Βουνό ή θάλασσα; Ένα δίλημμα που ανέκαθεν βασάνιζε τους απανταχού ταξιδιώτες αυτού του κόσμου!

Και αυτό γιατί είτε επιλέξεις το βουνό είτε επιλέξεις τη θάλασσα, το σίγουρο είναι ότι θα περάσεις όμορφες καλοκαιρινές διακοπές. Ωστόσο, πιστεύεις ότι υπερτερεί κάποιο από τα δύο; Let’s see!

Βουνό ή θάλασσα: Εσύ τι προτιμάς;

Τώρα που και αυτό το καλοκαίρι ετοιμάζεται να ρίξει αυλαία και όλοι επιστρέφουν σιγά σιγά στη βάση τους (τα κεφάλια μέσα, όπως λέμε!), λέω να συζητήσουμε το αιώνιο δίλημμα που οι περισσότεροι έχουν, όταν πλησιάζει το καλοκαίρι και ετοιμάζονται να κανονίσουν τις διακοπές τους.

«Πού να πάω φέτος; Βουνό ή θάλασσα;», αναρωτιούνται πολλοί. Και ενώ το δίλημμα αυτό, για κάποιους μπορεί και να μην υπάρχει, εσύ που ταλανίζεσαι κάθε χρόνο, μείνε σε αυτό το άρθρο για να δεις τι λένε όσοι υποστηρίζουν το βουνό και όσοι τη θάλασσα!

What about mountains?

Τι ξεχωρίζει τις καλοκαιρινές διακοπές στη θάλασσα από αυτές στο βουνό; Μα φυσικά η δροσιά, φίλε μου! Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου το καλοκαίρι μάς ψήνει ανελέητα, φτάνοντας ακόμη και τους 40(+) βαθμούς (!), το βουνό αποτελεί το ιδανικό καταφύγιο για όσους δεν αντέχουν την υπερβολική και καυτή ζέστη και αποζητούν μία ελπίδα δροσιάς μέσα στο καλοκαίρι τους!

Δεν συζητώ για μέρες και μέρη που η ζέστη συνδυάζεται με την υγρασία. Απλά δεν περιγράφω άλλο!! Το βουνό, λοιπόν, με τα δέντρα και το υψόμετρο που διαθέτει, μπορεί να σου χαρίσει, έκτος από μέρες ηρεμίας, και μέρες δροσερές. Γι’αυτό, απόλαυσε το οξυγόνο!

Κάτι ακόμα που ξεχωρίζουν όσοι επιλέγουν το βουνό, είναι η δυνατότητα για την καθημερινή ενασχόληση με τη φύση και τις δραστηριότητες που αυτή προσφέρει. Εάν, λοιπόν, είσαι και εσύ ένας σύγχρονος nature lover, δεν έχεις παρά να επιλέξεις καλοκαιρινές διακοπές στην ύπαιθρο και το βουνό, περνώντας αμέτρητες ώρες ανάμεσα στο απέραντο πράσινο και τα ζώα της εξοχής. Άλλωστε, τι καλύτερο από τη θέα ενός καταπράσινου τοπίου και τη συντροφιά αξιολάτρευτων ζώων;

Άκρως σημαντικό επιχείρημα όλων των βουνίσιων, είναι η ανεκτίμητη δυνατότητα για αποτοξίνωση που σου δίνεται, εάν κλείσεις διακοπές στο βουνό. Ξέχνα για λίγο τις ώρες που περνάς μπροστά από τον υπολογιστή ή το κινητό σου, όταν βρίσκεσαι στην πόλη και εστίασε την προσοχή σου στη φύση, η οποία έχει να σου δώσει όλη την ομορφιά και την απόλαυση που αποζητάς από τη ζωή.

Άδειασε το μυαλό σου από τις διάφορες αγχωτικές σκέψεις και δες τη φύση που σου προσφέρεται μέσω του βουνού, ως το αντίδοτο του άγχους και της πίεσης, που σε κατακλύζουν όλο τον υπόλοιπο καιρό. Είναι γνωστό ότι η φύση ηρεμεί τους πάντες, γι’αυτό δώσε της μια ευκαιρία και θα δεις ότι σύντομα θα την επιλέξεις ξανά.

