Καρδίτσα: μία μικρή πόλη που, όμως, φιλοξενεί αρκετούς φοιτητές. Όσα, λοιπόν, πρέπει να ξέρεις για την πόλη αυτή βρίσκονται σε αυτό το άρθρο.

Καρδίτσα. Η μικρότερη πόλη της Θεσσαλίας είναι περισσότερο γνωστή για την όμορφη τεχνητή Λίμνη Πλαστήρα, η οποία βρίσκεται στο νομό της. Ωστόσο, αυτό που λίγοι γνωρίζουν, είναι ότι η Καρδίτσα έχει την τύχη να φιλοξενεί στην πόλη της φοιτητές, μια και στην πόλη υπάρχουν κάποια ακαδημαϊκά τμήματα του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Για την ακρίβεια, στην πόλη εδράζονται τα εξής:

  1. Τμήμα Κτηνιατρικής (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
  2. Τμήμα Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (ΤΕΙ Θεσσαλίας)
  3. Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας (ΤΕΙ Θεσσαλίας)
  4. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων (ΤΕΙ Θεσσαλίας)
  5. Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου (ΤΕΙ Θεσσαλίας)

Εάν, λοιπόν, εσύ νέε φοιτητή, αναγνωρίζεις κάποιο από τα παραπάνω ή ακόμα καλύτερα, έχεις περάσει φέτος σε κάποιο από τα παραπάνω τμήματα και βρίσκεσαι σε πανικό, καθώς δεν γνωρίζεις την πόλη, μην ανησυχείς καθόλου, γιατί εδώ θα βρεις τον απόλυτο οδηγό με όσα πρέπει να γνωρίζεις για αυτή!

Πάμε, λοιπόν, να αρχίσουμε!

Πλατεία Ν. Πλαστήρα – Παυσίλυπο

Μετακίνηση


Η Καρδίτσα είναι μία μικρή πόλη, την οποία, μέσα σε μισή ώρα -σχεδόν- μπορείς να τη «γυρίσεις» και να τη δεις ολόκληρη, χωρίς υπερβολή! Αυτό είναι βασικό, καθώς δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι για το θέμα της μετακίνησής σου εκεί. Οι ντόπιοι μετακινούνται ως επί το πλείστον με ποδήλατο (είναι άλλωστε γνωστή και ως η ποδηλατούπολη της Ελλάδας!)

Επομένως, σε συμβουλεύω να επιλέξεις ως βασικό μέσο της μετακίνησής σου το ποδήλατο, το οποίο μάλιστα μπορείς πολύ εύκολα να βρεις, είτε αγοράζοντας δικό σου, είτε μέσω δανεισμού από τα ποδήλατα του Δήμου, βγάζοντας μία ειδική κάρτα, ώστε να μπορείς ανά πάσα στιγμή να δανειστείς όποιο θέλεις. Και δεν χρειάζεται να ανησυχείς για την ασφάλειά σου στους δρόμους, καθώς στην πόλη υπάρχουν ποδηλατόδρομοι σε όλους τους κεντρικούς δρόμους.

Υπηρεσιακά ποδήλατα του Δήμου στην κεντρική πλατεία της πόλης

Βέβαια, αν δεν είσαι του ποδηλάτου, υπάρχουν και αστικά λεωφορεία με δρομολόγια που εξυπηρετούν καθημερινά τόσο τα χωριά της πόλης όσο και το κέντρο. Αξίζει, ωστόσο, να γνωρίζεις ότι οι αποστάσεις είναι μηδαμινές εκεί, αρά μπορείς να επιλέξεις και το περπάτημα για οπουδήποτε θέλεις να πας εντός της πόλης, με μέγιστη απόσταση τα 15′, αναλόγως την τοποθεσία σου φυσικά!

Αξιοθέατα


Μέσα στην πόλη, η αλήθεια είναι πως τα αξιοθέατα δεν είναι πολλά. Όμως, στο κέντρο της πόλης μπορείς να αφιερώσεις το χρόνο σου κάνοντας βόλτα στο Παυσίλυπο, το καταπράσινο πάρκο με τα άκρως φιλικά παγόνια που κυκλοφορούν ελεύθερα εκεί μέσα και γύρω σου, να απολαύσεις το πράσινο και να βγάλεις τις nature φωτογραφίες σου.

