-Καλημέρα!!!!!!!!! Τι καφέ θα θέλατε παρακαλώ;
-Το δικό μου ❤️

Έτσι, ξεκινά μια υπέροχη μέρα στην αγαπημένη σου καφετέρια… Το μέρος, όπου είσαι ο πιο συχνός πελάτης. Στη δουλειά, στη σχολή, στη γειτονιά σου. Δεν χρειάζεται να πεις καμιά λέξη παραπάνω, ο καφές σου θα σερβιριστεί έτσι ακριβώς όπως τον θέλεις από τα χρυσά χέρια του barista, ο οποίος μπορεί να είσαι εσύ ο ίδιος, στο άνετο σπίτι σου. Γίνεται, λοιπόν, να μην γιορτάσεις την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ;

Γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ κερνώντας ένα φλιτζάνι καφέ κάποιο φίλο σου, κάποιο συνάδελφο, ακόμη και τον διπλανό σου.

Όπως καταλαβαίνεις λατρεύω τον καφέ και δεν είμαι η μόνη! Σήμερα, λοιπόν, οφείλω να γιορτάσω το αγαπημένο μου ρόφημα για όλες εκείνες τις φορές, που με έχει βγάλει καθαρή.

Στο διάβασμα της εξεταστικής, στην αναμονή ενός ταξιδιού και μιας βαρετής στάσης λεωφορείου. Όταν μου έπιασε τη κουβέντα, στις 6 το πρωί, ένας άγνωστος και ακόμη ζει και βασιλεύει σ’ αυτόν τον κόσμο.

Ο καφές έχει προσωπικότητα, όπως και οι καταναλωτές του. Ζεστός – Κρύος. Γλυκός – Πικρός. Λιτός και Πολύπλοκος. Με έξτρα καπρίτσια και καμένος από τη δύσκολη πραγματικότητα. Ο καθένας επιλέγει το προφίλ, που του ταιριάζει.

Η καφεΐνη είναι το επιπλέον στήριγμα όταν χρειάζεσαι σκέψη, δύναμη, ενέργεια ή την επιθυμία απόλαυσης της παρούσας στιγμής. Ο καφές σου κάνει παρέα στη μοναξιά ή σε φέρνει κοντά σε φίλους. Είναι η αιτία πρόσκλησης σ’ ένα σπίτι, μια γιορτή ή και η ευκαιρία για ένα μικρό διάλειμμα.

Ο καφές είναι πάντα εδώ. Διαθέσιμος για σένα!

Αποτελείται από μεθυστικό άρωμα, υπέροχη γεύση, εκστατικό χαρμάνι, πλούσιο χρώμα και την επιθυμητή θερμοκρασία. Έτσι, καταφέρνει να ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις, χαρίζοντας ταυτόχρονα ευχαρίστηση.

Επιπλέον, αποτελεί μια όμορφη και μοναδική αφορμή για να σηκωθείς από το κρεβάτι σου πολλές φορές μέσα στον χρόνο, ενώ είναι ο καλύτερος εραστής, που καταφέρνει και σε ξυπνά με τον πιο τρυφερό τρόπο.

Γιατί, όμως, καταφέρνει να μας ξυπνά τόσο εύκολα;

Το TEDEd γνωρίζει και ενημερώνει επιστημονικά για το πως και το γιατί 😉


8 χρήσιμα facts για τον καφέ…

1. Ο καφές (caffea arabica) κατάγεται από την μακρινή Αιθιοπία. Οι αναφορές κατανάλωσης ξεκινούν από τον 14ο αιώνα, ενώ η προέλευση του ονόματος είναι αραβική και σημαίνει το κρασί του καρπού. 

2. Συχνά, χρησιμοποιόταν ως υποκατάστατο του αλκοόλ στις περιοχές παραγωγής του.

3. Σήμερα υπάρχουν δύο βασικές ποικιλίες καφέ (Arabica & Robusta), αλλά παραπάνω από 80 είδη! Οι καλύτερες ποικιλίες στο κόσμο θεωρούνται από τους ειδικούς οι εξής: Pache, Bourbon, Acaia, Mundo Novo, Pacamara, Geisha, Villa Sarchi, Αιθιοπική Μόκκα και Catuai.

4. Η χώρα που παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό (80%) του καφέ παγκοσμίως σήμερα είναι η Βραζιλία. 

Εδώ βρίσκονται μερικές προτάσεις για να πεις Χρόνια Πολλά στο ρόφημα της καρδιάς σου, διαβάζοντας ευχάριστα και απολαμβάνοντας ένα αναζωογονητικό χαρμάνι!

5. Θα βρεις τις χώρες κατανάλωσης, του μαγικού αυτού ροφήματος, παρακάτω… Η Φιλανδία κατέχει τη πρωτιά για το έτος 2017, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 16.

Infographic: Europe and North America's Top Coffee-Drinking Nations | Statista

6. Έρευνα του International Agency for Research on Cancer έχει δείξει πως όσοι πίνουν πάνω από 3 κούπες καφέ καθημερινά ζουν περισσότερο από εκείνους που δε καταναλώνουν καφεΐνη.

7. Βοηθάει στη μακροζωία, αφού ενεργεί θετικά σε παθήσεις καρδιάς, εντέρου και πνευμόνων. (Μη ξανακούσω κανένα κήρυγμα για την τέταρτη κούπα στο γραφείο μου) 

8. Βελτιώνει τις πνευματικές ικανότητες, βοηθώντας στην εγρήγορση, μειώνει την ανία και προκαλεί αγγειοσυστολή στο εγκέφαλο με αποτέλεσμα να δρα καταπραϋντικά σε ορισμένους πονοκεφάλους.


Λοιπόν, σας αφήνω να γιορτάσετε εποικοδομητικά την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ αγάπη μου!

Σχόλια