Είτε το tattoo πρόκειται για κατασταλαγμένη έκφραση απελευθέρωσης είτε για παρορμητική απόφαση της στιγμής για την οποία μετανιώσαμε, η θεραπεία αφαίρεσης του κάνει πλέον θαύματα.

Όσο θυμάμαι τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια κάθε φορά που έβλεπα κάποιον πλανόδιο καλλιτέχνη henna tattoo ήξερα πως σίγουρα θα είχε ένα πελάτη…. Εμένα! Τα χρόνια πέρασαν και το κήρυγμα της μητέρας μου γινόταν όλο και μεγαλύτερο κάθε φορά που έλεγα: «Θέλω και εγώ ένα μικρό tattoo». Το κήρυγμα εν μέρει έπιασε τόπο. Όταν στα…. (καλύτερα να κρατήσω κρυφή την ηλικία μου) αποφάσισα να κάνω αφαίρεση. Η απόφαση ήταν πραγματικά δύσκολη, όμως ήξερα ότι πλέον αυτό το μικρό tattoo δεν με εκφράζει και έπρεπε να το σβήσω.

Η αφαίρεση tattoo εξαρτάται από πράγματα που ούτε εσύ ο ίδιος φανταζόσουν. Αρχικά πότε έγινε το tattoo, σε ποιο σημείο του σώματος, πόσο μεγάλο είναι, πόσα και ποια χρώματα χρησιμοποιήθηκαν και αν έγινε από επαγγελματία ή ερασιτέχνη.

αφαίρεση tattoo

Παρακάτω λοιπόν, σου παραθέτουμε 2 (επώδυνους) τρόπους οι οποίοι όμως κάνουν δουλειά.

1#  Λέιζερ

Το λέιζερ θεωρητικά θα μπορεί να χαρακτηριστεί μια σχετικά εύκολη μέθοδος καθώς δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί νυστέρι πάνω στο δέρμα. Οι ακτίνες του λέιζερ, λοιπόν, διαπερνούν τις στιβάδες του δέρματος, που χρησιμοποιήθηκαν για να πάρει σάρκα και οστά το δημιούργημα σου, καθώς διασπά τις χρωστικές ουσίες που έχουν περάσει στις στιβάδες του δέρματος, σε μικρά σωματίδια τα οποία φαγοκυτταρώνονται και στη συνέχεια αποβάλλονται από το δέρμα.

Η ένταση των ακτίνων λέιζερ για την αφαίρεση του tattoo είναι αρκετά υψηλή. Για τον λόγο αυτό πολλές φορές ενδέχεται να προκληθεί ελαφρύς πόνος ή αίσθημα καψίματος στην περιοχή που βρίσκεται το tattoo. Με σκοπό να μετριαστεί ο πόνος πριν από κάθε συνεδρία εφαρμόζεται αναισθητική κρέμα τοπικά στη περιοχή.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο μια συνεδρία δεν φτάνει. Η συγκεκριμένη διαδικασία επαναλαμβάνεται από 3-10 φορές αλλά και πάλι αυτό μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος του και την έκταση του δέρματος που καταλαμβάνει, τις χρωστικές που έχουν χρησιμοποιηθεί, το βάθος εισχώρησης τους στο δέρμα, την ποσότητα και το είδος του υλικού, το πόσο πρόσφατο και επαγγελματικά φτιαγμένο είναι το tattoo αλλά και το χρώμα του δέρματος του ενδιαφερόμενου.

tattoo

Οι δυσκολίες δεν σταματούν εδώ. Όσον αφορά τα χρώματα, είναι πολύ πιο εύκολο να διαγραφεί ένα τατουάζ που έχει σχεδιαστεί με μαύρο, μπλε ή γκρι πάρα με χρώματα όπως το πορτοκαλί ή το κίτρινο. Δύσκολο, επίσης, να σβηστεί με λέιζερ είναι ένα τατουάζ που έχει «χτυπηθεί» σε σημεία του χεριού ή του ποδιού.

Τέλος, οι συνεδρίες αφαίρεσης tattoo πρέπει να απέχουν μεταξύ τους από 5 έως 6 βδομάδες και ο χρόνος αφαίρεσης του tattoo εξαρτάται από τον δερματολόγο και τους παραπάνω παράγοντες. Η αποφυγή του συγκεκριμένου σημείου από τον ήλιο θεωρείται δεδομένη καθώς και η απολύμανση του σημείου μετά από κάθε συνεδρία.

tattoo

2# Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση θεωρείται η πιο επώδυνη αλλά τα ποσοστά επιτυχίας της είναι 100%. Στο στάδιο αυτό, απευθύνεσαι σε έναν χειρούργο και εκείνος κανονίζει την ημέρα και την ώρα αφαίρεσης του tattoo, με ένα μικρό χειρουργείο αν μιλάμε για ένα μικρό ή για ένα πιο πολύωρο αν αυτό πιάνει αρκετό χώρο πάνω στο δέρμα. Η διαδικασία αυτή είναι αποτελεσματική καθώς σβήνει κάθε ίχνος του τατουάζ από το δέρμα.

Υπάρχουν όμως 2 σημαντικοί παράμετροι:

  • Αν το tattoo είναι μικρό ή μεσαίο τότε υπάρχει ο κίνδυνος να σχηματιστεί μια μικρή ουλή πάνω στο δέρμα.
  • Αν πάλι το tattoo είναι αρκετά μεγάλο μπορεί να χρειαστεί και μεταμόσχευση δέρματος από κάποιο άλλο μέρος του σώματος, όπως τους γλουτούς ή τους μηρούς.

Όπως και στην αφαίρεση με λέιζερ έτσι και στην χειρουργική επέμβαση η αποφυγή του συγκεκριμένου σημείου από τον ήλιο θεωρείται δεδομένη καθώς και η απολύμανση του. Για τον λόγο αυτό οι αφαιρέσεις tattoo γίνονται τον χειμώνα.

tattoo

Καμία από τις δύο λύσεις δεν είναι εύκολη. Ο καθένας διαλέγει αυτή που του ταιριάζει έχοντας πάντα συμβουλευτεί τους ειδικούς, αλλά και το ποσό που διαθέτει για την αφαίρεση του tattoo.

Σχόλια