Πόσες φορές έχεις σκεφτεί να τα παρατήσεις όλα και να ζήσεις μια μεγάλη περιπέτεια ταξιδεύοντας στην Ευρώπη; Ήρθε η ώρα να μάθεις πως αυτή η περιπέτεια, τελικά, δεν είναι και τόσο δύσκολο να γίνει πραγματικότητα αν ξέρεις πώς να χρησιμοποιήσεις το Interrail!

Δεν ξέρω για σένα, αλλά εγώ έχω τρέλα με τα ταξίδια. Για αυτό, πάντα προσπαθώ να βρω εναλλακτικούς, εύκολους και φτηνούς τρόπους για να ταξιδεύω όσο περισσότερο μπορώ. Με το Interrail έχεις τη δυνατότητα να επισκεφτείς σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη. Παρόλα αυτά είναι λίγο πιο περίπλοκο από ό,τι ακούγεται. Για αυτό συνέχισε να διαβάζεις για να μην τα βρεις σκούρα όταν πάρεις την απόφαση να το χρησιμοποιήσεις!

ταξίδι με Interrail: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να ταξιδέψεις στην Ευρώπη με τρένο

Με το εισιτήριο Interrail έχεις πρόσβαση σε απεριόριστες διαδρομές τρένων εντός Ευρώπης για συγκεκριμένες μέρες μέσα σε ένα χρονικό διάστημα που διαλέγεις εσύ. Μπορεί να σου κοστίσει από 51€ μέχρι 510€ αλλά αυτό εξαρτάται από τις προτιμήσεις σου, τις αντοχές σου και την τσέπη σου.

Ποιο εισιτήριο μου ταιριάζει;

Υπάρχουν 2 μεγάλες κατηγορίες εισιτηρίων Interrail:

  1. One Country Pass: σου ταιριάζει μόνο αν θες να επισκεφτείς πολλά μέρη σε μία μόνο ευρωπαϊκή χώρα,
  2. Global Pass: σου ταιριάζει αν θες να επισκεφτείς πολλές διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο χάρτης των χωρών που μπορείς να επισκεφτείς με το Interrail!

 

Οι συμμετέχουσες χώρες είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία.

 

 

Υπάρχουν, επίσης, 2 διαφορετικοί τύποι εισιτηρίου ανάλογα με το ρυθμό που θα επιλέξεις να ταξιδέψεις:

  1. Κάποιες μέρες μέσα σε ένα μήνα: σου ταιριάζει αν θες να ταξιδέψεις με πιο αργούς ρυθμούς. Για παράδειγμα, μπορείς να διαλέξεις να ταξιδέψεις 6 μέρες μέσα σε έναν μήνα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις όσα τρένα θες μέσα σε κάθε μέρα ταξιδιού ενός διαστήματος 30 ημερών.
  2. Continuous: σου ταιριάζει αν προτιμάς γρηγορότερους ρυθμούς ταξιδιού με στόχο να επισκεφτείς περισσότερα μέρη. Σε αυτήν την περίπτωση, διαλέγεις πόσες μέρες θες να ισχύει το πάσο σου, από 15 έως 22 μέρες ή και έναν ολόκληρο μήνα συνεχόμενο ταξίδι!

Πώς δουλεύει;

Η ιδέα είναι ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις όσα τρένα θες μέσα σε μία μέρα ταξιδιού. Ανάλογα με το πόσες μέρες θες να ταξιδέψεις, διαλέγεις και το ανάλογο εισιτήριο.

Μία μέρα ταξιδιού ξεκινάει από τα μεσάνυχτα και τελειώνει τα μεσάνυχτα της επόμενης μέρας. Δηλαδή, μπορείς να μπεις σε όσα τρένα τραβάει η ψυχή σου από τις 00:01 μέχρι τις 23:59 μιας οποιαδήποτε μέρας μέσα στο διάστημα που αναγράφεται στο εισιτήριο σου.

Υπάρχει, όμως, και ένα κολπάκι. Αν επιβιβαστείς σε ένα νυχτερινό τρένο, το οποίο ξεκινάει μετά τις 19:00 και φτάνει στον προορισμό του μετά τις 04:00 τα ξημερώματα, μπορείς να το μετρήσεις σαν μέρα ταξιδιού μόνο τη μέρα άφιξης σου.

