Ετοιμάζουμε ταξιδάκι στο Παρίσι ή απλά πέσαμε σε αυτό το άρθρο και το διαβάζουμε από περιέργεια; Εάν τέλος πάντων βρεθείς κάποια στιγμή στην πόλη του φωτός και ψάχνεις για αξιοθέατα και μουσεία, αυτοί είναι οι λόγοι που δεν πρέπει να χάσεις το Πομπιντού.

Το Παρίσι γενικά έχει άπειρα μουσεία. Το ξέρω, έχεις μια αίσθηση ότι πρόκειται για την πόλη της απόλυτης κουλτούρας αλλά μόλις έρθεις εδώ θα καταλάβεις ότι…πραγματικά ισχύει. Είναι τόσο πολλά αυτά που μπορείς να δεις (από εκθέσεις μέχρι μουσεία κλπ) που σίγουρα όσες μέρες και να έχεις διαθέσιμες δεν θα τα καταφέρεις.

Δεν είναι τυχαίο πως στην ερώτηση “πόσες μέρες χρειάζεται κάποιος για να δει το Παρίσι”, μια δημοφιλής απάντηση ήταν “μια μέρα και μια ζωή”.

Πέρα από τη μεγάλη λίστα των μουσείων θα πρέπει να συνυπολογίσεις και την ακριβή είσοδο σε αυτά, εκτός και αν είσαι κάτω των 26 όπου είναι δωρεάν.

Σε αυτό το μοτίβο λοιπόν, θα ήθελα να σου πω ότι το Πομπιντού είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσεις και οι λόγοι είναι οι εξής:

1. Για την είσοδο στο μουσείο

Οι μόνιμες εκθέσεις του Πομπιντού βρίσκονται στον 4ο και 5ο όροφο. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις το Πομπιντού είναι ένα πάρα πολύ άσχημο γυάλινο κτίριο. Ωστόσο, η εμπειρία του να ανεβαίνεις από κυλιόμενες σκάλες και να βλέπεις σιγά σιγά όλο το Παρίσι είναι εκπληκτική.

Η μοναδική θέα ξεκινάει από την Sacre Coeur στην Μονμάρτη και φτάνει φυσικά μέχρι τον Πύργο του Άιφελ.

2. Γιατί θα δεις από Kandinsky μέχρι Andy Warhol, Picasso και Matisse

-Γιατί οι Γάλλοι είπαν θα βάλουμε όλους τους γαμάτους ζωγράφους σε ένα μουσείο και ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ-.

Η ποικιλία του 5ου ορόφου στο Πομπιντού είναι τόσο μεγάλη που ακόμη και αν βάλω κάποια ονόματα στη λίστα θα ξεχάσω άλλα πάρα πολύ σημαντικά.

Ωστόσο, για να είμαι ειλικρινής, στον 4ο όροφο βρίσκονται τα πολύ μοντέρνα τύπου “ένας μπλε πίνακας” που κάνει τον Ρόθκο να φαίνεται genious μπροστά τους και προσωπικά δεν με ενθουσιάζουν. Αν και μια γρήγορη βόλτα δεν είναι κακή ιδέα.

Ειδικά για όσους ασχολούνται με την αρχιτεκτονική, ο συγκεκριμένος όροφος έχει διάφορα installations που πιστεύω ότι θα σε ενθουσιάσουν.

3. Για την αναπαράσταση του ψυχεδελικού ατελιέ του Μπρετόν

Εάν αγαπούσα λίγο τον Μπρετόν μετά από αυτό που είδα στο Πομπιντού απλά τον λάτρεψα.

Εκεί, θα δεις μια αναπαράσταση του ψυχεδελικού ατελιέ όπου εργαζόταν, με άρρωστα αντικείμενα απ’ όλο τον κόσμο. Απλά εξαιρετικό.

4. Για την τέλεια θέα από την καφετέρια της ταράτσας

Κοίταξε να δεις, το μόνο που μπορείς να πάρεις εδώ και να πεις ότι την έβγαλες οικονομικά είναι ένας εσπρέσο που κοστίζει 5 ευρώ. Ωστόσο, η θέα από την καφετέρια θα σε αποζημιώσει και εντάξει δεν είναι μια εμπειρία που έχεις συχνά, οπότε εγώ θα στο πρότεινα.

Δες εδώ: 10+1 πράγματα που έμαθα μένοντας ένα μήνα στο Παρίσι 

Σχόλια