Το Frapress.gr ήταν εκεί στην πρεμιέρα της παράστασης “O Τζοαν Πανταν & Οι Θλιμμένοι Τροπικοί Στο Μπάγκειον Θέατρον”.
Δευτέρα βράδυ, δεύτερη βδομάδα του Οκτώβρη. Ψύχρα έβγαλε και εσύ είχες κανονίσει να πας θέατρο. Μόνη όπως τις περισσότερες φορές ανέβηκες τις σκάλες από τον ηλεκτρικό της Ομόνοιας και σε μόλις 10’’ μπήκες σε ένα παλιό ξενοδοχείο, που τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού και τέχνης.
Αυτό δεν είναι άλλο από το Μπάγκειον Θέατρον που φέτος φιλοξενεί την παράσταση «Ο Τζοαν Πανταν και οι θλιμμένοι τροπικοί» από την θεατρική ομάδα Gingercreepers. Κάθε εβδομάδα από τις 15 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15 θα είναι εκεί.
Μπαίνοντας μέσα στο χώρο με περίμενε ένας θυρωρός (ο Χρήστος Καπενής), ο οποίος μου έδωσε ένα κλειδί που μάλλον άνοιγε μία παλιά πόρτα. Ασυναίσθητα τον ρώτησα:
«Και πού πάω;»
«Θα σας πούμε εμείς» μου απαντά.
Λίγα λεπτά αργότερα άρχισε να ανεβαίνει τα σκαλιά και εμείς ακολουθούσαμε σαν κάποιο μυστήριο να αρχίζει να ξεδιπλώνεται. Ανεβήκαμε στον επάνω όροφο, όπου μας υποδέχτηκε λες και ήμασταν ταξιδιώτες χωρίς αποσκευές. Μπήκαμε στον κυρίως χώρο και η ιστορία άρχιζε να εξελίσσεται.
Αμέσως άρχιζα να φεύγω νοερά σε άλλους κόσμους και εποχές. Ο ήρωας, Τζοαν Πανταν, κρύβεται στο καράβι του Χριστόφορου Κολόμβου, που ταξιδεύει προς την Αμερική προκειμένου να σωθεί από την Ιερά Εξέταση.
Το ταξίδι ξεκινάει από την Ομόνοια του 21ου αιώνα με στόχο να πάμε 5οο χρόνια πίσω και στην Φλώριδα της εποχής του Κολόμβου. Εκείνος μπορεί να μην υπάρχει, να έχει πια χαθεί μέσα στον χώρο, όμως, έχει αφήσει το ιστορικό του αποτύπωμα στο ασυνείδητο του καθενός μας. Στην εξέλιξη του ταξιδιού ο θεατής αρχίζει να αναζητά τη δική του προσωπική ταυτότητα διαμέσου του ήρωα και των περιπετειών του.
Καθώς ο Τζοαν Πανταν μας εξιστορούσε τις σχέσεις του με τους αφθόχθονες εγώ πήρα ένα αντίστοιχο πλοιάριο και νοερά έφτασα στις Ινδίες μ’ έναν δικό μου τρόπο. Μέσα από τις περιπέτειες που άκουγα να ξεδιπλώνονται σκεφτόμουν το πώς ξετυλίγονται οι δικές μου σχέσεις και επαφές με τους ανθρώπους του σήμερα, που είναι τόσο διαφορετικοί όσο και οι φυλές που συναναστράφηκε ο Τζοαν Πανταν στο ταξίδι του.
Αναρωτιόμουν πως εκλαμβάνεται η διαφορετικότητα στο σήμερα. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς αντιμετωπίζεται ο ξένος σήμερα; Ή ότι ο ξένος του σήμερα ήταν ο ίδιος ξένος του τότε που πήγε να «φέρει» τον πολιτισμό στις προγονικές φυλές;
Όλη η παράσταση ήταν ένα πολύπλευρο ταξίδι μεταξύ του κόσμου του τότε και του κόσμου του σήμερα με πολλά εθνολογικά και ανθρωπολογικά στοιχεία από το βιβλίο του Levis-Strauss “Θλιμμένοι Τροπικοί”.
Ο Levis-Strauss επισκέπτεται πολύ αργότερα τον Νέο Κόσμο, το 1955 καταγράφοντας ως ευρωπαίος τις εμπειρίες του από τις συναναστροφές του με πρωτόγονες φυλές. Ο ίδιος στο βιβλίο του αναφέρει:
“Η μελέτη των πρωτογόνων μάς δείχνει κάτι διαφορετικό από την αποκάλυψη μίας ουτοπικής ζωής κοντά στη φύση ή την ανακάλυψη της ιδανικής κοινωνίας στην καρδιά του δάσους. Μας βοηθά να χτίσουμε ένα θεωρητικό μοντέλο της ανθρώπινης κοινωνίας, που δεν αντιστοιχεί σε καμία από τις γνωστές πραγματικότητες, αλλά με τη βοήθεια, του οποίου θα καταφέρουμε να ξεδιαλύνουμε το έμφυτο από το επίκτητο στην τωρινή φύση του ανθρώπου και να γνωρίσουμε καλά μια κατάσταση που πιθανόν να μην υπήρξε ποτέ και που ίσως δε θα υπάρξει ποτέ, αλλά για την οποία είναι απαραίτητο να έχουμε τις σωστές γνώσεις για να κρίνουμε σωστά τη δική μας κατάσταση.”
Μια παράσταση που εμπλέκει το φαντασιακό με το πραγματικό και μέσα από τη βοήθεια του οπτικοακουστικού υλικού, των χιουμοριστικών περιστάσεων και των κοινωνιολογικών στοιχείων μας κάνει να αναρωτηθούμε για τις διαπροσωπικές μας σχέσεις με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αφού σύμφωνα με τον Levis-Strauss:
«Όπως ένα άτομο δεν είναι μόνο του μέσα στην ομάδα, έτσι και η κοινωνία δεν είναι μόνη της ανάμεσα στις άλλες και ο άνθρωπος δεν είναι μόνος του μέσα στο σύμπαν.»
Η παράσταση τελείωσε και εγώ επέστρεψα στην Αθήνα του 2018. Άφησα το κλειδί μου στο θυρωρείο και έτρεξα να προλάβω τον ηλεκτρικό.
Αν δεν ξέρεις ποιοι είναι οι Ginger Creepers πάτα εδώ για να μάθεις:
Συντελεστές
Σύλληψη/Μετάφραση/Διασκευή: Ginger Creepers (Χρ. Καπενής-Γρ. Χατζάκης)
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης
Σκηνικά: Ζωή Αρβανίτη
Κοστούμια: Lila Nova
Σχεδιασμός Ήχου: Βύρων Κατρίτσης
Τραγούδι Παράστασης: Blaine L. Reininger (Tuxedomoon)
Βοηθός σκηνοθέτη: Κική Μπαρμπαβασίλογλου
Φωτογραφίες: Φίλιππος Μαργκαλιάς
Γραφιστική Επιμέλεια: Michelangelo Bevilacqua
Δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Ερμηνεύει ο Χρήστος Καπενής
Πληροφορίες
Παραστάσεις: Από 15 Οκτωβρίου (για 10 παραστάσεις)
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτέρα – Τρίτη στις 21.00
Τιμές εισιτηρίων: Προτεινόμενη Εθελοντική Συνεισφορά: 10 €
Κρατήσεις θέσεων στο τηλέρωνο: 694 7079356
Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά