Το νέο βιβλίο του Νορβηγού “βασιλιά” των αστυνομικών θρίλερ σε στυλ νουάρ!

Ο Τζο Νέσμπο, ένας Νορβηγός συγγραφέας φαινόμενο  στο αστυνομικό μυθιστόρημα, βραβευμένος αρκετές φορές από μεγάλους φορείς όπως τον The Norwegian Booksellers,  έχει πουλήσει εκατομμύρια έντυπα σε όλο το κόσμο, ενώ αυτά έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες, με γνωστότερα αυτών: Ο Χιονάνθρωπος, Οι Κατσαρίδες, Η Δίψα και ο Λυτρωτής.

Με το τελευταίο του έργο έρχεται να «πειράξει» τον κλασικό Σαίξπηρ εκσυγχρονίζοντάς τον μέσα από το έργο Μάκβεθ.

Σε μία αποβιομηχανοποιημένη πόλη στις αρχές το ’70, όπου επικρατεί μια κατάθλιψη -κυριολεκτικά και μεταφορικά- σε ένα τοπίο άρρωστο και γκρι, με κύρια χαρακτηριστικά τη διαφθορά, τα ναρκωτικά, τις συμμορίες και το έγκλημα, διαδραματίζεται ένα αιματοβαμμένο αλλά παράλληλα επικό κυνηγητό βουτηγμένο στο αίμα και στο θάνατο.

Η Ομάδα Κρούσης με αρχηγό τον Μάκβεθ, προσπαθεί να συλλάβει, αν όχι να σκοτώσει, μαφιόζους-εμπόρους ναρκωτικών οπλισμένους μέχρι το λαιμό με αρκετά πολλούς ακολούθους. Ο ένας εξ αυτών, ο Εκάτης και ο άλλος ο Σβένο, αρχηγός της λέσχης των Norse Riders. Οι απώλειες είναι πολλές, η ένταση μεγάλη!

Το ναρκωτικό “φίλτρο” ακριβό και ρέει άφθονα στα φαντάσματα της πόλης. Ο Μάκβεθ και η ομάδα του, πολλές φορές μέσα από έντονες καταστάσεις θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο, προσπαθούν να σταματήσουν αυτά τα κυκλώματα πάση θυσία. Ο πρωταγωνιστής από τη πλευρά του σκέφτεται την επιτυχία που θα του αποφέρει αν πετύχει το στόχο του. Παρόλα αυτά το παρελθόν τον κυνηγά.

Το βιβλίο είναι μέρος της σειράς Hogarth Shakespeare Project, μια προσπάθεια στην οποία λαμβάνουν μέρος μεγάλοι σύγχρονοι και επιτυχημένοι συγγραφείς, με σκοπό να βασιστούν στα κλασικά έργα του Σαίξπηρ, δίνοντας τους ξανά ζωή και να τα ξανά συστήσουν  στο κοινό με μια διαφορετική ματιά.

Η τελευταία αυτή κυκλοφορία του Τζο Νέσμπο είναι μια δοκιμασμένη συνταγή, έτοιμη, που δεν παύει όμως να είναι καλή. Η πλοκή του βιβλίου είναι γρήγορη, έντονη, σοκαριστική αλλά πάνω από όλα ευχάριστη σε στυλ παλιού νουάρ έργου, για τους λάτρεις του καλού αστυνομικού θρίλερ. Οι χαρακτήρες έχουν ιδιαιτερότητες, με πολλές πλευρές, στοιχείο που ο Νέσμπο αφήνει να γίνει αισθητό. Αποτελεί ένα ιδιαίτερο βιβλίο που καλώς ή κακώς απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό όντας “βαρύ”, λόγος για τον οποίο πολλοί δεν θα έβρισκαν ευχάριστο να το διαβάσουν.Μάκβεθ: Ο Σαίξπηρ καταστρέφεται από τον Τζο Νέσμπο;

Ο συγγραφέας μετέφερε αρκετά ήπια το αρχικό κείμενο στα τέλη του 20ου αιώνα χωρίς χάσματα, και φέρεται άψογα απέναντι στη δημιουργία του Σαίξπηρ χωρίς να παραποιεί το νόημα και το ρυθμό της ιστορίας. Παρόλα αυτά, πρόκειται για μια από τις πιο καλές προτάσεις του Νέσμπο, ενώ μέσα από αυτήν φαίνεται ο συγγραφικός χαρακτήρας του. Αυτός είναι, λοιπόν, ο λόγος που κάποιος αξίζει να διαβάσει και τις 629 σελίδες του Μάκβεθ.

 


Το βιβλίο Μάκβεθ του Τζο Νέσμπο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Σχόλια