Η αλήθεια είναι ότι συνταγή επιτυχίας δεν υπάρχει, αλλά αυτά τα 13 λάθη πρέπει σίγουρα να τα αποφύγεις!

Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο μπορεί να μη γίνεις δεκτός στο μεταπτυχιακό της επιλογής σου. Συνήθως, μια αρνητική απάντηση οφείλεται σ’ ένα συνδυασμό παραγόντων και δεν είναι όλοι υπό τον έλεγχό σου.

H  Μαρίας Καλογερά, Career & Education Consultant, αναφέρει τα πιο συνηθισμένα λάθη που μπορείς να αποφύγεις με σωστό προγραμματισμό, γνώση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων και έχοντας επίγνωση σχετικά με όλα αυτά που πρέπει ή δεν πρέπει να γνωρίζουν οι admissions tutors για εσένα!

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή…

Τα τρία βασικά χαρακτηριστικά της αίτησής σου είναι:

1. Το επαγγελματικό CV είναι η σύντομη περιγραφή της εκπαίδευσης, των προσόντων και της επαγγελματικής σου εμπειρίας, που συνήθως αποστέλλεται με μια αίτηση εργασίας ή μεταπτυχιακών σπουδών.

Το σημαντικότερο για το CV είναι ότι ουσιαστικά αντικατοπτρίζει πόσο αποτελεσματικά αντιπροσωπεύεις το πανεπιστήμιο στην αγορά εργασίας.

2. Η συνοδευτική επιστολή είναι συνήθως ένα κείμενο 500-1200 λέξεων που επεξηγεί για ποιους λόγους θέλεις να φοιτήσεις στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα και γιατί πρέπει να επιλεγείς!

Θα σε βοηθήσει σίγουρα να έχεις διαβάσεις πράγματα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τις δεξιότητες που πρέπει να έχεις, αλλά και πως το πρόγραμμα θα σε βοηθήσει να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου.

3.Οι συστατικές επιστολές είναι γράμματα από άτομα που σε γνωρίζουν καλά και μπορούν να εγγυηθούν για εσένα, είτε για τις ακαδημαϊκές, είτε για τις επαγγελματικές σου ικανότητες, ενώ αν έχεις αποφοιτήσει θα σου ζητηθούν δύο ακαδημαϊκές συστατικές (ή και μια επαγγελματική).


Συνοδευτική Επιστολή: Τα 10 σημεία που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγεις

1. Απέφυγε τα στερεότυπα, χρησιμοποιώντας φράσεις όπως: Από μικρή ηλικία ήθελα να γίνω…

2. Μη χρησιμοποιήσεις γνωστά quotes, γιατί σίγουρα θα τα έχουν χρησιμοποιήσει και άλλοι.

3. Μη χρησιμοποιείς υπερβολικούς αλτρουιστικούς επαγγελματικούς στόχους όπως: θέλω να βοηθήσω/σώσω τον κόσμο, οι άλλοι εκμυστηρεύονται σε μένα τα προβλήματά τους.

4. Μην αναφέρεσαι εκτενώς και με μεγάλη λεπτομέρεια σε προσωπικά προβλήματα. 

5. Μην αναφέρεις κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας ως λόγο για να κάνεις μεταπτυχιακές σπουδές (πχ. σε ψυχολογία).

μεταπτυχιακό

6. Μην χρησιμοποιήσεις παραδείγματα που σε εκθέτουν ως επαγγελματία: πχ σε μια αίτηση είχε αναφερθεί ότι ο καλός μάνατζερ πρέπει να παίρνει δύσκολες αποφάσεις και συνέχιζε να περιγράφει πως ο τελευταίος απέλυσε έναν υπάλληλο. Ο τρόπος και η αφορμή ήταν λάθος και ο υποψήφιος παρουσίαζε τον εαυτό του σαν έναν επιπόλαιο επαγγελματία.

7. Μην κάνεις λάθη ορθογραφίας και σύνταξης. Αποδεικνύουν προχειρότητα, χαμηλά στάνταρ απόδοσης και αδυναμία να ελέγξεις ή να δώσεις σε κάποιον να ελέγξει τη δουλειά σου.

8. Μην κατηγορείς το πανεπιστήμιο που αποφοίτησες ώστε να δικαιολογήσεις το χαμηλό σου μέσο όρο. Θα κάνεις πολύ κακή εντύπωση αν κατηγορήσεις άλλους για τη δικιά σου χαμηλή ακαδημαϊκή επίδοση.

