Μόλις συνειδητοποίησες ότι ένα δεδομένο πράγμα για εσένα στην πραγματικότητα είναι διαφορετικό; Το φαινόμενο Μαντέλα είναι υπεύθυνο για αυτό!

Το φαινόμενο Μαντέλα απασχολεί αρκετά τόσο τους επιστήμονες, όσο και τα media το τελευταίο καιρό. Ουσιαστικά, πρόκειται για λανθασμένες αναμνήσεις και παρερμηνείες που έχει, όχι ένας, αλλά ένα σύνολο ανθρώπων. Πολλοί άνθρωποι σε αντίθεση με άλλους, θυμούνται κάτι με έναν συγκεκριμένο τρόπο και πλαίσιο αναφοράς και ανακαλύπτουν κάποια στιγμή ότι αυτό δεν ισχύει.

Οι λανθασμένες αυτές μνήμες αφορούν πράγματα, πρόσωπα ή καταστάσεις που είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, όπως φράσεις σε ταινίες και εκπομπές, έργα τέχνης και θανάτους διάσημων προσώπων. Από το τελευταίο, εξάλλου, έχει δανειστεί και το όνομα του το ίδιο το φαινόμενο.

Πολλοί άνθρωποι θυμούνται τον Νέλσον Μαντέλα, το γνωστό επαναστάτη κατά του Απαρτχάιντ και πολιτικό στη Νότιο Αφρική, να πεθαίνει στην φυλακή τη δεκαετία του ’80, με λεπτομέρειες ακόμα και για την κηδεία του. Ωστόσο, ο Μαντέλα πέθανε, πριν λίγα χρόνια, το 2013.

Οι ψυχολόγοι αποδίδουν αυτό το φαινόμενο σε λάθη της μνήμης, κατά τα οποία ανακαλεί γεγονότα που δεν έχουν συμβεί. Ενώ, το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι έχουν την ίδια λανθασμένη άποψη για ένα θέμα την αποδίδουν στο γεγονός ότι πολλοί έχουν αποθηκεύσει στη μνήμη τους ένα συμβάν-εικόνα παρόμοιο με το λανθασμένο και το αποδίδουν σε λάθος πηγή κατεύθυνσης.

Μία θεωρία πάνω στην οποία πολλοί προσπαθούν να στηρίξουν αυτό το φαινόμενο είναι η ύπαρξη ενός παράλληλου σύμπαντος ή συμπάντων. Δηλαδή, υποστηρίζουν πως γεγονότα που θυμούνται να ισχύουν και τελικά αποδεικνύονται λάθος, αποτελούν παράρτημα των αναμνήσεων τους από ένα παράλληλο σύμπαν και είναι προϊόν εκείνης της πραγματικότητας που έχουν μεταφερθεί σε αυτήν.

Παραδείγματα του φαινομένου Μαντέλα:

Pikachu

Όλοι βλέπαμε Pokemon, όλοι γνωρίζουμε τον Ash (Κέτσαπ;) και τον Pikachu. Γνώριζες, όμως, ότι η ουρά του μικρού ηλεκτροφόρου pokemon δεν έχει μαύρο χρώμα στο τέλος, αλλά είναι ολοκληρωτικά κίτρινη; Αν θυμάσαι κι εσύ μαύρο το τελείωμα της ουράς είσαι μέρος αυτού του φαινομένου Μαντέλα.

Φαινόμενο Μαντέλα: Είσαι σίγουρος για αυτό που θυμάσαι;

Το στέμμα του Tutankhamun

Φέρνοντας στο μυαλό τον Τutankhamun, φαντάζεσαι το κεφάλι ενός άνδρα με μπόλικο eyeliner και ένα κλασσικό, βασιλικό, αιγυπτιακό στέμμα από την κορυφή του οποίου προεξέχει ένα φίδι. Ή έστω δύο φίδια, σωστά; Λάθος!

Το μαντήλι-στέμμα του μικρού βασιλιά της Αιγύπτου στολίζεται από ένα φίδι και ένα κεφάλι αετού.

Η λάθος εκδοχή

Η σωστή εκδοχή

Η έκφραση της Mona Lisa

Ο πασίγνωστος πίνακας του Leonardo Da Vinci έχει αποτελέσει προϊόν αμφιλογίας για πολλά χρόνια στο παρελθόν. Για την ερμηνεία στην έκφραση του προσώπου της, και κυρίως της κίνησης των χειλιών της, ποτέ δεν υπήρξε μία ξεκάθαρη απάντηση από ειδικούς αλλά και απλούς θαυμαστές! Έχει μία ουδέτερη έκφραση; Χαμογελάει ελαφρώς; Κρύβει μία θλίψη; Πολλές εκδοχές υπήρξαν. 

Ωστόσο, πλέον η Joconda χαμογελάει. Ξεκάθαρα!

Star Wars – Darth Vader

Είτε έχεις δει Star Wars, είτε όχι η φράση του Darth Vader στον Luke Skywalker σου είναι γνώριμη. Οι περισσότεροι fans των ταινιών θυμούνται τον Darth να λέει ‘Luke, I am your father!’. Αν παρακολουθήσεις όμως ένα βίντεο της σκηνής στο Youtube θα καταλάβεις ότι η απάντηση του είναι:

‘No, I am your father!’

Mr. Monopoly

Το να παίζεις Monopoly με φίλους είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα. Θυμάσαι, όμως, πώς είναι εμφανισιακά ο Κύριος Monopoly; Κουστούμι, μπαστουνάκι, μουστάκι, καπέλο….όχι όμως γυαλί οράσεως στο ένα μάτι!

 


Όλα και περισσότερες περιπτώσεις του mandela effect ανακαλύπτονται συνεχώς από ανθρώπους που τις κοινοποιούν στο ίντερνετ καίγοντας το μυαλό μας. Εσύ τι πιστεύεις; Είμαστε πράγματι τόσο απρόσεκτοι και η μνήμη μάς βάζει σε παγίδες; Ή η ένωση με ένα παράλληλο σύμπαν αλλοιώνει την δική μας πραγματικότητα; Πότε θα μάθουμε την πραγματική απάντηση για την προέλευση αυτού του παράξενου φαινομένου; 

Σχόλια