Η Βάλια Μπινίκου μας καλεί να γνωρίσουμε τον υπέροχο κόσμο της χειροτεχνίας!

Πριν από κάποια χρόνια μία κοπέλα, η Βάλια Μπινίκου, πήγε στον εργασιακό της χώρο ένα βιβλίο για το πλέξιμο… Αυτό αρκούσε για να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη ελληνική πλατφόρμα για χειροτεχνίες.

Η Βάλια Μπινίκου- μία ευτυχισμένη μαμά 2 μικρών παιδιών- μας μιλάει για την αρχή του Ftiaxto.gr, την Χειροτέχνικα, που διαρκώς μεγαλώνει και το World of War… ε το World of Crafters εννοούσα.

To Ftiaxto.gr είναι ένα site που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια και όπως όλα τα ωραία πράγματα ερασιτεχνικά.Βάλια Μπινίκου

“Τότε δούλευα σε μία διαφημιστική μαζί με κάτι άλλες κοπέλες. Είχα την περιέργεια για το πλέξιμο και έτσι παράγγειλα ένα βιβλίο για να διδαχθώ.”

“Το είδαν και οι υπόλοιπες κοπέλες, τους άρεσε και αρχίσαμε να βρισκόμαστε μία φορά την εβδομάδα για πλέξιμο παρεούλα. Κάποια στιγμή, αφού είδαμε ότι μας αρέσει πολύ και ότι θα θέλαμε να το βγάλουμε προς τα έξω, λέμε δεν κάνουμε site να μας δουν και λίγοι άνθρωποι;

To κάναμε! Έγινε ένας ντόρος στην αρχή, άρεσε πολύ σε πολλούς και έτσι ασχοληθήκαμε πιο εντατικά. Είχαμε σαν απώτερο σκοπό να γίνει η κύρια ασχολία μας. Κρατήσαμε αρχικά τις δουλειές μας και το 2014 γίναμε και επίσημα εταιρία.

Βέβαια, το site από μόνο του δεν έφτανε για να ζήσουμε, έτσι επεκταθήκαμε και στην διοργάνωση εκδηλώσεων σχετικές με τις χειροτεχνίες.

Τα υπόλοιπα κορίτσια: Ισιδώρα Κοντογιάννη, Νατάσα Λιανοπούλου και Έλενα Αντωνοπούλου αποχώρησαν σιγά σιγά.”

Βάλια Μπινίκου

Πως ξεκίνησες με τις χειροτεχνίες;

Από μικρή είχα μεγάλη περιέργεια για το πως λειτουργούν τα πράγματα και για το πως φτιάχνονται. Οι πρώτες μου χειροτεχνίες ήταν κοσμήματα. Τα κοσμήματα αυτά τα έφτιαχνα από κοσμήματα της μαμάς που “χάλαγαν ανεξήγητα”.

Τα χαλούσα, δηλαδή, και έφτιαχνα δικά μου για τα οποία ήμουν πολύ χαρούμενη και τα φορούσα στο σχολείο!

Εν συνεχεία, η Βάλια σπουδάζει στην Αγγλία γραφιστική, μετά κάνει μεταπτυχιακό σε Interactive Media και εργάζεται για χρόνια σε διαφημιστικές εταιρίες. Το 2011 διοργανώνει την πρώτη Xειροτέχνικα.

Η Xειροτέχνικα

Βάλια ΜπινίκουΗ Xειροτέχνικα πλέον έχει μετατραπεί σε φεστιβάλ. Φέτος θα υπάρχουν 8 craft rooms με σεμινάρια. Τα σεμινάρια αυτά διαφέρουν μεταξύ τους. Υπάρχουν τα απλά της μίας ώρας, όπου μαθαίνεις να κάνεις ένα κόσμημα ή ένα διακοσμητικό για το σπίτι.

Yπάρχουν και 3ώρα, όπου μπορείς να μάθεις να κάνεις καλλιγραφία, μαρμαρογραφία και πολλά άλλα. Φέτος, υπάρχει για πρώτη φορά συνεργασία με τα εργαλεία Bosch και Dremel, έτσι θα ασχοληθούμε πολύ με το ξύλο και τις diy κατασκευές.

Το World of Crafters

Βάλια ΜπινίκουΠρόκειται για μία ημερίδα που ξεκινάει 10 το πρωί και τελειώνει 6 το απόγευμα. Απευθύνεται σε ερασιτέχνες χειροτέχνες, που θέλουν να το εξελίξουν επαγγελματικά, αλλά και σε επαγγελματίες χειροτέχνες που θέλουν να μεγιστοποιήσουν τις πωλήσεις τους.

Δεν είναι μία ημερίδα, όπου θα μάθουν να κατασκευάζουν πράγματα. Είναι μία ημερίδα που βοηθάει τον κόσμο να μάθει πως να λανσάρει τα προϊόντα του. Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αν θες να βγάζεις λεφτά από την τέχνη σου.

Πως προλαβαίνεις να τα οργανώνεις όλα αυτά μόνη σου;

Ευτυχώς πλέον δεν είμαι μόνη μου. Βοηθάει τα μέγιστα ο σύζυγος μου Κώστας Φοντάλης, ο οποίος έχει αναλάβει πλήρως την οργάνωση του World of Crafters, αλλά γενικά είναι θεμελιώδης λίθος.

Στον όποιο ελεύθερο σου χρόνο ασχολείσαι με χειροτεχνίες;

Ειδικά αυτήν την περίοδο δεν έχω καθόλου ελεύθερο χρόνο και τον όποιο βρίσκω τον περνάω με τα παιδιά μου. Μόλις τελειώσει η έντονη σεζόν για εμένα σκέφτομαι να ασχοληθώ με το ξύλο. Νομίζω θα είναι το επόμενο βήμα για μένα.

Αν και γενικά δεν κάθομαι σε μία τέχνη εύκολα. Μου αρέσει να μαθαίνω, να μεταλαμπαδεύω τις γνώσεις μου και να καταπιάνομαι με κάτι καινούργιο.Βάλια Μπινίκου

Επόμενος στόχος για όλα αυτά τα project;

Επόμενος στόχος είναι να το ταξιδέψουμε στην επαρχία. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν μάθουν χειροτεχνίες ή που θέλουν να εξελίξουν τις δικές τους γνώσεις και δεν ξέρουν πως.

Παρ’ όλο που υπάρχει πλέον άπειρη online πληροφορία, πολλοί είναι αυτοί που θέλουν την ανθρώπινη επαφή για να μάθουν. Επόμενος στόχος είναι, λοιπόν, να βάλουμε σε ένα λεωφορείο ομιλητές και εισηγητές σεμιναρίων και να ταξιδέψουμε σε πιο απόμακρες περιοχές της Ελλάδος.

Και μία τελευταία ερώτηση που πρέπει να την κάνω… Έπαιζες World of Warcraft;

Ναι Νάσο έπαιζα, είχα έναν wizard με το όνομα Valiouska, αλλά δεν έβγαλα το όνομα από κει!

Ευχαριστούμε πολύ τη Βάλια Μπινίκου για τη φιλοξενία και τον χρόνο της και την Ηλέκτρα για τις φωτογραφίες της!

Περισσότερα για το World of Crafters: World of Crafters.gr, Περισσότερα για την Χειροτέχνικα: xeirotexnika.gr

Σχόλια