Το ταξίδι στο Εδιμβούργο είναι ένα βίωμα που θα σε κάνει να νιώσεις ότι έχεις επισκεφτεί μια μαγική Ωργουελική πόλη.

Λίγο πολύ έχεις διαβάσει εδώ στο Frapress.gr αρκετές από τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που έχουμε εμείς οι αρθρογράφοι.

Η αρχισυντάκτριά μας έχει πάει στην Ν. Αφρική και μπορείς να τσεκάρεις εδώ πώς της φάνηκε η εμπειρία. Ή αν θες, μπορείς να διαβάσεις την ιστορία του υποφαινόμενου, που έφτασε στην Άπω ανατολή.

Όλοι μας, έχουμε κάποια ιστορία να πούμε. Αρκετά όμως με τους προλόγους, που για να πω την αμαρτία μου, ποτέ δεν μου άρεσαν.

Το πρώτο ταξίδι που έκανα στο εξωτερικό ήταν στην μαγευτική πρωτεύουσα της Σκωτίας. Έκτοτε, την επισκέφτηκα άλλη μια φορά και δεν θα έλεγα όχι και σε μια τρίτη.

Την πρώτη φορά πήγα, διότι ένας αρκετά καλός μου φίλος σπούδαζε στο Εδιμβούργο και μου είχε αφήσει μια ορθάνοιχτη πρόσκληση για να με φιλοξενήσει.

Έκλεισα απλά τα εισιτήρια χωρίς να προγραμματίσω κάτι το ιδιαίτερο και χωρίς καν να προετοιμαστώ.Όπως καταλαβαίνεις αγαπητέ αναγνώστη, τα πράγματα που με έκαναν να αγαπήσω το μαγικό Εδιμβούργο ουσιαστικά προήλθαν από την άμεση επαφή μου με αυτήν την υπέροχη πόλη.

Την δεύτερη φορά, όμως, ήμουν πιο οργανωμένος και κατέληξα σε αυτόν τον οδηγό.

1. Είναι spooky

Το Εδιμβούργο είναι μια πόλη που, πραγματικά, έχει ένα χαρακτήρα βγαλμένο από κάποιο σκοτεινό φιλμ.

Κατά βάση θα δεις μια πόλη που έχει παλιά κτίρια, να ξέρεις τα περισσότερα είναι αρχαιότερα από το σύγχρονο ελληνικό κράτος.

Θα παρατηρήσεις ένα ιδιαίτερο γκρι, που σε συνδυασμό με τον καιρό σε μεταφέρουν σε μια άλλη χρονική διάσταση.

Αυτή η μεσαιωνική του κληρονομιά το κάνει εξαιρετικά ιδιαίτερο, ιδίως την νύχτα, όταν βλέπεις το φωτισμένο κάστρο ή όταν περπατάς στα νεκροταφεία που είναι εντός της πόλης. 

Είναι spooky, όχι τρομακτικό.

5 Πράγματα που κάνουν το Εδιμβούργο μια Μαγική πόλη

Περιέργως μπορώ να πω κρύβει και λίγο ρομαντισμό μέσα του.

2. Είναι μια πόλη φιλική για τον επισκέπτη

Με το που φτάσεις στην πόλη από το τοπικό αεροδρόμιο θα καταλάβεις ότι όλα είναι κοντά μεταξύ τους.

Γενικά δεν θα χρειαστείς συγκοινωνίες, αν και εφόσον μένεις στο κέντρο της πόλης. Κάποια αξιοθέατα είναι τόσο κοντά μεταξύ τους, που η μετάβαση από το ένα στο άλλο κυριολεκτικά είναι στα 5 λεπτά με τα πόδια. Μπορεί και λιγότερο.

