Ποιός είναι ο άνδρας μυστικιστής που τελούσε όργια στο όνομα του Θεού, επηρέαζε την τελευταία αυτοκράτειρα της Ρωσίας και προέβλεψε την πτώση της Ρωσίας μετά τον πόλεμο; Η αληθινή ιστορία του Ρασπούτιν σε λίγες σειρές.

“Ra-Ra-Rasputin”…όλοι σιγοτραγουδάμε το ρεφρέν, όλοι κάπου έχουμε ακούσει αυτό το τραγούδι. Οι στίχοι του τραγουδιού ακολουθούν μία διήγηση της ζωής του Grigori Yefimovich Rasputin και για να είμαι ειλικρινής δεν το σκέφτηκα ποτέ και δεν έψαξα ποτέ τον άνθρωπο πίσω από την ιστορία.

Λίγα λόγια για την ζωή του:

Ο Γκριγκόρι Ρασπούτιν γεννήθηκε στην ρώσικη Σιβηρία την 21η μέρα του πρώτου μήνα του έτους 1869. Οι συγχωριανοί του τον θεωρούσαν ένα παράξενο παιδί, καθώς είχε ικανότητα να προβλέπει το μέλλον και να θεραπεύει άλογα απλώς αγγίζοντας τα. Μετά από έναν γάμο και τέσσερα παιδιά πήγε για κάποια χρόνια σε μοναστήρι αποφασίζοντας να επιδοθεί σε πνευματική ζωή.

Περιπλανήθηκε για κάποιο διάστημα φτάνοντας μέχρι το Άγιο Όρος και τα Ιεροσόλυμα. Δεν πλενόταν για μήνες και άφηνε τον ευατό του νηστικό. Με τον γυρισμό του στα πάτρια εδάφη όλοι μπορούσαν να διακρίνουν μία αλλαγή στον Ρασπούτιν, που την περιέγραφαν ως μια εσάνς πνευματικότητας και θεωρούσαν πως τον περιέβαλε μια ιερότητα.

Στην ουσία ήταν ένας μυστικιστής, υποτιθέμενος θεραπευτής και μοναχός, περιπλανητής που βρωμούσε καθώς πρόσεχε σπάνια την προσωπική του υγιεινή.

Η σύνδεση με την αίρεση των Khlysts:

Ένα υποχθόνιο ρεύμα του ορθόδοξου Χριστιανισμού, με τελετές λατρείας που θύμιζαν σατυρικούς χορούς και συμπεριελάμβαναν μαστιγώματα και όργια, επηρέασε τον ‘τρελό μοναχό’ στην μετέπειτα καριέρα του. Υιοθέτησε την ιδέα της εξιλέωσης της αμαρτίας με αμαρτία.

Στη Ρωσία, γύρω από τον Ρασπούτιν, που ισχυριζόταν ότι έχει οράματα της Παρθένου Μαρίας, δημιουργήθηκε ένα αιρετικό εκκλησίασμα ατόμων στα οποία ισχυριζόταν ότι μέσα από την σεξουαλική εξουθένωση έρχεσαι κοντά με τον θεό. Έτσι, ο Γκριγκόρι είχε συνεβρεθεί με άπειρες γυναίκες που τον ακολουθούσαν ως το διαλεχτό πρόσωπο.

Στο διαμέρισμα του τον επισκέπτονταν καθημερινά γυναίκες για να τους προσφέρει την θρησκευτική του υπηρεσία, έγραφαν τα ακατανόητα λόγια που ψέλλιζε, έπιναν μαζί του και επιδίδονταν σε σεξουαλικές πράξεις ιερές για αυτές.

Πέραν της “ιερότητάς” του, ο Ρασπούτιν φαίνεται να ήταν προικισμένος με ένα ασυνήθιστα μεγάλο μόριο, το οποίο είχε αποκτήσει την δική του φήμη. Μετά τον θάνατό του, λέγεται ότι, το πέος του βρέθηκε από μία υπηρέτρια και μετά από πολύ περιπλάνηση φυλάσσεται σε μουσείο στην Αγία Πετρούπολη. Πώς είμαστε σίγουροι όμως ότι είναι αυτό;

Portrait of Grigori Efimovitch Rasputin (1869-1916) among his followers (Russia). Ca. 1907. (adoc-photos/Corbis/Getty Images)

Η σχέση του με την τελευταία οικογένεια Τσάρων:

Η συνάντηση του με τον επίσκοπο Θεοφάνη στην Αγία Πετρούπολη τον έφερε σε επαφή με την τελευταία οικογένεια που βασίλευσε στην αυτοκρατορική Ρωσία. Παρόλη την αντιαισθητική του εμφάνιση και τον αποκρουστική οσμή του προκαλούσε δέος ανάμεσα στους αριστοκρατικούς κύκλους και όλη μιλούσαν για τα ορθάνοιχτα και μαγνητικά μάτια του.

