Με αφορμή το ντοκιμαντέρ του Netflix, τονίζουμε τι σημαίνει να ζεις ως μινιμαλιστής.
Από το πρώτο λεπτό που θα ανοίξεις τα μάτια σου το πρωί θα αγγίξεις το κινητό σου.
Αρχικά, για να κλείσεις το ξυπνητήρι σου και μετά – κατά 90%- να κάνεις ένα γρήγορο scroll στα social media. Ζούμε σε μια εποχή στην οποία τα πάντα κινούνται γύρω από το χρήμα.
Ξοδεύουμε ανέλπιστα λεφτά σε ρούχα, αξεσουάρ, αντικείμενα διαφόρων χρήσεων χωρίς να μας είναι απαραίτητα. Άνθρωποι περιμένουν -κυρίως στο εξωτερικό- ώρες πριν, ίσως και από το προηγούμενο βράδυ, ενόψει black Friday.
Η μέρα αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως μια ημέρα αντιπροσωπευτική των ηθών και προτεραιοτήτων του ανθρώπου του 21ου αι. Ξέρω πως εσύ μπορεί να μην το κάνεις αλλά το θλιβερό είναι πως πολλοί συνάνθρωποί μας το πραγματοποιούν κάθε χρόνο ευλαβικά, με ζήλο μόνο και μόνο για την θρέψη του «εγώ» τους.
Αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο στάθηκε ένα ντοκιμαντέρ του Netflix που είδα πριν μισό -και κάτι παραπάνω- χρόνο με το τίτλο “Minimalism- A Documentary about important things”. Οι πρωταγωνιστές του είναι ο Joshua Fields Millburn και ο Ryan Nicodemus.
Σκοπός τους δεν είναι να πραγματοποιήσουν την πραγματική σημασία του όρου «μινιμαλισμός» γεγονός που μας φοβίζει (το να αρχίζεις και να ζεις με μια τηλεόραση ένα καναπέ και λίγα ακόμα λειτουργικά έπιπλα είναι ακραίο) αλλά να μάθουμε να ζούμε με τα απολύτως απαραίτητα. Σε αυτό θα επανέλθουμε…..
Ποιοι είναι όμως οι δυο πρωτεργάτες αυτές της ιδέας;
Joshua Fields Millburn
Γεννήθηκε το 1981 στο Οχάιο. Ανελίχθηκε γρήγορα στην βαθμίδα της εταιρείας του και στα 30 του ήταν ο νεότερος σκηνοθέτης με αρκετά καλή αμοιβή. Έχασε τη μητέρα του, ο γάμος του δεν πήγαινε τόσο καλά και συνειδητοποίησε πως τα λεφτά ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ δεν φέρνουν την ευτυχία. Στράφηκε στον μινιμαλισμό σε συνεργασία με τον Nicodemus.
Ryan Nicodemus
Μεγάλωσε σε ένα προβληματικό σπίτι χωρίς λεφτά, στοιχείο που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την μετέπειτα ζωή του κατά την οποία κέρδισε πολλά λεφτά από τη δουλειά του. Το καλύτερο που του συνέβη ποτέ θεωρεί πως ήταν η απόλυσή του από αυτήν.
Σύμφωνα με αυτούς, ο Μινιμαλισμός μας βοηθάει να αποβάλλουμε τα άχρηστα πράγματα, να δούμε πέρα από αυτά και αποβάλλοντάς τα, να αφήσουμε χώρο στα πραγματικά σημαντικά αγαθά της ζωής μας.
Σήμερα έχουν γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ, συνυπογράφουν 4 βιβλία (3 Non-fiction και ένα τύπου νουβέλα), ανεβάζουν αρκετά βίντεο στο Youtube, δημιουργούν Podcasts και δημοσιεύουν άρθρα στο προσωπικό τους ιστολόγιο.
Θα διαγράψουμε μια αντίστροφη πορεία για να γνωρίσουμε τη δουλειά τους.
Ξεκινώντας από τα άρθρα τους μπορεί κανείς να εντοπίσει πληθώρα σκέψεων και ιδεών με ποικίλα θέματα.
Το πρώτο από τα δημοφιλέστερα έχει τον τίτλο “New to Minimalism? Start here” (εντάξει δεν λέει πολλά απλά σε βοηθά να καταλάβεις τη φιλοσοφία τους). Συνεχίζοντας έχουν ένα παιχνίδι μινιμαλισμού 30 ημερών.
Βρίσκεις ένα φίλο ή ένα οικογενειακό πρόσωπο ο οποίος θέλει να απομακρυνθεί από τα άχρηστα πράγματα. Μέσα σε ένα μήνα ο καθένας σας θα πρέπει να ξεφορτωθεί την πρώτη μέρα ένα πράγμα, τη δεύτερο ένα δεύτερο και πάει λέγοντας.
Νικητής αυτός που θα αντέξει και θα αποβάλλει τα πιο άχρηστα πράγματα από τη ζωή του. Εύκολο φαινομενικά αλλά πολύ δύσκολο στη πράξη.
Σχολιάζουν επίσης το αμερικανικό όνειρο ή το πώς να ξεφορτωθείς φίλους που δεν αξίζουν (έλα αξίζει όλοι έχουμε από ένα αν όχι από πολλούς άχρηστους φίλους).
Τελειώνοντας με τα άρθρα θα σταθώ σε ένα πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μου με τίτλο «Όχι απασχολημένος, απλά αφοσιωμένος». Μελετάει το υπέρτατο πρόβλημα όλων εκείνων που μέσα στη μέρα οφείλουν να φέρουν εις πέρας πολλά μαζί πράγματα. Όλοι γύρω μας είναι μπλεγμένοι με το λεγόμενο multitasking.
O Henrey David Thoreu είχε πει:
Δεν αρκεί να είσαι απασχολημένος. Το ζήτημα είναι γιατί είμαστε απασχολημένοι; Και ακόμα πιο πολύ σε τι είμαστε επικεντρωμένοι;
Δεν πρέπει να ασχολούμαστε με πληθώρα ανθρώπων, πραγμάτων, ζητημάτων, εργασιών αλλά όταν ασχολούμαστε με μια να κάνουμε focus σε αυτήν.
Αξίζει από εκεί και πέρα να δει κανείς και τα βίντεο στο προσωπικό τους κανάλι στο Youtube. Κάνοντας subscribe, απολαμβάνεις συζητήσεις, βιντεοσκοπημένα podcasts και άλλα. Πραγματικά αξίζει!
Μπορείς να ακολουθήσεις και το Podcast τους στο Spotify.
Μπορείς να ακολουθήσεις και τον Matt D’ Avella, μινιμαλιστή συνεργάτη των δυο προηγούμενων. Υπάρχουν βίντεο που αξίζουν την προσοχή σου όπως ένα που μας διδάσκει πως μπορούμε να διακόψουμε για ένα διάστημα τη σχέση μας με τα social media,
και ποια είναι τα οφέλη του μινιμαλισμού.