Ψάχνεις τον προορισμό για το επόμενο ταξίδι σου; Τι ξέρεις για την Ρίγα;

Διακοπές στη Ρίγα: Ένα Διαμάντι στις όχθες της Βαλτικής Θάλασσας

Photo: https://erasmusu.com/en/erasmus-riga/erasmus-experiences/erasmus-experience-in-riga-latvia-501564

Με μεγάλη ειλικρίνεια, ομολογώ πως στον δρόμο για τη Ρίγα βάδιζα ανυποψίαστη. Δεν είχα ακούσει και πολλά για αυτήν την πόλη, οπότε και οι προσδοκίες μου δεν είχαν φτάσει σε ένα ανάλογο επίπεδο με όσα έχει να προσφέρει αυτή η ομορφιά.

Η Ρίγα είναι η πρωτεύουσα της Λετονίας, Latvia στην αγγλική, και είναι η μεγαλύτερη πόλη στις Βαλτικές Χώρες (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία). Χωρίζεται στα δύο από τον ποταμό Νταουγκάβα που εκβάλλει στον Κόλπο της Ρίγας, γεγονός που την προσδιορίζει ως ένα σημαντικό λιμάνι της περιοχής.

Περπατώντας στην Ρίγα δεν μιλάς πολύ. Το βλέμμα σου μαγνητίζεται από τα συγκλονιστικά Art Nouveau κτήρια που βρίσκονται σε κάθε γωνιά, ξεπερνώντας τα σύνορα της παλιάς πόλης. Νομίζω η περιοχή αποτελεί παράδεισο για αρχιτέκτονες και λάτρεις της τέχνης, καθώς στον αέρα της νιώθεις μία καλλιτεχνική αύρα. Όλη, σχεδόν, η πόλη είναι πλακόστρωτη που δίνει στο τοπίο την αίσθηση άλλης εποχής.

Είναι επίπεδη χωρίς ανηφόρες και υψώματα, ενώ η λέξη λόφος δεν υπάρχει καν στην Λετονική γλώσσα, καθώς οτιδήποτε ψηλότερο των 2 μέτρων το ονομάζουν βουνό. Ακραίο!

Η παλιά πόλη της Ρίγα είναι υπό την προστασία της UNESCO. Αποτελείται από οικοδομήματα διαφορετικών εποχών που εναρμονίζονται τόσο όμορφα δημιουργώντας τα μονοπάτια της. Προσωπικά, είναι από τις μεγαλύτερες παλιές πόλεις που έχω δει.

must see στην παλια πολη

The House Of The Blackheads

Photo: http://www.latvia.travel/en/sight/house-blackheads

Ίσως ένα από τα πιο επιβλητικά κτήρια που αντίκρισα στην πόλη. Σχεδιασμένο με πολλή λεπτομέρεια και επιρροές από διάφορες θρησκείες και κουλτούρες. Το αρχικό οικοδόμημα αποτέλεσε το κέντρο της αδερφότητας των Blackheads, ανύπαντρων επιχειρηματιών, πλοιοκτητών και ξένων ανδρών στην Ρίγα το 14ο αιώνα. Μετά τον βομβαρδισμό του από τους Γερμανούς το 1941, ξαναχτίστηκε με τα ίδια πρότυπα το 1999.

Εκκλησίες και Ναοί

Riga’s Cathedral

Στην πόλη υπάρχουν πολλοί ναοί και επειδή οι Λετονοί δεν τους επισκέπτονται συχνά, το εισιτήριο σε πολλούς είναι αρκετά ακριβό. Παρόλα αυτά, το μεγαλοπρεπές παρουσιαστικό τους θα σε κάνει να τους θαυμάσεις και μόνο εξωτερικά. Μερικοί από αυτούς είναι: ο Καθεδρικός Ναός της Ρίγας, ο Ναός του Αγίου Πέτρου, ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιακώβου κλπ.

Dome square

Photo: https://www.flickr.com/photos/pris63/35077885581

Η τεράστια πλατεία μπροστά από τον καθεδρικό Ναό που δεν χωράει σε μία φωτογραφία, με φανταστικά κτήρια όπως αυτό του Λετονικού Ραδιοφώνου.

The Cat House

Photo: http://www.kesfetsene.com/rigada-gezilecek-yerler/

Ένας μύθος που πλανάται ανάμεσα σε ντόπιους και τουρίστες είναι αυτός του σπιτιού με τις γάτες. Εξού και η γάτες σε μαγνητάκια, μπρελόκ, βραχιόλια που πουλάνε οι Λετονοί. Λέγεται, λοιπόν, πως ένας πλούσιος έμπορος που δεν του επέτρεψαν να μετέχει στην συντεχνία των εμπόρων έχτισε το μεγάλο πολυτελές σπίτι απέναντι από το κτήριο της ένωσης. Για να δείξει την αγανάκτησή του, τοποθέτησε δύο αγριεμένες γάτες στην οροφή, που κοιτούσαν στο απέναντι κτήριο.

