“Στο έργο μου συνεργάζεται το αίσθημα και η νόηση αν και το αίσθημα νομίζω ότι πρέπει να προηγείται. Τυχαία τίποτε δεν γίνεται στην τέχνη. Η αρμονική συνεργασία των δυο αυτών βασικών στοιχείων της ζωγραφικής δημιουργεί το αληθινό έργο.” – Γιώργος Μπουζιάνης.

Ο Γιώργος Μπουζιάνης ήταν ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους έκφρασης. Κατά τα χρόνια παραμονής του στην κοιτίδα του εξπρεσιονισμού, Γερμανία, γνώρισε από κοντά όλες τις μεταλλάξεις του κινήματος.

Γιώργος Μπουζιάνης

“Γυναίκα με πέπλο”

Δημιούργησε ένα δικό του προσωπικό στιλ, στο οποίο κυριαρχούν ο ανθρωποκεντρισμός και η απόλυτη ελευθερία του υποκειμένου.

Ο Γιωργός Μπουζιάνης προκειμένου να κατευθύνει την προσοχή στις εκφραστικές αξίες του έργου, επικεντρώνει το ενδιαφέρον του θεατή στην επεξεργασία της μορφής.

Οι μορφές αν και είναι τεμαχισμένες, δεν είναι αρτιμελής, το σχέδιο δεν είναι ολοκληρωμένο, με αποτέλεσμα ο Γιώργος Μπουζιάνης να κάνει το θεατή να εστιάσει στο βασικό.

Δηλαδή τη ψυχική ανάγκη του εικονιζόμενου. Τα πρόσωπα στις συνθέσεις του έχουν πάντα σοβαρό ύφος ακόμα και όταν χαμογελούν.

Η χρωματική παλέτα που χρησιμοποιεί έχει βασικά χρώματα, τα οποία χρησιμοποιούσε σε όλη του ζωή.

Όσο καιρό έμεινε στη Γερμανία τα χρώματα ήταν σκούρα, με την επιστροφή του στην Ελλάδα τα χρώματα έγιναν φωτεινά και έντονα.

Μέσα λοιπόν από τα χρώματα των συνθέσεων του, απέδωσε στην τραγικότητα της μορφής, αισθησιασμό. Δίνοντας, έτσι, ένα διαφορετικό νόημα στην ασχήμια. Κάνοντας τη γοητευτική.

Γιώργος Μπουζιάνης

“Ξαπλωμένη γυναίκα”

Ειδικά, στα τελευταία έργα του ζωγράφου, η φόρμα των μορφών καταρρίπτεται. Η χειρονομιακότητα γίνεται ακόμη πιο έντονη. Βλέπουμε την μορφή να αναπλάθεται και να καταστρέφεται ταυτόχρονα στον ίδιο ζωγραφικό χώρο. Την μεταμορφώνει συνεχώς και γεννά άλλα καινούρια σώματα απ’ το ίδιο σώμα.

Τα στοιχεία αυτά όπως η χειρονομιακότητα, η ελευθερία της μορφής, η αφαίρεση, φανερώνουν έναν νεότερο εξπρεσιονισμό, ο οποίος προϋπήρχε στα έργα του Μπουζιάνη. Κάνοντας τον, έτσι, σύγχρονο με τη δραματικότητα του σημερινού ανθρώπου.

Γιώργος Μπουζιάνης

“Η αδερφή του ζωγράφου” 1904

Στο σπίτι του καλλιτέχνη στη Δάφνη, παρουσιάζεται η έκθεση Αληθινά Έργα.

Αποτελεί εισαγωγή της έρευνας του Μουσείου για τον μεγαλύτερο εξπρεσιονιστή της χώρας καθώς και προπομπό των επετειακών εκδηλώσεων και δρωμένων που θα καλύψουν το έτος 2019 για τα 60 χρόνια από το θάνατο του ζωγράφου.

Στην έκθεση “Αληθινά έργα”, παρουσιάζονται έργα του ζωγράφου, τα οποία εκτέθηκαν μια φορά το 1977 στην εθνική πινακοθήκη και από τότε δεν έχουν εκτεθεί ξανά.

Κάνοντας, λοιπόν, την πρώτη τους εμφάνιση στο κοινό δίνουν τη δυνατότητα στο θεατή να γνωρίσει τη ζωγραφική του μεγάλου εξπρεσιονιστή, σε διαφορετικές εκφάνσεις.

Σίγουρα, αγαπητέ αναγνώστη είναι μια έκθεση που δεν πρέπει να χάσεις!

Καλή Απόλαυση!

 

Πληροφορίες

Που: Γ. Μπουζιάνη 27-31, Δάφνη

Πότε: Τετάρτη 09:00-14:00, Πέμπτη έως Κυριακή 11:00 -19:00

Διάρκεια: 17 οκτωβρίου-25 Νοεμβρίου 2018

Σταθμός Μετρό: Άγιος Ιωάννης

Σχόλια