Άλσος Παυσίλυπο

Τι καλύτερο όμως από το να δεις το πιο γνωστό αξιοθέατο του νομού, τη Λίμνη Πλαστήρα, κάνοντας μία εξόρμηση για να θαυμάσεις την ομορφιά της λίμνης όσο και το περίτεχνο φράγμα αυτής; Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές τεχνητές λίμνες της χώρας, που προσελκύει πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο. Εφόσον, λοιπόν, θα περάσεις κάποια χρόνια εκεί ως φοιτητής, δεν γίνεται να μην την επισκεφτείς έστω και μία φορά!

Λίμνη Πλαστήρα – Φράγμα

Μεταξύ άλλων, μπορείς να συνδυάσεις τη βόλτα σου στην εξοχή του βουνού και της Λίμνης, με έναν καφέ με το παρεάκι, σε ένα από τα πιο γνωστά και πολυτελή ξενοδοχεία εκεί, το Kazarma Hotel, έχοντας “πιάτο” τη Λίμνη.

Και αν πεινάσεις, μπορείς είτε να φας κάτι εκεί είτε να προτιμήσεις κάτι πιο παραδοσιακό, ένα πατροπαράδοτο ταβερνάκι, Το Τσαρδάκι, που ανήκει στην κοινότητα του Μοσχάτου και στο οποίο θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις τοπικές, πρωτότυπες αλλά πάνω απ’όλα χειροποίητες γευστικές επιλογές. Αποτελεί στέκι τόσο μεγάλων όσο και μικρών εδώ και χρόνια, με πλήθος κόσμου, τόσο ντόπιων όσο και πολλών τουριστών να το επισκέπτεται συνέχεια. Και το σίγουρο είναι ένα, ότι θα θέλεις να ξαναπάς!

Το Τσαρδάκι

Διασκέδαση


Φαγητό

Δεν θα μπορούσα, φυσικά, να μην ενημερώσω εσένα νέε φοιτητή για τις δυνατότητες διασκέδασης που σου προσφέρει αυτή η πόλη, έτσι ώστε να περάσεις μια αξέχαστη φοιτητική ζωή. Θα ξεκινήσω, λοιπόν, από το φαγητό. Κάτι που σίγουρα πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι στην Καρδίτσα οι άνθρωποι ξέρουν να τρώνε καλά, γι’αυτό ετοιμάσου να δοκιμάσεις μαγαζιά που προσφέρουν πραγματικά πολύ καλό φαγητό!

Δεν υπάρχει περίπτωση να ρωτήσεις για καλό fast food στην Καρδίτσα και να μην σε οδηγήσουν κατευθείαν στην Εστία. Από τα πιο γνωστά και πιο καλά μαγαζιά στην πόλη για να φας το πιτόγυρο σου (συνήθισε το, γιατί έτσι το λένε εκεί!), το πεϊνερλί σου και πολλές άλλες μοναδικές “εφευρέσεις”, θα τις χαρακτήριζα εγώ, γρήγορου φαγητού, που δεν θα βρεις αλλού και που σίγουρα δεν έχεις ξαναδοκιμάσει.

Γι’αυτό, όταν πας, μην παραλείψεις να φας το περιβόητο chicken pie, το οποίο είναι κάτι σαν καλτσόνε αλλά με κοτόπουλο και φιλαδέλφεια, καθώς επίσης να προσθέσεις μέσα πατάτες και όποια αλοιφή σου αρέσει (εγώ βάζω ουγγαρέζα ή μαγιονέζα. Είναι άπαιχτο!!)

Brothers Eatery & Drink

Φυσικά, αν θέλεις να περάσεις μία βραδιά με κρασάκι και μεζέδες με την παρέα σου, σου προτείνω το Μπακάλικο, ουζερί με πολύ “τίμιους” και οικονομικούς μεζέδες. Γενικώς, έχε στο νου σου ότι ΤΑ ΠΑΝΤΑ είναι οικονομικά στην Καρδίτσα, όσον αφορά τη διασκέδαση, τόσο στο φαγητό όσο και στο ποτό.

Θα συνεχίσω, ενημερώνοντας σε για μία από τις καλύτερες πιτσαρίες στην πόλη, η οποία μάλιστα έχει τη δική της best seller πίτσα, που σίγουρα δεν έχεις ξαναφάει. Μιλάω, φυσικά, για το ιταλικό εστιατόριο Avanti, στο οποίο όταν πας, να παραγγείλεις οπωσδήποτε την πίτσα “Di pollo”, μία πίτσα υπερπαραγωγή, με αλλαντικά, κοτόπουλο, πατάτες και σως, που όλοι ξέρουν και αγαπάνε! Όσον αφορά πιο κυριλέ καταστάσεις, να προτιμήσεις το εστιατόριο Brothers, για υψηλής γαστρονομίας πιάτα. Πίστεψέ με, θα φας πολύ καλά!


