Street art: Εκεί που o γκρίζος καμβάς των πόλεων γεμίζει με χρώμα.

Έχοντας βάλει το αγαπημένο συγκρότημα στη διαπασών και προσπαθώντας να οργανώσω αυτό το κείμενο, το οποίο ελπίζω τώρα ότι διαβάζεις, για ακόμα μια φορά κατακλύζομαι από το ερώτημα:

Τι είναι η τέχνη;

Οι απαντήσεις αναρίθμητα μοναδικές!

Η τέχνη, για εμένα, είναι ένας τρόπος έκφρασης, η ανάδυση του εσωτερικού εαυτού, των συναισθημάτων, των σκέψεων και όλων εκείνων που πολλές φορές αδυνατούμε να μετουσιώσουμε σε λέξεις. Ή αλλιώς, η τέχνη είναι έρωτας, εξέλιξη, επανάσταση, υπερβολή, μα και απόλαυση.

Η τέχνη είναι μια προσπάθεια ενσάρκωσης της… ουτοπίας, μιας ουτοπίας με διαφορετικές αποχρώσεις για τον καθένα. Μπορεί, επίσης,να γεννηθεί οποτεδήποτε και οπουδήποτε, απεγκλωβισμένη από τις συμβάσεις ενός ατελιέ και τους εικαστικούς κανόνες των βιβλίων.

Ανάλογα και τα χαρακτηριστικά του…δρόμου! Ο δρόμος λειτουργεί απελευθερωτικά. Εκπέμπει ζωντάνια, παλμό! Δρόμος είναι να μοιράζεσαι τις ιδέες σου, να αλληλεπιδράς με τον κόσμο τριγύρω, να προβληματίζεις και να προβληματίζεσαι, να γελάς, να θυμώνεις, να θαυμάζεις…

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η τέχνη του δρόμου (“Street Art”) με μαγεύει, γιατί είναι η ίδια η έμπνευση, καθ’ οδόν! Μοιάζει με ζωηρές πιτσιλιές αισιοδοξίας μέσα στο κάδρο μιας μονότονης καθημερινότητας.

“Graffiti, stencil graffiti, sticker bombing”: Όλες αυτές οι περίεργες για κάποιους ονομασίες αποτελούν μερικά μόνο από τα πολλά πρόσωπα της τέχνης του δρόμου, ενός είδους που μετρά ήδη 50 και κάτι χρόνια ζωής.

Το επόμενο συναρπαστικό με τη φρέσκια αυτή μορφή τέχνης είναι το γεγονός ότι δε χρειάζεται να επισκεφτείς κάποια πινακοθήκη. Μπορείς απλά να κανονίσεις ένα χαλαρό περίπατο στην πόλη, όντας όμως σε…ετοιμότητα!

Είμαι σίγουρη ότι περνώντας μέσα από τα στενά, τις κεντρικές πλατείες, κτλ, θα ανακαλύψεις μικρά διαμαντάκια!!

Για πολλές λοιπόν πόλεις, τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα έργα τέχνης τους δεν κρύβονται μέσα σε κάποια γκαλερί, αλλά στους… τοίχους τους!

Μεξικό, Βερολίνο, Νέα Υόρκη, Λονδίνο και ακόμα πολλές, ανάμεσα τους και η Αθήνα μας, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως η “Μέκκα” της Street Art.

Σε περίπτωση τώρα που αδυνατείς να περπατήσεις ανάμεσα στα street art σκηνικά του παγκόσμιου ή/και πανελλήνιου χάρτη, τότε η ιδανική λύση για εσένα είναι το Ιnstagram σου!!

Πλέον το instagram θεωρείται, κατά κάποιο τρόπο, ο καθρέφτης των ενδιαφερόντων μας και δεδομένου ότι βρίσκεσαι εδώ υποθέτω ότι είσαι ένας street art lover, just like me.

Πάρε λοιπόν το κινητό σου και αναζήτησε τους δικούς μου αγαπημένους street art λογαριασμούς στο Instagram, το feed των οποίων αξίζει να ακολουθείς:

1. @athensstreetartofficial

Ο λογαριασμός @athnesstreetartofficial θα σου χαρίσει μια άκρως δημιουργική διαδικτυακή βόλτα σε μερικές από τις πιο χρωματιστές και καλλιτεχνικές γωνιές της Αθήνας!

2. @herakut

O λογαριασμός αυτός θα σε βάλει μέσα στον κόσμο ενός πολύ γνωστού γερμανικού διδύμου (Hera & Akut) στο χώρο της street art.

Η τέχνη τους μοιάζει με αφήγηση ενός παραμυθιού, διεγείροντας τις αισθήσεις. Είναι  διαλογική, αλλά και άγρια ταυτόχρονα, ενώ το στοιχείο της μαύρης κωμωδίας είναι αναμφίβολα βασικό χαρακτηριστικό των έργων τους.

3. @streetart_official

Το κουμπί “Ακολουθήστε” θα σε οδηγήσει στο feed μιας σελίδας γεμάτης με έργα της τέχνης του δρόμου ανά τον κόσμο. Κάθε μέρα και μια άλλη φωτογραφία από της δημιουργίες γνωστών street artists, όπως o Eduardo Kobra.

4. @insane51art

Ο δικός μου αγαπημένος Έλληνας γκραφιτάς. Το “τρελό” της τεχνοτροπίας του και αυτό που με μαγνητίζει -και πιστεύω θα συνεπάρει και εσένα-  είναι ότι κατά κάποιο τρόπο ενσωματώνει στην ίδια επιφάνεια δύο τοιχογραφίες/μορφές, κάτι που μπορεί να μη γίνεται αντιληπτό με γυμνό μάτι, αλλά θα το αντιληφθείς με ένα ζευγάρι 3D γυαλιά!

https://www.instagram.com/p/Bn0xX0YAcG6/?taken-by=insane51art

5. @benslow

O λογαριασμός του Λονδρέζου Ben Slow βρέθηκε κάποια μέρα τυχαία στα “προτεινόμενα”. Φαίνεται ότι πηγή της έμπνευσης του είναι οι άνθρωποι που συναντά τυχαία στην καθημερινότητα του. Πολύχρωμοι χαρακτήρες “μέσα και έξω”.

6. @streetart360

O λογαριασμός αυτός ανήκει στο απόλυτο για εμένα Street Art magzine. Πληκτρολογώντας το όνομα του στην αναζήτηση θα βρεις ένα feed γεμάτο έμπνευση, χρώματα και μορφές.

 

7. @Wd_wildrawing

Ο επόμενος street artist που θα σου προτείνω είναι ο Wild Drawing aka WD, ένας Μπαλινέζος καλλιτέχνης με έδρα του πλέον την Αθήνα.

Τα έργα του έρχονται κατά κάποιο τρόπο να δώσουν πνοή στις σκέψεις των καθημερινών ανθρώπων, αναφορικά με τα διάφορα κοινωνικά ζητήματα, το lifestyle,τον καπιταλισμό, κ.ο.κ.

8. @davidl_bcn

Από τις λίγες φορές που δεν βρίσκω πολλές λέξεις να περιγράψω τη δουλειά κάποιου. Κάθε του δημιουργία με ωθεί στην απαγγελία…των φωνηέντων!!

“Ααααα”, “Οοοοο”, “ΟΥαουυυυυ” είναι μερικές από τις εκφράσεις μου κάθε φορά που βλέπω στην αρχική μου κάποιον “πειραγμένο” καρτουνίστικο χαρακτήρα με έντονα χρώματα.

 

Σχόλια