Let’s talk about vitamin (S)ea!

Αυτό που σαγηνεύει και χαλαρώνει εμένα -και όλον τον κόσμο (φαντάζομαι!)- που επιλέγει τη θάλασσα, είναι αναμφίβολα ο απίστευτα γαλήνιος και χαλαρωτικός ήχος των κυμάτων.

Όταν βρίσκεσαι στη θάλασσα, το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα χαλαρώσεις και θα αφεθείς στον υπέροχο ήχο που κάνουν τα κύματα όταν σκάνε στην ακτή. Μιλάμε για έναν ήχο που αναζωογονεί ψυχή και σώμα!

Τι πιο όμορφο, άλλωστε, από το να αφήνεις το μυαλό και τον εαυτό σου να “ταξιδεύει” σε άλλα μέρη, ακούγοντας αυτόν τον μαγικό ήχο, ενώ βρίσκεσαι ξαπλωμένος στο κρεβάτι ή την ξαπλώστρα σου;

Εάν, πάλι, είσαι λάτρης του fitness και δεν σταματάς να γυμνάζεσαι ούτε κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών σου διακοπών, τότε η θάλασσα είναι για σένα αγαπητέ, μια και μας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσουμε διάφορα θαλάσσια σπορ, τα οποία αποτελούν απόλυτα αποτελεσματική γυμναστική.

Εκτός των άλλων, οι αερόβιες ασκήσεις μέσα στη θάλασσα, βοηθούν στην καύση του λίπους και στο τέντωμα των μυών, νιώθοντας λιγότερη κόπωση, απ’ότι αν το έκανες εκτός θαλάσσης. Άλλωστε, είναι ευρέως γνωστό, ότι λόγω της έλλειψης βαρύτητας στη θάλασσα, κινείσαι πιο ελεύθερα και άνετα, απολαμβάνοντας την άνωση και την πλεύση που σου προσφέρει.

Τέλος, έρχομαι στο κομμάτι της θέας, που σου χαρίζει η εικόνα της θάλασσας. Είμαι σίγουρη πως όσο αγχώδης και αν είσαι, δεν υπάρχει περίπτωση να αντισταθείς στη γαλήνη που απλώνεται απλόχερα, χάρη στο θαλάσσιο τοπίο, ιδίως την ώρα εκείνη, που ο ήλιος ετοιμάζεται να αποσυρθεί και να δώσει, για άλλη μία μέρα, τη θέση του στο φεγγάρι και τη νύχτα.

Εάν, δε, είσαι και fan των “ψαγμένων” και, ενίοτε, ρομαντικών φωτογραφιών, τότε η θέα της θάλασσας σε αλληλεπίδραση με τον ουρανό, είτε την ημέρα είτε τη νύχτα, είναι η ιδανική περίσταση για να αναπτύξεις τις φωτογραφικές σου ανησυχίες ελεύθερα!


Είτε επιλέγεις το βουνό είτε τη θάλασσα, το σίγουρο είναι πως και οι δύο συνθήκες θα σου προσφέρουν απόλυτα ιδανικές καλοκαιρινές διακοπές, ανάλογα φυσικά με την προσωπικότητα, το χαρακτήρα σου και τι είναι αυτό που αποζητάς εσύ ο ίδιος από το καλοκαίρι σου.

Ωστόσο, εάν ανήκεις στους ανθρώπους που δεν ξέρουν τι να διαλέξουν κάθε χρόνο, αναλογίσου τα ανωτέρω επιχειρήματα και αποφάσισε τι πραγματικά επιθυμείς για το καλοκαίρι του 2019! Εάν πάλι, δεν μπορέσεις να αποφασίσεις, ψάξε για προορισμούς που συνδυάζουν αρμονικά και τα δύο, υπάρχουν!!

Σχόλια