Μια διαφορετική γνωριμία με τον Χιλιανό cult σκηνοθέτη Αλεχάντρο Χοδορόφσκι ή αλλιώς τον ποιητή του κινηματογράφου.

Ο θαυμαστός κόσμος του σκηνοθέτη Alejandro Jodorowsky (Αλεχάντρο Χοδορόφσκι), ο οποίος σου είναι γνωστός (ίσως) από την ταινία “El Topo” ή “Τhe Holy Mountain” είναι γεμάτος με εικόνες που ισορροπούν ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, με πρόσωπα, με συμβολισμούς, με χρώματα και αλλαγές.

Αλεχάντρο Χοδορόφσκι: 10 πράγματα που δεν ήξερες για εκείνον και τις ταινίες του

Είναι ένας κόσμος μαγικός, ένας κόσμος σουρεαλιστικός, ένας κόσμος που αιωρείται πάνω από τη φαντασία, αλλά και την πραγματικότητα.

Για τον Χοδορόφσκι ο κινηματογράφος δεν αποτελεί ακόμη έναν τρόπο εξασφάλισης χρημάτων, αλλά μια μορφή αυτοπραγμάτωσης, ένας ακόμη δρόμος προς την πνευματικότητα. 

«Οι ταινίες είναι μια ψευδαίσθηση – αλλά πρέπει να είναι η πιο όμορφη ψευδαίσθηση».

Μετά λοιπόν από αυτή τη σύντομη εισαγωγή στη μαγεία της κινηματογραφικής τέχνης του Αλεχάντρο Χοδορόφσκι πάμε να δούμε 10 πραγματάκια που ανακάλυψα για εκείνον και νομίζω θα βρεις -κάποια τουλάχιστον, αν όχι όλα- αρκετά ενδιαφέροντα!


1. Oι πολλαπλές ταυτότητες του Χοδορόφσκι: Ηθοποιός, σκηνοθέτης, συνθέτης, (ψυχό)θεραπευτής, μίμος και σεναριογράφος κόμικς. 

2. Η ταινία “The Holy Mountain” χρηματοδοτήθηκε από τον πρόεδρο της εταιρίας των Beatles, κατόπιν παρότρυνσης του John Lehnon. Tόσο πολύ φαίνεται ότι τον “τρίπαρε” η παρακολούθηση του “Εl Topo”.

3. H κυκλοφορία της ταινίας, ωστόσο, απαγορεύτηκε από τον ίδιο το χρηματοδότη της για 30 χρόνια περίπου.

Έτσι, ο Αλεχάντρο έδωσε κάποια κακά αντίγραφά της σε “πειρατές” δωρεάν.

4. Σε συνέντευξή του ανέφερε ότι μισεί τον Walt Disney, καθώς δημιούργησε με τις ταινίες του “πολλούς μικρούς ανόητους”, ενώ, παράλληλα, χαρακτήρισε ως αγαπημένη -δική του- ταινία, το “Santa Sangre”.

5. To σενάριο της ταινίας “Dune”, ένα πρότζεκτ που τελικά δεν προβλήθηκε, αντιστοιχούσε σε 14 ώρες καθαρής ταινίας, στην οποία θα έπαιζε και ο Σαλβαδόρ Νταλί!

6. Σπούδασε Ψυχολογία και Φιλοσοφία, αλλά τελικά τα παράτησε για να ασχοληθεί με το θέατρο και τη μίμηση.

7. Του αρέσει να δημιουργεί στα έργα του χαρακτήρες που “διαστέλλονται και μεγαλώνουν”, καθώς βγαίνει από τα ρούχα του, όπως λέει, όταν βλέπει ρόλους που δεν αλλάζουν, που παραμένουν ως το τέλος αμετάβλητοι.

8. Η πιο πρόσφατη ταινία του (2016) έχει τίτλο “Ποίηση χωρίς τέλος” και είναι η 2η ταινία μιας πενταλογίας που στοχεύει στην (κινηματογραφική) ανασύνθεση της περιπετειώδους ζωής του.

9. Ο ίδιος έχει εφεύρει μια θεραπευτική μέθοδο την οποία ονομάζει “Ψυχομαγεία”, μέσα από την οποία πιστεύει ότι “μπορούμε να γίνουμε αυτό που είμαστε πραγματικά και όχι αυτό που οι άλλοι θέλουν να μας κάνουν”.

Σκοπεύει μάλιστα να κάνει αυτή του τη μέθοδο γνωστή μέσα από την ταινία που ετοιμάζει με τίτλο “Psychomagic, an Art that heals”.

10. Πριν την έναρξη των γυρισμάτων του “The Holy Mountain”, κλείδωσε τους ηθοποιούς στο σπίτι του για 2 μήνες και τους άφησε να κοιμούνται μόνο 4 ώρες ημερησίως, ενώ παράλληλα είχε προσλάβει έναν γκουρού για την εκπαίδευση τους.

Σχόλια