Ποτό

Σημείο αναφοράς για ποτό των φοιτητών αλλά και όλων των νέων της πόλης, είναι η Πλατεία Δικαστηρίων, στην οποία υπάρχουν πολλά μαγαζιά, επομένως δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεις κάποιο της αρεσκείας σου.

Φεύγοντας, όμως, από τα.. Δικαστήρια (έτσι θα ακούσεις τους ντόπιους να χαρακτηρίζουν λίγο πιο γενικόλογα την πλατεία αυτή), υπάρχουν αρκετά μαγαζιά για ποτό και συνάμα clubbing που κερδίζουν τη νεολαία της πόλης. Ένα από αυτά είναι η Cafeina, στέκι πολλών ετών στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, το οποίο αν και πρόκειται για ένα μικρό σε χώρο μαγαζί, προτιμάται από όλους τους νέους, οπότε μην ξεχάσεις να περάσεις για ένα ποτάκι και πολύ χορό!

Cadillac Records Cocktail Bar

Για ένα χαλαρό ποτό ή κοκτέιλ -ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες- must αποτελούν μαγαζιά, όπως το Τόσο δα και το Papa doble, τα οποία μάλιστα είναι τόσο δίπλα, σε σημείο που δεν θα ξεχωρίσεις με την πρώτη σε ποιο από τα δύο κάθεσαι. Ένα ακόμα μαγαζί που φημίζεται για τα κοκτέιλ του είναι το Cadillac Records Cocktail Bar, σε απόσταση ούτε 50 μέτρων από τα προηγούμενα δύο.


Καφές – Brunch

Φυσικά, όσα μαγαζιά προαναφέρθηκαν για την επιλογή του ποτού προσφέρουν και εξαιρετικό καφέ, όμως αν θέλεις να συνδυάσεις καφέ και brunch, τότε δεν έχεις παρά να συνεχίσεις να διαβάζεις. Το Charlot, ένα όμορφο και άκρως καλόγουστο bistro στην Πλατεία Πλαστήρα, είναι το μαγαζί που ξεκίνησε πολύ πρόσφατα τη συνήθεια του brunch στους Καρδιτσιώτες μέσα από τα λαχταριστά pancakes που σερβίρει αλλά και από ένα σωρό άλλα πεντανόστιμα πιάτα, όπως club sandwich και σαλάτες για όλα τα γούστα. Εκτός από τις γευστικές επιλογές του, θα ξετρελαθείς και με τη vintage διακόσμηση στο εσωτερικό του.

Charlot

Μία συνήθεια που έγινε λατρεία φέτος το καλοκαίρι στην πόλη, είναι το νέο καφέ στην κεντρική πλατεία, το Cockatoo, το οποίο μονοπώλησε το ενδιαφέρον τόσο για καφέ και ποτό αλλά όσο και για brunch.

Επιβάλλεται να δοκιμάσεις τα pancakes με τη σοκολάτα και το μπουένο!! Και ασφαλώς, όσο είσαι στην Καρδίτσα μην παραλείψεις να παραγγείλεις τον Καρδιτσιώτικο freddo cappuccino «ανακατεμένο»! Μην με ρωτήσεις περισσότερα, απλά δοκίμασέ τον!


Μπορεί, λοιπόν, η Καρδίτσα να είναι μία μικρή και με όχι πολλές επιλογές για τους νέους πόλη, όμως η αλήθεια είναι ότι όσοι φοιτητές έχουν ζήσει σε αυτή, μόνο καλά έχουν να θυμούνται. Επομένως, εάν έχεις περάσει σε κάποιο τμήμα που εδράζεται στην Καρδίτσα, δώσε της μια ευκαιρία και θα δεις ότι θα περάσεις όμορφα φοιτητικά χρόνια και ας μην είναι μεγαλούπολη. Είμαι σίγουρη ότι θα την αγαπήσεις και πίστεψέ με, γιατί την ζω εδώ και 22 χρόνια!

Καλή φοιτητική ζωή!

Σχόλια