Όλα όσα είδαμε στο εθνικό συνέδριο της AIESEC!

Γράφει η Πηνελόπη Καλλιοντζή

Στις 19-22 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε το εθνικό συνέδριο της AIESEC Ελλάδος, Hellenic AIESEC Development Conference ή αλλιώς HeADCo.

Κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ένα τέτοιο συνέδριο ως ένα τεράστιο meeting. Κάποιος άλλος ως ένα μέρος όπου ξεδιπλώνεται ο μοναδικός χαρακτήρας του κάθε μέλους της AIESEC, άλλος ως ένα διαδραστικό τετραήμερο γεμάτο γνώσεις και δημιουργικότητα. Το περίεργο -αλλά ταυτόχρονα ενδιαφέρον- χαρακτηριστικό των συνεδρίων της AIESEC είναι ότι το κάθε μέλος που βρίσκεται εκεί το ‘’ζει’’ εντελώς διαφορετικά.

Πρόκειται για το καθιερωμένο τετραήμερο συνέδριο που γίνεται δύο φορές το χρόνο, όπου AIESECers από όλα τα σημεία της Ελλάδας, γίνονται ένα, αλληλεπιδρούν και συζητούν πώς μπορούμε να κάνουμε αυτή την κοινωνία καλύτερη, μέσω των διαπολιτισμικών ανταλλαγών. Διαδραστικά workshops από μεγάλες εταιρίες-συνεργάτες, καθώς και ομιλίες από AIESECers άλλων χωρών πραγματοποιούνται κατα τη διάρκεια του συνεδρίου και γεμίζουν την εμπειρία με σημαντικές γνώσεις.

Ένα από τα πιο όμορφα συναισθήματα μέσα στο συνέδριο ήταν όταν αντιληφθήκαμε ότι οι πραγματικοί leaders ανάμεσά μας είναι άτομα 18-30 ετών που, παράλληλα με την εμπειρία τους ως μέλη στην AIESEC, τόλμησαν να πάρουν την ευκαιρία να φύγουν στο εξωτερικό και να ζήσουν μία εμπειρία εθελοντισμού σε σχολεία, ΜΚΟ, ή μία εμπειρία επιχειρηματικότητας σε κοινωνικές επιχειρήσεις.

Όταν τους ρωτήσαμε γιατί πήραν αυτή την απόφαση, οι απαντήσεις ήταν “για να κάνω κάτι διαφορετικό”, “για να ηρεμήσω”, “για να αλλάξω”. Πρόκειται για μία εμπειρία που όντως σε αλλάζει -εσωτερικά κυρίως- και σε ανεξαρτητοποιεί. Είναι κάτι που έχει όντως αξία, δημιουργείς αντίκτυπο σε εσένα και στην κοινωνία που επηρεάζεις, βγαίνεις από την καθημερινότητα σου, διαμορφώνεις το ποιος είσαι, τις αξίες σου, τα ‘’θέλω’’ σου. Βγαίνεις από το ‘’κουτί’΄σου και αφιερώνεις χρόνο και ενέργεια σε κάτι που θα σου φέρει πίσω στιγμές, στιγμές που κανένας δεν μπορεί να σου κλέψει. Είναι μοναδικές!

Το HeADCo μας έδωσε να καταλάβουμε ότι η διαπολιτισμική κατανόηση και η προσωπική ανάπτυξη των νέων είναι το κεντρικό σημείο της AIESEC και ο λόγος ύπαρξής της. Οι διαπολιτισμικές ανταλλαγές είναι ο τρόπος με τον οποίο θα τα πετύχουμε. Ως μέλος της AIESEC, έχεις τη δυνατότητα να δημιουργήσεις και να στηρίξεις διαπολιτισμικές ανταλλαγές – και γιατί όχι, να τις ζήσεις κιόλας! Φαντάσου πώς είναι να είσαι εσύ, ο λόγος της καλύτερης εμπειρίας που έζησε ένα άτομο της ηλικίας σου. Ζήστο στην AIESEC και εσύ, κάνε την αίτηση σου εδώ.

Σχόλια