Οι ψυχεδελικοί Naxatras μιλάνε στο Frapress.gr για βινύλια, tours και GTA!

Εφόσον, πλέον όλοι γνωρίζουμε τους Naxatras, το psychedelic rock συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη που με τα riffs του και τις groovy μελωδίες του έχει σαρώσει σε Ελλάδα και Ευρώπη, αποφασίσαμε να ξεφύγουμε από τα κλισέ των “πώς γνωριστήκατε, πώς βγήκε το όνομα σας” τύπου συνεντεύξεων και να μιλήσουμε για διάφορα άσχετα και ταυτόχρονα σχετικά θέματα, δημιουργώντας μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη!

Naxatras mini bio

Οι Naxatras ιδρύθηκαν το 2012 και καλλιέργησαν τον ήχο τους μέχρι το 2015, που κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους ομώνυμο δίσκο, ηχογραφημένο εξολοκλήρου αναλογικά και live.

Τον Απρίλιο του 2016 κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ της μπάντας με τίτλο “II” κινούμενο σε πιο πειραματικά space rock μονοπάτια, αφού είχε προηγηθεί ένα EP 2 κομματιών, όλα τα παραπάνω ηχογραφήθηκαν live και direct-to-master σε μπομπίνα.

Το Σεπτέμβριο του 2017 κυκλοφόρησαν το single “All the Stars Collide Into a Single Ray” και προχώρησαν στην τρίτη ευρωπαϊκή τους περιοδεία, έχοντας παίξει πλέον σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και σε καταξιωμένα φεστιβάλ όπως το Lake on Fire και Keep it Low.

Το Φεβρουάριο του 2018 κυκλοφόρησε ο τρίτος τους δίσκος, με την ονομασία “ΙΙΙ“.
Η μπάντα ενσωματώνει στοιχεία από psych/progressive rock, blues, funk, stoner και ανατολίτικη μουσική σε συνδυασμό με ένα ψυχεδελικό video show για πλήρη διέγερση των αισθήσεων.

the interview

Έχετε κυκλοφορήσει ήδη από το 2015 μέχρι και σήμερα τρία εξαιρετικά άλμπουμ. Ποιο είναι το μυστικό σας; Ποιος είναι ο τρόπος που γράφετε ένα κομμάτι;

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη φόρμουλα για να γράψουμε, άλλες φορές ιδέες (ακόμα και ολόκληρα κομμάτια) βγαίνουν πάνω στο τζαμ, άλλες φορές κάποιος φέρνει μια ολοκληρωμένη σύνθεση, άλλες φορές παίρνουμε ιδέες του καθενός και τις συνδυάζουμε μεταξύ τους και με άλλες ιδέες που βγήκαν στο τζαμ. Παίζουμε γενικά!

Αν κάνατε κάποιο (οποιοδήποτε) κομμάτι διασκευή, ποιο θα επιλέγατε;

Το μόνο κομμάτι που έχουμε διασκευάσει ειναι το “Planet Caravan” των Black Sabbath. Κάποια στιγμή, μεταξύ σοβαρού και αστείου, θέλαμε να διασκευάσουμε το “She’s Got to Have It” απο το soundtrack του Deep Throat. Ίσως και να το κάνουμε κάποια στιγμή…

Πρόσφατα κυκλοφορήσατε το Naxatras EP του 2016 σε ένα εντυπωσιακό βινύλιο. Τι είναι αυτό που σας ενθουσιάζει τόσο πολύ με τα βινύλια;

Τα βινύλια είναι ο πιο διαδραστικός τρόπος για να ακούς μουσική. Η διαδικασία του να το αγοράσεις, να το ανοίξεις, να το θαυμάσεις, να το βάλεις στο πικάπ, να σκαλώσεις στο artwork όσο ο δίσκος παίζει, να αλλάζεις πλευρά στη μέση και γενικά η όλη ιεροτελεστία είναι κάτι πολύ ξεχωριστό. Είναι πολύ όμορφα αντικείμενα και μπορείς να κάνεις με αυτά πολύ δημιουργικά πράγματα.

