Η πιο γνωστή συμμορία όλων των εποχών ζωντανεύει και μας χαρίζει ώρες χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς σαν κόμικ. Αδελφοί Ντάλτον: stay tuned!

Σαν σωστή νοικοκυρά που λέω πως είμαι σχεδόν κάθε Σάββατο εκτός από το να κάθομαι σαν να μην υπάρχει αύριο στον καναπέ, τακτοποιώ και λίγο το δωμάτιό μου.

Εεε.. λοιπόν σε αυτή την τακτοποίηση ξέθαψα όλα μου τα κόμικς και έπεσα πάνω στα αγαπημένα μου.

Από μικρή λάτρευα τους αδελφούς Ντάλτον.

Με γοήτευε το γεγονός ότι προσπαθούσαν να ληστέψουν τράπεζες και πλούσιους οργανώνοντας τα σχέδια τους με απόλυτη ακρίβεια.

Αλλά πάντα με εκνεύριζε το γεγονός ότι στο τέλος υπήρχε κάποιος να τους τα χαλά.

Στο διάσημο αυτό κόμικ οι αδερφοί Ντάλτον παρουσιάζονται ο ένας διαδοχικά πιο ψηλός από τον άλλο, με τον ψηλότερο ως τον πιο χαζό και τον κοντότερο ως τον πιο έξυπνο.

Οι αδελφοί Ντάλτον για να ακριβολογούμε δεν είναι αποτέλεσμα φαντασίας, αλλά υπαρκτές προσωπικότητες που έζησαν και έδρασαν στην Αμερικανική Δύση.

αδερφοί Ντάλτον

Τι λες αρχίζουμε;

Η οικογένεια Ντάλτον καταγόταν από το Μισούρι των ΗΠΑ.

Το 1882 μετακόμισε στην βορειοανατολική Οκλαχόμα και το 1886 στο Κόφιβιλ, στο νοτιοανατολικό Κάνσας, όπου διατηρούσαν μια μεγάλη φάρμα και ασχολούνταν με την αγροτική παραγωγή.

Κάποια στιγμή όμως η φάρμα κατασχέθηκε από το κράτος για την κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου και τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν και για τα 13 παιδιά.

Στην πραγματικότητα τα παιδιά ήταν 15 αλλά, δυστυχώς, κάποια δεν κατάφεραν να ενηλικιωθούν.

Για τον λόγο αυτό, ο μεγαλύτερος πλέον από τα 13 αδέρφια ο Φρανκ Ντάλτον γίνεται βοηθός σερίφη.

Η δουλειά του να επιβάλλει την τάξη και να προσπαθεί να καταπατήσει το έγκλημα ταιριάζουν απόλυτα στον χαρακτήρα του Φρανκ με αποτέλεσμα να κερδίσει τον σεβασμό των υπολοίπων αδελφών αλλά και ολόκληρης της πόλης. 

Πραγματικά ο Φρανκ μπορεί να θεωρηθεί ένας άγγελος επί γης.

Όταν του δίνεται η διαταγή να στήσει πέντε κρεμάλες για πέντε νεαρά παιδιά, προτιμά να παραδώσει το σήμα του παρά να στήσει την κρεμάλα κανενός, όπως είπε, ούτε καν ενός σκύλου.

Η πράξη του αυτή είχε κάνει τα μικρότερα αδέλφια της οικογένειας να τον σέβονται και να τον εκτιμούν πραγματικά καθώς πολλές φορές συνόδευαν τον μεγαλύτερό τους αδερφό εν ώρα καθήκοντος με την ελπίδα να πιάσουν και εκείνα κάποιον κλέφτη.

αδερφοί Ντάλτον

Η οικογένεια Ντάλτον βυθίζεται όμως στο πένθος όταν ο Φρανκ, στην προσπάθειά του να πιάσει έναν κλέφτη αλόγων, πέφτει νεκρός το 1887.

Μετά τον θάνατό του γίνεται πρόταση στον μικρότερο αδερφό, τον Γκρατ, να μπει στο σώμα και να πατάξει το έγκλημα.

Η δημιουργία της συμμορίας και η πρώτη ληστεία

Ο Μπομπ και ο Έμετ υπήρξαν τα ιδρυτικά μέλη της συμμορίας όταν μετά από μια αποτυχημένη πορεία στο αστυνομικό σώμα αποφάσισαν να αλλάξουν καριέρα και να ακολουθήσουν το έγκλημα.

Ενώ τα δυο αδέρφια ετοιμάζονταν να χτυπήσουν ένα σαλούν με τυχερά παιχνίδια η φήμη τους ως εγκληματίες τους πρόβαλλε.

Το Φεβρουάριο του 1891 για κακή τους τύχη σημειώθηκε μια ληστεία σε ένα επιβατικό τρένο και ως υπεύθυνοι θεωρήθηκαν τα αδέρφια Ντάλτον παρόλο που δεν υπήρχε σε βάρος τους κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο.

Εξαιτίας, λοιπόν, όλων αυτών και του κυνηγητού που ακολούθησε συστάθηκε η συμμορία.