9. Μη προσπαθήσεις να κολακεύεις την επιτροπή μιλώντας για το “ranking του πανεπιστημίου” και “για τους παγκόσμιας φήμης καθηγητές και ερευνητές”: αυτές οι πληροφορίες τους είναι γνωστές.

Καλύτερα να αναφερθείς στους λόγους που θέλεις ο συγκεκριμένος καθηγητής να αναλάβει την πτυχιακή σου και πώς η έρευνα του σε έχει βοηθήσει να γράψεις μια εργασία ή να κάνεις μια έρευνα κλπ. Επίσης, ανάφερε συγκεκριμένα μαθήματα που σε ενδιαφέρουν.

10. Μη στείλεις ένα personal statement ή απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που δεν είναι δομημένες σωστά, παρέχουν ελλιπείς ή παραπάνω από τις απαιτούμενες πληροφορίες. Κάτι τέτοιο αποδυναμώνει την αίτησή σου.

Για τις περισσότερες μεταπτυχιακές σπουδές θα κληθείς να γράψεις κάποια εργασία, διατριβή, report κλπ. Επομένως, το να μπορείς να παρουσιάσεις τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές σου δεξιότητες καθώς και τους επαγγελματικούς σου στόχους με πειστικότητα είναι πολύ σημαντικό. Στο μεταπτυχιακό δεν μαθαίνεις να γράφεις σωστά, καθώς κάτι τέτοιο θεωρείται προαπαιτούμενο.


μεταπτυχιακό

Συστατικές επιστολές: 3 πράγματα που θα σου κάνουν κακό

1. Μην επιλέξεις έναν “διάσημο” καθηγητή ή τον πρύτανη του πανεπιστημίου που δε σε γνωρίζει καλά. Δε θα μπορέσει να γράψει μια εξατομικευμένη συστατική επιστολή.

Αντίστοιχα, μην επιλέξεις τον CEO ή Managing Director της εταιρείας αν δε σε ξέρει καλά. Ο αρμόδιος για να σου γράψει συστατική είναι ο απευθείας μάνατζέρ σου.

2. Μην στείλεις συστατική επιστολή από κάποιο πολιτικό πρόσωπο ή γνωστό καθηγητή που δε σε γνωρίζει καλά. Ακόμα και αν κάποιο συγγενικό σου πρόσωπο είναι καταξιωμένο στο χώρο που θες να σπουδάσεις, μην αναφέρεις ότι εργάστηκες μαζί του αν αυτό δεν μπορείς να το υποστηρίξεις με παραδείγματα.

Επέλεξε καθηγητές και επαγγελματίες που σε γνωρίζουν και έχουν θετική εικόνα για σένα. Ρώτησε ευγενικά “μπορείτε να μου γράψετε μια καλή συστατική επιστολή;”

3. Μην στείλεις συστατικές επιστολές που δεν είναι ρεαλιστικές: Όταν ο καθηγητής σου ενώ έχεις βγάλει 6.5 ή 7.0 λέει ότι είσαι άριστος φοιτητής ή όταν ο καθηγητής ή μάνατζερ σου αναφέρεται μόνο στα δυνατά σου σημεία χωρίς να αναφέρει κάποιο μειονέκτημα.


Επιπλέον, μην ξεχνάς ότι πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλά το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που έχεις επιλέξει και συγκεκριμένα τα παρακάτω σημεία:

1. Μην παραλείψεις να αναφέρεις συγκεκριμένους λόγους που έχεις επιλέξει το πρόγραμμα και εξυπηρετούν τους εργασιακούς ή ακαδημαϊκούς σου στόχους.

2. Απόδειξε ότι ταιριάζεις στις απαιτήσεις και την κουλτούρα του προγράμματος.

3. Μην αναφέρεις ότι θέλεις να κάνεις έρευνα σε ένα πεδίο που δεν κάνει έρευνα το πανεπιστήμιο.


Μην ξεχνάς ότι η αίτησή σου, το CV, οι εκθέσεις και οι συστατικές επιστολές δεν είναι ανεξάρτητα κομμάτια της αίτησής σου για μεταπτυχιακό. Όλα συνθέτουν μια συνολική προσωπική εικόνα… Την εικόνα που θα περιγράψει ο adminassions tutor στους συναδέλφους του!

Μάλιστα αύριο διοργανώνεται ένα Webinar με θέμα τη συγγραφή του Personal Statement. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ!

Σχόλια