Μετά την βοήθεια του στον γιο του τσάρου, Αleksey, που έπασχε από αιμοφιλία(ασθένεια στην οποία το σώμα δεν θεραπεύει τις πληγές του) ο Τσάρος Νικόλας Β’ και η γυναίκα του Αλεξάνδρα τον λάτρευαν. Αποτελεί μυστήριο το πώς το παιδί έγινε καλά, αν και υπάρχει η πεποίθηση ότι ο Ρασπούτιν απλά σταμάτησε την λήψη ασπιρίνης.

Η Τσαρίνα Αλεξάνδρα, η οποία είχε γενικότερα μία κλίση προς τον μυστικισμό, λάτρευε τον “τρελό μοναχό” και όταν, κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, κινούσε τα νήματα της εσωτερικής πολιτικής ήταν ο πιο στενός της σύμβουλος. Της έλεγε ότι είναι αγία και πως την έβλεπε στον ύπνο του με φωτοστέφανο.

Ο Ρασπούτιν ήταν κατά του πολέμου (1914 – 1918) και προσπάθησε να πείσει τον Τσάρο να κάνει ειρήνη με την Γερμανία, κάτι που φυσικά απέτυχε. Σε ένα γράμμα που είχε στείλει στον Νικόλαο Β’ περιέγραφε την μεγάλη καταστροφή που θα προξενούσε ο πόλεμος στην χώρα.

Ρασπούτιν

Ο κινηματογραφικός θάνατος:

Η περίεργη συμπεριφορά του έγινε γνωστή στους κύκλους της εκκλησίας, καθώς κάμποσες φορές την ημέρα εισερχόταν σε λουτρά είτε με μέλη της αριστοκρατίας είτε με πόρνες, και κατηγορήθηκε πως πράττει με βάση τον διάβολο. Η Τσαρίνα Αλεξάνδρα βέβαια εξόρισε τα μέλη που δυσφημούσαν, ως την ενσάρκωση του Αντίχριστου, τον λατρεμένο της Ρασπούτιν.

Η πρώτη απόπειρα δολοφονίας του Γκριγκόρι έγινε από μία πόρνη που είχε σταλθεί από τους εξορισμένους κληρικούς. Η γυναίκα πλησιάζοντας τον του έμπιξε ένα μαχαίρι στην κοιλιά μέχρι που είδε τα εντόσθια του να πετάγονται. Δια μαγείας ο Ρασπούτιν επιβίωσε από την επίθεση.

Οι φήμες που ήθελαν τον Ρασπούτιν να έχει μία πιο στενή σχέση με την Τσαρίνα Αλεξάνδρα και πως είναι κατάσκοπος των Γερμανών άρχισαν να φουντώνουν. Η Ευρώπη συζητούσε την επιρροή του στις αποφάσεις της αυτοκρατορικής οικογένειας της Ρωσίας. Ο επιφανής Ρώσος πρίγκιπας Yussupov, άνδρας της ανιψιάς του Τσάρου, και ο Purishkevich, μέλος του κοινοβουλίου πήραν την απόφαση να μην αφήσουν, πλέον, έναν αχρείο να επηρεάζει το μέλλον της Ρωσίας.

Έτσι ο Yussupov προσκάλεσε τον Ρασπούτιν σπίτι του σε δείπνο λέγοντας του πως η γυναίκα του χρειαζόταν την βοήθειά του. Τον τάισε κέικ και έβαλε δηλητήριο στο κρασί του, το οποίο ο Ρασπούτιν απόλαυσε και δεν έπαθε τίποτα. Αποφάσισε, λοιπόν, να τον πυροβολήσει. Οι δολοφόνοι τύλιξαν το σώμα του και το πέταξαν σε ένα παγωμένο ποτάμι.

Τα περίεργα της δολοφονίας:

  • Μία ώρα μετά τον πυροβολισμό ο Yussupov πήγε να ελέγξει το σώμα του νεκρού και κατάλαβε ότι ήταν ακόμη ζωντανός.
  • Ο Ρασπούτιν προσπάθησε να τρέξει για να σωθεί, ωστόσο ο Purishkevich τον πυροβόλησε αρκετές φορές με την τελευταία σφαίρα να τον βρίσκει στο κεφάλι.
  • Όταν βρήκαν τον πτώμα του στο ποτάμι λέγεται ότι υπήρχε νερό στους πνεύμονες του, πράγμα που δείχνει ότι ίσως ζούσε ακόμα, όταν τον έριξαν στο νερό μετά από πολλές σφαίρες.

Σχόλια