεζα;

Για άνοιγμα λογαριασμού απαιτούνται τα παρακάτω έγγραφα:

  • Πιστοποιητικό κατοικίας: Ζητάς ένα έγγραφο από το accommodation (εστία-διαμέρισμα) που θα διαμείνεις για να πιστοποιήσεις την κατοικία σου
  • Έγγραφο αποδεικτικό φοίτησης: Κατεβάζεις από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου το έγγραφο που αφορά άνοιγμα φοιτητικών λογαριασμών
  • Διαβατήριό/ Ταυτότητά (ίσως Α.Φ.Μ., εξαρτάται από τη τράπεζα)

Τράπεζα

Μερικές από τις τράπεζες που μπορείς να βρεις εκεί είναι οι:

  • Royal Bank of Scotland (RBS)
  • Bank of Scotland
  • Barclays Bank
  • HSBC Bank
  • TSB Bank
  • The Co-op Bank
  • Santander
  • Lloyds TSB

4. Υγεία

Κάνεις αίτηση για Ευρωπαϊκή κάρτα υγείας στην Ελλάδα (χρονικό διάστημα για τη παραλαβή κάρτας αφορά 1 μήνα), ώστε να διαθέτεις ασφαλιστική κάλυψη.

Όταν έχεις φτάσει στη Γλασκώβη τα ίδια έγγραφα, που απαιτούνται για το άνοιγμα λογαριασμού τα χρησιμοποιείς και για την εγγραφή σε Γενικό Γιατρό (General Practitioner). Τα γραφεία βρίσκονται στην περιοχή Townhead Health Centre, 16 Alexandra Parade, Glasgow, G31 2ES. Η διαδικασία είναι σύντομη, περιλαμβάνει κατάθεση εγγράφων και συμπλήρωση ερωτηματολογίου.

5. Εργασία

Σε περίπτωση που θελήσει κάποιος να εργαστεί παράλληλα με τις σπουδές του, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στο χώρο της εστίασης. Η Γλασκώβη είναι μια ζωντανή πόλη, με δραστήρια μουσική σκηνή και παραστάσεις κάθε είδους όλο το χρόνο. Ο ευκολότερος τρόπος είναι η διανομή βιογραφικού με φυσική παρουσία.

Εάν η αναζήτηση είχε επιτυχία θα χρειαστεί να αποκτήσεις το National Insurance Number.

Ύστερα απο τηλεφωνική επικοινωνία θα υπάρξει ραντεβού σε job center, όπου στη συνεντευξη θα πραγματοποιηθεί η πιστοποίηση του ατόμου, η καταχώρηση των στοιχείων των εγγράφων στο σύστημα και ενημέρωση ημερομηνίας παραλαβής του Αριθμού Ασφάλισης (NINo).

Επιμέλεια: Δέσποινα Μπαράκη

Σχόλια