The Three Brothers

Photo: https://www.flickr.com/photos/mulesafpilot/39327716561

Οι παλιότερες μεσαιωνικές κατοικίες στην Ρίγα. Το κάθε σπίτι πρεσβεύει μία διαφορετική εποχή και προβάλλει την μόδα της δικής του εποχής. Σύμφωνα με τον μύθο τα σπίτια έχουν κατασκευαστεί από άνδρες της ίδιας οικογένειας.

must see εξω απο την παλια πολη

Το μνημείο της ελευθερίας

Photo: http://www.latvia.travel/en/sight/freedom-monument

Κάπου εκεί που ξεκινούν τα όρια της παλιάς πόλης, περιτριγυρισμένη από ένα πάρκο που διασχίζει το κανάλι της Ρίγας, στέκεται μία γυναίκα που κρατά τρία αστέρια με κατεύθυνση τον ουρανό. Το θεόρατο άγαλμα που μετρά 42 μέτρα ύψος στέκει εκεί ως ύμνος της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της Λετονίας μετά τον πρώτο πόλεμο για την ανεξαρτητοποίηση της χώρας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στα χρόνια μετά το 1940, όταν η Λετονία υπήρξε μέρος της Σοβιετικής ένωσης, το μνημείο έμεινε ακούνητο. Τα τρία αστέρια συμβολίζουν τις περιφέρειες της χώρας.

Εθνική Όπερα της Λετονίας

Photo: https://www.liveriga.com/en/1172-latvian-national-opera

Στα δεξιά του μνημείου της ελευθερίας προχωρώντας λίγο αντικρίζεις τον μεγάλο κήπο και το κτήριο της Εθνικής Όπερας. Επιβλητικό και με μεγάλη ιστορία, μπορείς να επισκεφτείς το κτήριο παρακολουθώντας μία παράσταση μπαλέτου με μόλις 12 ευρώ.

Latvian Academy Of Science

Photo: https://www.riga-guide.com/listing/academy-sciences/

Φτάνοντας σε αυτό το σημείο της πόλης κατάλαβα ότι στο Στάλιν δεν άρεσε η ποικιλία, και θα σου εξηγήσω γιατί. Στην παρακάτω φωτογραφία απεικονίζεται το κτήριο της Λετονικής ακαδημίας επιστημών, ένα δώρο του Στάλιν στην χώρα με σκοπό να δώσει ένα μήνυμα πως πέρα από τον πρωτογενή τομέα, ένας κλάδος για εξέλιξη ήταν και αυτός των επιστημών.

Όσο πιο κοντά πλησιάζεις στο οικοδόμημα τόσο πιο όμορφο και πελώριο φαντάζει. Ωστόσο, όντας φοιτήτρια στην Βαρσοβία ξαφνιάστηκα βλέποντας μία αντιγραφή του πύργου της Πολωνικής πρωτεύουσας που επίσης είναι δώρο του Στάλιν και ονομάζεται Palace of Cutlure and Science. Φίλε Στάλιν καθόλου πρωτοτυπία.

Riga Central Market

Photo: https://www.afar.com/places/riga-central-market-riga-fddc0937-2ba4-4cb2-b803-a81a0791d82a

Η μεγαλύτερη και καλύτερη αγορά στην Ευρώπη βρίσκεται στη Ρίγα κάτω από τις στέγες παλιών βάσεων για στρατιωτικά αερόστατα. Στο τεράστιο συγκρότημα μπορείς να βρεις τα πάντα, καθώς το κάθε υπόστεγο περιλαμβάνει και μία διαφορετική κατηγορία προϊόντων (λαχανικά, ρούχα, κρέας, παραδοσιακό φαγητό κλπ). Φαντάσου ένα τεράστιο παζάρι όπου μπορείς να βρεις και να δοκιμάσεις πολλά τοπικά πράγματα και να δεις πως κινούνται οι Λετονοί στην καθημερινότητά τους. Επίσης, βρίσκεται και αυτό υπό την προστασία της UNESCO.

Art Academy of Latvia

Photo: https://designcapital.ru/facades/img/5493

Ένα ακόμη πανέμορφο κτήριο που πρέπει να επισκεφτείς είναι αυτό της Ακαδημίας Καλών Τεχνών. Πέσαμε πάνω του κατά τύχη και το κοιτούσαμε για περίπου πέντε λεπτά.


Πέρα από αυτά, η Ρίγα έχει να προσφέρει στους επισκέπτες της μία μεγάλη γκάμα από δραστηριότητες, τέχνες, επιλογές για φαγητό και διασκέδαση. Δεκάδες μουσεία τα οποία δυστυχώς δεν είχα τον χρόνο να επισκεφτώ, και σίγουρα την επόμενη φορά θα πάω διαβασμένη.

Σχετικά φθηνή πόλη που πρόσφατα μπήκε στην οικογένεια του ευρώ, οπότε δεν θα έχεις πρόβλημα με συναλλάγματα και ιστορίες. Από ρούχα θα σε συμβούλευα να ντυθείς ζεστά, γιατί η χαμηλή θερμοκρασία και ο θαλασσινός αέρας είναι κακός συνδυασμός.

Θεωρώ πως η λετονική πρωτεύουσα αξίζει περισσότερη προσοχή! Είναι ένας από αυτούς τους κρυμμένους θησαυρούς που περιμένει τον κόσμο να τον ανακαλύψει και να τον λατρέψει. Γι’αυτό σου προτείνω να την προσθέσεις στην ταξιδιωτική wishlist σου, δεν θα το μετανιώσεις, να με θυμηθείς.

Καλές εξερευνήσεις!

Σχόλια