Έχετε μια πολύ καλή σχέση με τα social media. Θεωρείτε πως τα social media είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για ένα συγκρότημα που τώρα ξεκινά τα πρώτα του βήματα;

Ίσως για τα πολύ πρώτα βήματα να είναι κάτι το αρνητικό, αλλά άπαξ και μια μπάντα αρχίσει να είναι ενεργή δισκογραφικά και συναυλιακά, πλέον είναι σχεδόν αδιανόητο να το κάνει χωρίς social media. Ο χώρος είναι πολύ ανταγωνιστικός και δε γίνεται να αγνοείς κάτι τόσο δημοφιλές.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια άνθηση στην ελληνική rock (stoner, psychedelic κλπ.) σκηνή. Θεωρείτε πως αυτό ήταν μια τυχαία συγκυρία, πως δημιουργήθηκε λόγω της γενικότερης κουλτούρας του ελληνικού κοινού ή κάτι άλλο;

Δε νομίζω πως κάτι τέτοιο είναι τυχαίο. Η psych/stoner σκηνή είναι από τις πιο αγνές ως προς το αυθεντικό rock στοιχείο, που έχει τις ρίζες του στα 60’s και 70’s. Οπότε, οι περισσότεροι ροκάδες, οι οποίοι είναι πολλοί για καλή μας τύχη, έχουν στραφεί σε αυτό το παρακλάδι. Και, φυσικά, οι μπάντες της σκηνής αυτής έχουν κάνει μια πολύ έντονη και μακροχρόνια προσπάθεια να ανοιχτούν σε μεγαλύτερο κοινό, στην Ελλάδα και εκτός, και αυτό έχει αρχίσει να αποφέρει καρπούς.

Το πρώτο σας άλμπουμ ήταν ταξιδιάρικο, το ΙΙ το δεύτερο ήταν πιο «διαστημικό» με τζαζ στοιχεία, ενώ το ΙΙΙ θα μπορούσε άνετα να είχε κυκλοφορήσει στα 70’s. Με τι άλλα είδη σκέφτεστε να πειραματιστείτε στο μέλλον;

Μας αρέσει πολύ να τζαμάρουμε σε funk γκρούβες. Επίσης, σκεφτόμαστε να εισάγουμε πιο έντονα το ηλεκτρονικό στοιχείο, σύνθια, ατμόσφαιρες, ρυθμούς και γενικά να πειραματιστούμε. Θα δείξει!

Σε ποιο βιντεοπαιχίδι θεωρείτε πως θα ταίριαζε η μουσική σας; (πχ το 2ο άλμπουμ σας θα ήταν ότι πρέπει για το Mass Effect ή το No Man’s Sky)

Χαίρομαι που το λες αυτό, είναι πολύ τιμητικό! Ένας φίλος μας έπαιζε κολλημένα Skyrim ακούγοντας το πρώτο μας άλμπουμ. Επίσης, θα ‘λεγε να έπαιζαν κομμάτια μας στο ραδιόφωνο κάποιου GTA.

* I am the Beyonder playing in the background*

Τον Οκτώβριο ξεκινάτε άλλο ένα Ευρωπαϊκό Tour. Τι περιμένετε να ζήσετε από αυτή την εμπειρία; Υπάρχει κάτι που να ξεχωρίζει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους σε σχέση με το ελληνικό κοινό;

Το τουρ είναι πάντα διαφορετικό και πάντα το ίδιο. Το χαρακτηρίζει η απρόβλεπτη φύση του να παίζεις κάθε βράδυ σε άλλη πόλη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και η καθημερινή τριβή με τα χιλιόμετρα, το βαν και την κλασική «τουρίλα». Είναι τέλεια φάση γενικά. Κάθε λαός έχει και τις ιδιαιτερότητες του, και οι Έλληνες το ίδιο φυσικά.

Street Mode Festival 2018 – Thessaloniki, Greece

Τέλος, θα σας δούμε στο Street Mode 2018 στη Θεσσαλονίκη. Τι μπορούμε να περιμένουμε από εσάς;

Τη συναυλιακή εμπειρία που παρουσιάσαμε και στα προηγούμενα Street Mode, αλλά αναβαθμισμένη και εμπλουτισμένη με καινούριο υλικό και εκπλήξεις!

Φωτογραφία εξωφύλλου: Αναστασία Παπαδάκη

Σχόλια