Κι εσύ εργαζόμενος φοιτητής; Πάρε μια βαθιά ανάσα και μην αγχώνεσαι. Μπορείς να τα συνδυάσεις όλα.

Είσαι και εσύ εργαζόμενος φοιτητής; Δεν θα μας έκανε εντύπωση, αφού στην Ελλάδα του 21ου αιώνα που διανύουμε αποτελεί μια σκληρή πραγματικότητα. Βλέπεις, ο αριθμός των νέων -ηλικίας κυρίως από 18 έως 25 ετών- που αναγκάζονται να καταφύγουν σε μια δουλειά παράλληλα με τις σπουδές τους, προκειμένου να καταφέρουν να σταθούν οικονομικά στα πόδια τους είναι μεγάλος.

Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν φοιτητές, που φεύγουν από τα σπίτια τους για να σπουδάσουν σε άλλη πόλη και χρειάζονται τα χρήματα αυτά για να μπορέσουν να παραμείνουν εκει, φοιτητές που ζουν ακόμα στο σπίτι τους μεν αλλά οι καταστάσεις δε τους οδηγούν να βρουν μια εργασία για να μην γίνουν επιπρόσθετο βάρος στους γονείς τους, αλλά και φοιτητές οι οποίοι δουλεύουν σε οικογενειακές επιχειρήσεις για να βοηθήσουν τους δικούς τους. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, αυτή η συνθήκη δεν παύει να είναι μια πραγματικότητα.

Σαν μια εργαζόμενη φοιτήτρια κι εγώ από τα 18 μου, έρχομαι με αυτό το άρθρο για να σου δώσω μερικά tips για μια ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο!

1. Ο ύπνος είναι ο καλύτερός σου φίλος

Ο νούμερο ένα κανόνας. ΜΗΝ ΠΑΡΑΜΕΛΕΙΣ ΤΟΝ ΥΠΝΟ. Μπορεί να ζεις μεν τη νεανική σου ζωή, και προφανώς και θα κάνεις ένα ξενύχτι από εδώ κι από εκεί, αλλά όσο μπορείς να αποφεύγεις τα συνεχόμενα ξενύχτια όταν ξέρεις ότι την επόμενη μέρα το πρόγραμμα σου έχει μάθημα και δουλειά. Το σκορ πρέπει να είναι Ύπνος – Εργαζόμενος Φοιτητής: 1-0 και όχι το ανάποδο.

Βλέπεις, όταν ο οργανισμός σου δεν “φορτίζει” όπως πρέπει μέσω του ύπνου, υπολειτουργεί σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το μυαλό σου θα δυσκολευτεί σε μεγάλο βαθμό από τη μία να εστιάσει στην παράδοση, κι από την άλλη να ανταποκριθεί στα πλαίσια του εργασιακού σου χώρου. Το βασικό οχτάωρο ύπνου -οκ, εφτάωρο αν δυσκολεύεσαι- είναι η βάση της πυραμίδας αυτής της ισορροπίας.

2. ΚΑΘΕ γεύμα μες στη μέρα είναι σημαντικό

Το ίδιο που ισχύει για τον ύπνο, ισχύει και για το φαγητό. Τα γεύματά σου είναι κι αυτά τρόποι που φορτίζεις μέσα στη μέρα (συν το ότι το φαγητό είναι ευτυχία). Το να παραμελείς γεύματα ή να τρως μόνο βρώμικο street food μπορεί να οδηγήσει τον οργανισμό σου σε “ζημιές” και σε υποτονικές τάσεις με αποτέλεσμα, τι άλλο;

Να μην μπορείς να ανταποκριθείς σε τίποτα.

Οπότε don’t skip your meals.

3. Ξέρεις τι εστί ατζέντα; Γιατί εργαζόμενος φοιτητής χωρίς ατζέντα, δεν γίνεται!

Αυτά τα ωραία βιβλιαράκια που έχουν μέσα τις ημέρες, τις εβδομάδες και τους μήνες τα ξέρεις; Ατζέντες λέγονται και είναι ίσως ο καλύτερος προσωπικός βοηθός σου.

Το να έχεις μέσα σε ένα βιβλιαράκι τι έχεις να κάνεις κάθε μέρα, όπως τι μάθημα πρέπει να παρακολουθήσεις και πότε, πότε πρέπει να παραδόσεις την τάδε εργασία που σου έβαλαν, τι ώρες δουλεύεις και ποιο είναι το σημερινό task σου στην δουλειά και διάφορα πολλά άλλα που δεν θα μπορείς να συγκρατήσεις σε ένα μυαλό “αχταρμά” από τις τόσες πληροφορίες, πίστεψέ με, σε βάζει σε μια τάξη όσο τίποτε άλλο.

4. Προγραμμάτισε τη μέρα σου στο ρολόι!

Το επόμενο βήμα μετά την ατζέντα είναι να κάνεις έναν προγραμματισμό στην ώρα. Ξέρω ότι ακούγεται αγχώδες και ψυχαναγκαστικό, αλλά desperate times call for desperate measure. Και σιγά το desperate δηλαδή. Όρισε ποια ώρα πρέπει να ξυπνήσεις, ποια ώρα πρέπει να ξεκινήσεις από την σχολή σου για να φτάσεις εγκαίρως στη δουλειά σου και vice versa, πόσο χρόνο διάλειμμα δίνεις στον εαυτό σου για να κάνεις κάποια συγκεκριμένα πράγματα κλπ κλπ.

Πες “τώρα έχω να κάνω αυτό” και “τώρα πρέπει να κάνω εκείνο.” Ακούγεται χαζό ναι, αλλά η κίνηση αυτή του προγραμματισμού ηρεμεί το άγχος σου.

5. Και φυσικά όντας εργαζόμενος φοιτητής ΠΡΕΠΕΙ να έχεις “συμμάχους” στην σχολή

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όσοι δουλεύουμε είναι ότι σχεδόν πάντα θα βάλουμε προτεραιότητα την εργασία μας από την σχολή μας. Θα χάσουμε μαθήματα για μαθήματα είτε γιατί οι ώρες μας συμπέπτουν με αυτά, είτε γιατί η κούραση και η απόσταση σχηματίζουν στο κεφάλι μας ένα “δεν μπορώ να πάω” κι ένα “δεν προλαβαίνω”.

Γι’ αυτό λοιπόν οι φίλοι που θα κάνουμε στη σχολή είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχός μας. Οι σημειώσεις που θα σου προμηθεύσουν αποτελούν σωτήριες στις εξεταστικές, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν κι ένα κίνητρο για να πας να παρακολουθήσεις τα μαθήματα που μπορείς χωρίς να σκέφτεσαι το “α, βαριέμαι, είμαι κουρασμένος.”

6. Treat yourself!

Last but not least. Κάνε που και που ένα δώρο στον εαυτό σου. Μέσα σ’αυτό το χάος των εξόδων και των λογαριασμών, μην ξεχνάς ότι δουλεύεις για να μπορείς να στέκεσαι στα πόδια σου ανεξάρτητος. Κι αυτό συνεπάγεται το να φροντίζεις και τον εαυτό σου.

Μια μπλούζα που είδες σε μια βιτρίνα και ερωτεύτηκες, το δίπλωμα που πάντα ήθελες να βγάλεις και δεν μπορούσες, ένα ταξίδι σε έναν φίλο σε επαρχία ή σε νησί.

Κάτι μεγάλο ή μικρό από σένα για σένα είναι ίσως ένα αρκετά μεγάλο κίνητρο για να συνεχίσεις να προσπαθείς.

Σχόλια