Το Μάιο του 2018, τέθηκε σε ισχύ ο ευρωπαϊκός νόμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR) και ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις έναν ακόμη τρόπο προστασίας: το VPN.

Πριν ξεκινήσουμε, όμως, να εξηγούμε τι είναι το VPN ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Το 2013, ο Edward Snowden, ως (πρώην) υπάλληλος της NSA, αντέγραψε σε ένα USB stick όλα τα προγράμματα με τα οποία παρακολουθούσε η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες των Η.Π.Α. τον υπόλοιπο κόσμο, με κυρίαρχο πρόγραμμα το XKeyscore.

Ήταν κάτι σαν βάση αναζήτησης, όπου χρησιμοποιώντας λέξεις ή φράσεις-κλειδιά, μπορούσες να βρεις πληροφορίες για οποιονδήποτε ήθελες, για τις επαφές του, τις επαφές των επαφών του κ.ο.κ.. Ήταν, ίσως, το πιο δυνατό τράνταγμα για τον απλό πολίτη σχετικά με την ιδιωτικότητά του και τη διαφύλαξη της προσωπικής του ζωής.

τι είναι το VPN

XKEYSCORE

Ακολούθησαν και άλλα σκάνδαλα, με πιο πρόσφατο αυτό του Facebook και της Cambridge Analytica. Όλα τα παραπάνω, λοιπόν, μας οδηγούν στο VPN και τη χρησιμότητά του.

Όμως, τι είναι το VPN;

Το Virtual Private Network (VPN) είναι ένα εικονικό, ιδιωτικό δίκτυο. Ένα δίκτυο, δηλαδή, απομακρυσμένων εξυπηρετητών-servers. Έχει τα χαρακτηριστικά του LAN [Local Area Network (τοπικό δίκτυο υπολογιστών) δηλαδή “τοπικές” διευθύνσεις IP, δυνατότητα File Sharing, δημιουργία τοπικών servers, Internet Connection Sharing. Στο δίκτυο αυτό μπορούν να συνδεθούν, με κρυπτογραφημένη σύνδεση υψηλής ασφάλειας, υπολογιστές από ολόκληρο τον κόσμο.

Π.χ. Αν συνδεθούμε σε ένα VPN στις ΗΠΑ, αυτόματα ο υπολογιστής μας αποκτά αμερικανική διεύθυνση IP και μπορούμε να δούμε ταινίες ή βίντεο στο You Tube, τα οποία παρέχονται αποκλειστικά στους Αμερικανούς πολίτες.

τι είναι το VPN

Τώρα, λοιπόν, που μάθαμε τι είναι το VPN… Ήρθε η ώρα να μάθεις γιατί πρέπει να το αποκτήσεις!

  1. Δυνατότητα πρόσβασης σε περιορισμένα site ανάλογα τη χώρα,
  2. Παράκαμψη τοπικής λογοκρισίας σε περίπτωση που μας έχουν μπλοκάρει την πρόσβαση,
  3. Ασφαλής Πρόσβαση στο δίκτυο της εργασίας μας εξ’ αποστάσεως,
  4. Ασφαλής Πρόσβαση στο οικιακό μας δίκτυο εξ’ αποστάσεως,
  5. Απόκρυψη της δραστηριότητάς μας από το τοπικό δίκτυο ή τον ISP μας (Internet Service Provider: η εταιρεία αυτή η οποία μας δίνει πρόσβαση στο διαδίκτυο)  και
  6. Κατέβασμα αρχείων.

τι είναι το VPN

Πώς να αποκτήσεις VPN

Σε αυτό το σύνδεσμο της Microsoft (https://support.microsoft.com/el-gr/help/20510/windows-10-connect-to-vpn), αναλύονται τα βήματα με τα οποία μπορείς να δημιουργήσεις ένα προφίλ VPN στον υπολογιστή σου και ύστερα να συνδεθείς.

Προϋπόθεση είναι να έχεις στον υπολογιστή σου τα Windows 10. Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής δωρεάν VPN με ενδεικτικά τα TunnelBear, proXPN, VPN Reactor και CactusVPN.

Τελικά, με VPN ή χωρίς, στο σημερινό ”ιντερνετικό” κόσμο, χρειάζεται να προσέχεις τι και που δημοσιεύεις καθώς και με ποιόν μοιράζεσαι προσωπικές πληροφορίες, ώστε να προφυλάξεις τα προσωπικά σου δεδομένα όσο το δυνατόν περισσότερο.

Θυμήσου εδώ τι ισχύει πλέον για τα προσωπικά δεδομένα!

Σχόλια