αδερφοί Ντάλτον

Στην αρχή της δημιουργίας της, η συμμορία δεν αποτελούνταν μόνο από τους αδελφούς Ντάλτον.

Εκτός από τον Μπομπ και τον Έμετ, συμμετείχαν σε αυτή και τρεις άλλοι παράνομοι και φίλοι των δύο αδερφών, ο Τζόρτζ Μιούκομπ, ο Χάρλευ Πιρς και ο Τσάρλυ Μπράιαντ.

Λίγο αργότερα προσχώρησε κι ο Γκρατ, μόλις επέστρεψε από την Καλιφόρνια όπου διέμεινε για κάποια χρόνια.

Τελευταίος εντάθηκε ο μικρότερος αδερφός Τζακ Ντάλτον, λίγο πριν η συμμορία αρχίσει την εγκληματική της δράση.

Η επιτυχημένη ληστεία

Ο Γκρατ Ντάλτον μπορεί να θεωρηθεί και ο «γκαντέμης» της υπόθεσης καθώς λίγο καιρό μετά την έναρξη της δράσης συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε 20ετή κάθειρξη.

Τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας στην προσπάθεια τους να φανούν αντάξιοι όλων των κατηγοριών αποφασίζουν αυτή την φορά να «χτυπήσουν» ένα τρένο το οποίο μετέφερε  ένα ασυνήθιστα μεγάλο χρηματικό ποσό από το Κάνσας Σίτυ.

Η ληστεία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία (επιτέλους!) το ίδιο και η διαφυγή τους. Μετά από αυτή την ληστεία αποφάσισαν πως ο καθένας θα ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους με σκοπό να ζήσει την δική του ζωή.

αδερφοί Ντάλτον

Για ακόμη μια φορά τα πράγματα δεν πήραν την τροπή που ήθελαν τα μέλη της σπείρας. Και για αυτό τον λόγο αναγκάζονται να επιστρέψουν πίσω στην Ορλεάνη.

Εκεί πληροφορούνται πως ο Γκρατ είχε δραπετεύσει κατά τη μεταγωγή του στις φυλακές από το ανοιχτό παράθυρο του τρένου.

Και για του λόγου το αληθές, η συμμορία είναι μαζί από το 1891 έως το 1892 όπου οι Ντάλτονς, Γκρατ, Μπομπ, Έμετ και Τζακ, μαζί με τα άλλα μέλη της συμμορίας συνέχισαν την δράση τους ληστεύοντας πλέον τρένα.

Η λεία τους, εκτός από τις χρηματαποστολές περιελάμβανε τα τιμαλφή των επιβατών σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και άλογα.

Η διπλή ληστεία και ο θάνατος των μελών της συμμορίας

Μετά την «αποτυχημένη» ληστεία που σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα, ευτυχώς όχι τα δικά μας συντρόφια, η φύλαξη στα τρένα γίνεται όλο και πιο αυστηρή. 

Έτσι ο Μπομπ δίνει την ιδέα για το επόμενο και τελευταίο μεγάλο κόλπο: την ταυτόχρονη ληστεία δύο τραπεζών στο Κάνσας.

Τον Οκτώβριο του 1892 αποφασίζουν να χτυπήσουν δυο μεγάλες τράπεζες την First National Bank και την Cotton Bank.

Η τύχη δεν ήταν το μέρος τους καθώς ένας «χαφιές» τους αναγνώρισε και η ενεργοποίηση του συναγερμού από τον ταμία της μιας τράπεζας έδειχναν πως όλα έφταναν στο τέλος τους.

Τα αδέρφια άρχισαν να πυροβολούν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν και o σερίφης με τους αστυνομικούς ανταπέδωσe τα πυρά.

Από το μακελειό έπεσαν νεκροί ο Μπομπ, ο Γκρατ τα άλλα δύο μέλη της συμμορίας καθώς και ο σερίφης. Ο μόνος που, παρά τις 23 σφαίρες που δέχτηκε, κατάφερε να γλιτώσει από τον θάνατο ήταν ο Έμετ.αδερφοί Ντάλτον

Δυστυχώς, όμως, δεν κατάφερε να ξεφύγει και να αποφύγει την φυλακή.

Ο Έμετ έμεινε φυλακισμένος για δεκαπέντε χρόνια και λόγω της καλής του συμπεριφοράς αποφυλακίστηκε πολύ πιο γρήγορα από τα 20 χρόνια που του είχαν επιβληθεί.

Μετά την απονομή χάριτος ο Έμετ μετακόμισε στην Καλιφόρνια, όπου και έγραψε το βιβλίο του με σκοπό να αποκαταστήσει την φήμη των αδερφών και της οικογένειάς του.

Εκεί άφησε και την τελευταία του πνοή το 1936 σε ηλικία 66 ετών….

Τέλος…

Το συγκεκριμένο κόμικ πάντα μου άφηνε μια πιο ευχάριστη νότα σε σχέση με την αληθινή ιστορία.

Άσε που τα ονόματα Τζόε, Ουίλλιαμ, Τζακ και Άβερελ είναι πιο εύηχα και σίγουρα κάτι πιο κοντά στους δικούς μας αδερφούς Ντάλτον.

Σχόλια