Επίσης είναι μια πόλη με μηδενικό έγκλημα (το μόνο που θα ακούσεις είναι ότι κλέβουν ποδήλατα), κάνοντας το ταξίδι σου ακόμα πιο άνετο.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι θα δεις φιλικούς κατοίκους, που είναι ευγενικοί, πρόθυμοι να σε εξυπηρετήσουν και με διάθεση για χιούμορ.

3. Έχει αρκετά αξιοθέατα

Το Εδιμβούργο σου προσφέρει πολλά σημαντικά πράγματα να δεις. Ιδίως αν προέρχεσαι από χώρες του Νότου. Είναι μια εντελώς διαφορετική πόλη σε σχέση με αυτές της υπόλοιπης Ευρώπης.

Μη σου πω και σε σχέση με τις άλλες πόλεις του Ηνωμένου Βασίλειου.

Γενικά είναι το κάστρο που έχει χτιστεί από ηφαιστειακή πέτρα, αυτό που θα σου κεντρίσει περισσότερο την προσοχή.

5 Πράγματα που κάνουν το Εδιμβούργο μια Μαγική πόλη

Ειδικά, είναι το Carlton Hill με την ημιτελή γκρίζα Ακρόπολη και την όμορφη θέα ή η διαδρομή προς το Arthur Seat αυτά που θα σου μείνουν περισσότερο στην μνήμη σου.

5 Πράγματα που κάνουν το Εδιμβούργο μια Μαγική πόλη

Ακόμα και το να περπατάς στο Royal Mile είναι μια εμπειρία από μόνο του. Να μην ξεχάσω τα μουσεία και τις πινακοθήκες της πόλης, οι οποίες είναι φυσικά εξαιρετικές.

4. Είναι ιδανική πόλη για να χαλαρώσεις

Ναι είναι η πρωτεύουσα της χώρας και είναι ένα σοβαρό οικονομικό κέντρο στην Ευρώπη. Οι ρυθμοί ζωής, όμως, είναι αρκετά χαλαροί.

Είναι μια πόλη ήσυχη, που σου προσφέρει την ηρεμία να ξεφύγεις από τα προβλήματα σου. Τα πάρκα είναι ιδανικά για βόλτες, για να περιπλανηθείς και να νιώσεις ανέμελος. Κάνε μια βόλτα στα Meadows το σούρουπο και θα με θυμηθείς.

5 Πράγματα που κάνουν το Εδιμβούργο μια Μαγική πόλη

Να σου πω δε, ότι παρότι δεν είναι κάποιος γαστρονομικός προορισμός, πολλά μαγαζιά θα σε κάνουν να νιώσεις οικεία. Δοκίμασε απλά την σούπα της ημέρας. Αλλά την πιο ωραία ατμόσφαιρα θα την βρεις στις τοπικές pub. 

5. Έχει τον δικό της μοναδικό χαρακτήρα και ιστορία

Αυτό που δεν μπορεί να σου περιγράψει κανένας οδηγός είναι η αίσθηση που μπορεί να αποκομίσεις όταν θα πηγαίνεις σε κάποιο αξιοθέατο ή κανείς την βόλτα σου και ξαφνικά αρχίζεις να ακούς κάποιον περήφανο Σκωτζέζο, να παίζει με την γκάιντα του.

5 Πράγματα που κάνουν το Εδιμβούργο μια Μαγική πόλη

Πραγματικά, το συναίσθημα του να βλέπεις ντόπιους, ιδίως τους γηραιότερους, να φοράνε τα κιλτ τους, είναι πραγματικά ιδιαίτερο. Όλα αυτά, περπατώντας σε μια πόλη που σε κάθε της γωνιά έχει μια ιστορία να σου πει, καμιά φορά συνδεδεμένη με θρύλους, φαντάσματα ή και κάποια εκτέλεση.

Το Εδιμβούργο είναι ένας μαγικός προορισμός που σε περιμένει να τον εξερευνήσεις και να περιπλανηθείς στα γραφικά στενά του.

Μέχρι τότε, Hasta Luego.

Σχόλια