Με το που ανέβεις στο τρένο, πρέπει να γράψεις επάνω στο εισιτήριο σου την ημερομηνία αλλά και τη διαδρομή του. Έτσι, ο ελεγκτής θα ξέρει ότι δεν έχεις υπερβεί τις μέρες τις οποίες δικαιούσαι να ταξιδέψεις με το Interrail. Επίσης, είναι τέλειο να γυρνάς σπίτι σου και να βλέπεις σε πόσα μέρη πήγες συνολικά!

Τι πρέπει να προσέξω;

  • Αν είσαι 12-27 χρονών, μην ξεχάσεις να αγοράσεις το εισιτήριο “Youth” καθώς είναι 35%  φτηνότερο από το κανονικό.
  • Σε κάποια τρένα, συνήθως τα τρένα υψηλής ταχύτητας, ζητούν να έχεις κάνει κράτηση θέσης. Αν έχεις αγοράσει το κανονικό Interrail και όχι το Premium, ίσως χρειαστεί να πληρώσεις ένα μικρό ποσό παραπάνω για να κάνεις την κράτηση. Για αυτό το λόγο, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς τα περιφερειακά τρένα τα οποία δεν απαιτούν καμία κράτηση θέσης. Εάν, όμως, σκοπεύεις να επισκεφτείς μέρη που δεν συνδέονται με περιφερειακά τρένα ή είναι πολύ μακριά το ένα από το άλλο, τότε συμφέρει να πληρώσεις λίγο παραπάνω και να αγοράσεις το Premium Interrail αντί του κανονικού. Δύο χώρες που χρησιμοποιούν κυρίως τρένα υψηλής ταχύτητας είναι η Ιταλία και η Ισπανία.

Το τρένο “Frecciarossa” της Ιταλίας πάει από το Μιλάνο στη Ρώμη σε μόλις 2:30 ώρες!

  • Είσαι υποχρεωμένος να γράψεις την ημερομηνία κατά την οποία ταξιδεύεις επάνω στο εισιτήριο σου με μαύρο ή μπλε στυλό. Μην κάνεις μουντζούρες άρα μην κάνεις και λάθη.
  • Πάντα να δείχνεις το εισιτήριο Interrail σε συνδυασμό με κάποιο έγγραφο πιστοποίησης (ταυτότητα ή διαβατήριο).
  • Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Interrail για την χώρα κατοικίας σου! Το μόνο που σου επιτρέπει το εισιτήριο είναι να κάνεις 1 διαδρομή εξόδου και 1 διαδρομή εισόδου στην χώρα σου. Όχι ότι αυτοί που έρχονται να επισκεφτούν την Ελλάδα έχουν και πολλά τρένα να διαλέξουν, αλλά τέλος πάντων.

Συμφέρει;

Συμφέρει για αυτούς που θέλουν να ταξιδέψουν λίγο πιο εναλλακτικά και γρήγορα. Ο κλασικός τουρίστας θα προτιμήσει την άνεση του αεροπλάνου και του ξενοδοχείου. Αυτός που θα επιλέξει το ταξίδι με το Interrail είναι πολύ πιθανό να μην έχει τελείως προγραμματισμένο δρομολόγιο, να κοιμηθεί μέσα στο νυχτερινό τρένο και να δει πράγματα που άλλοι δεν βλέπουν.

Χρηματικά συμφέρει σίγουρα γιατί δεν πληρώνεις το κάθε τρένο στο οποίο επιβιβάζεσαι ξεχωριστά. Επομένως, εξαρτάται από σένα αν είσαι διατεθειμένος/ διατεθειμένη να κουραστείς λίγο παραπάνω αλλά να ζήσεις την εμπειρία του ταξιδιώτη και της περιπέτειας. Πολλά πράγματα μπορούν να πάνε λάθος, αλλά θα βρεις ότι πολλά περισσότερα θα αξίζουν. 

Δες εδώ κάποιες φανταστικές ιδέες για διαδρομές που μπορείς να κάνεις με το Interrail και ξεκίνησε την εξερεύνηση!

Σχόλια